Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραβίας (Εurobank): Μοναδική ευκαιρία η ρευστότητα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Καραβίας (Εurobank): Μοναδική ευκαιρία η ρευστότητα από το Ταμείο Ανάκαμψης
Στη ρευστότητα που αναμένεται να διαχυθεί στην ελληνική οικονομία από το Next Generation EU και το ΕΣΠΑ αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας
Στη ρευστότητα που αναμένεται να διαχυθεί στην ελληνική οικονομία από το Next Generation EU και το ΕΣΠΑ αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε ενότητα με τίτλο «Χρηματοδοτώντας την Οικονομία», στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης του ευρωπαϊκού εξαμήνου της Κομισιόν, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, και με θέμα πώς μπορεί να επιτευχθεί μία σταθερή ανάκαμψη μέσω επενδύσεων, ψηφιακού μετασχηματισμού και πράσινης Οικονομίας.
Τα τεράστια κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Next Generation EU και το ΕΣΠΑ φτάνουν τα 50 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 1/3 του ΑΕΠ.
Ως εκ τούτου αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, επεσήμανε ο κύριος Καραβίας, προσθέτοντας πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα έχουν κομβικό ρόλο στην πορεία που θα διαγράψει η οικονομία.
Όπως υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, τα νέα κεφάλαια δεν πρέπει να δαπανηθούν εξ ολοκλήρου στην κατανάλωση.
Αντίθετα, πρέπει να υποστηρίξουν την επενδυτική δραστηριότητα, η οποία θα προσδώσει αξία στις επιχειρήσεις και εν γένει στην οικονομιά.
«Στη Eurobank θα δουλέψουμε στενά με τις επιχειρήσεις – πελάτες μας προκειμένου να σχεδιάσουμε τα επενδυτικά τους πλάνα» είπε ο κ. Καραβίας, αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας πως οι τράπεζες ήδη χρηματοδοτούν μεγάλα επενδυτικά έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και το εμβληματικό έργο του Ελληνικού.
Ο κ. Καραβίας μίλησε και για την πραγματοποίηση του σχεδίου της Eurobank για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο η τράπεζα ολοκλήρωσε, μειώνοντας τον δείκτη NPE στην περιοχή του 15%.
«Είναι σημαντικό ότι παρά την κρίση του κορωνοϊού, όλες οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η Eurobank υπήρξε καταλύτης σε αυτό» είπε.
Σε ό,τι αφορά την πανδημική κρίση, ο κ. Καραβίας δήλωσε πως έχει βρει τις τράπεζες σε υγιή θέση, η οποία δυνάμωσε από τα μέτρα της ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα για άντληση ρευστότητας, τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα TLTRO και βεβαίως, τη συμμετοχή της χώρας στο πανδημικό QE.
O CEO της Eurobank επεσήμανε επίσης ότι, προκειμένου να στηρίξουν τους πελάτες τους στην κρίση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναστολές πληρωμών σε 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ικανοποιώντας 3 στα 4 αιτήματα και δημιουργώντας buffer ρευστότητας για 6 μήνες, κυρίως για τις επιχειρήσεις, περίπου 5 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Καραβίας πραγματοποίησε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα της Eurobank για τον Τουρισμό, ύψους 750 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τις νέες χρηματοδοτήσεις, ανέφερε ότι στο α’ τρίμηνο του 2020 και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν αυξήσει ήδη τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια κατά 2-3 δισ. ευρώ.
Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ύψους 2 δις. ευρώ, που ολοκληρώθηκε και στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας των 7 δις. ευρώ της Αναπτυξιακής Τράπεζας που "τρέχει".
Όπως είπε, σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις για το πρώτο κομμάτι των 3,5 δις. ευρώ και το επόμενο κομμάτι του προγράμματος (εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ που με μόχλευση θα δώσουν άλλα 3,5 δισ. ευρώ δάνεια στις επιχειρήσεις) αναμένεται πριν από το τέλος Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης