Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εν αναμονή της απόφασης για την Αγία Σοφία - Τα σχέδια Erdogan - Ηχηρή παρέμβαση από ΗΠΑ, να παραμείνει μουσείο

Εν αναμονή της απόφασης για την Αγία Σοφία - Τα σχέδια Erdogan - Ηχηρή παρέμβαση από ΗΠΑ,  να παραμείνει μουσείο
Η ιστορική παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην Τουρκία, πριν την συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα αποφανθεί για το καθεστώς της Αγ. Σοφίας
Η ιστορική παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην Τουρκία, μια μέρα πριν την συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα αποφανθεί για το καθεστώς της Αγ. Σοφίας.
Όπως αναφέρει η Deutshe Welle o γγ. του εθνικιστικού κόμματος MHP I. Büyükataman είπε πως πρόκειται για κεκαλυμμένη δήλωση που ξεπερνά τα όριά του Πατριάρχη, ο οποίος δεν τολμά να πει ότι θέλει η Αγία Σοφία να ξαναγίνει εκκλησία.
Σχεδόν σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ υπάρχουν αναφορές που χαρακτηρίζουν την παρέμβαση του κ. Βαρθολομαίου από έκκληση έως και ανοιχτή απειλή, με αυτές που είναι ήπιες να αποτελούν ωστόσο την πλειοψηφία.
Τί όμως περιμένουμε αύριο 2/7 από το ανώτατο δικαστήριο;
Τα δεδικασμένα οδηγούν σε μια απορριπτική απόφαση, καθώς μέχρι σήμερα το Ανώτατο αλλά και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έχουν απορρίψει παρόμοιες προσφυγές.
Τώρα, και πάλι, δυο ΜΚΟ έχουν προσφύγει με το αίτημα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος.
Αύριο το δικαστήριο ενδέχεται ακόμη και να μην λάβει άμεσα την απόφαση αλλά να αναβληθεί σε άλλη συνεδρία. Ίσως λόγω των ασφυκτικών πιέσεων της τελευταίας περιόδου να αποδεχθεί το αίτημα των ΜΚΟ που προσέφυγαν.
Ότι όμως και να αποφασίσει το δικαστήριο για να μετατραπεί και πάλι σε τέμενος η Αγία Σοφία απαιτείται διοικητική απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση.
Με λίγα λόγια το κλειδί βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου Erdogan.
Μπορεί να εκμεταλλευθεί μια απορριπτική απόφαση λέγοντας είμαστε κράτος δικαίου ή το αντίστροφο.
Ή αν είναι αποφασισμένος, για να αδράξει τις ψήφους που του υπόσχεται και σημερινή δημοσκόπηση της εφημερίδας Yeni Safak, η οποία δείχνει ότι πάνω από το 90% των ψηφοφόρων του κόμματος του και του Bachteli επιθυμούν να δουν τζαμί την Αγία Σοφία, να εκδώσει ένα διάταγμα όπως αυτό που την έκανε μουσείο και να την μετατρέψει σε τέμενος.
Αυτό θα το δείξει ο χρόνος και φυσικά οι ισορροπίες που θα υπαγορεύσουν οι διεθνείς αντιδράσεις για την διατήρηση του ιστορικού μνημείου.

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Προτρέπουμε την Τουρκίας να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δια του υπουργού Εξωτερικών M. Pompeo, προέτρεψαν σήμερα την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως μουσείου, μετά την πρόταση του Τούρκου προέδρου T. Erdogan να μετατραπεί σε τέμενος αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, ως υπόδειγμα της δέσμευσής της για τον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων και της ποικιλόμορφης ιστορίας που συντέλεσαν στη Δημοκρατία της Τουρκίας και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο Pompeo πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας συνιστά υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου.

Τούρκος θεολόγος: Ψηφοθηρικές βλέψεις Erdogan πίσω από τα σχέδια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Με αφορμή την επικείμενη απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει συνέντευξη με τον Τούρκο θεολόγο, συγγραφέα και ειδικό σε θέματα Ισλάμ και Τουρκίας J. Kilic σχετικά με τους λόγους του Erdogan για μια τέτοια κίνηση αλλά και τον συμβολισμό της Αγίας Σοφίας σήμερα στον ισλαμικό κόσμο.
Η SZ υπενθυμίζει ότι η Αγία Σοφία, σύμβολο του Βυζαντίου με ιστορία πάνω από 1500 χρόνια, μετατράπηκε σε τζαμί μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, ενώ το 1935 επί Κεμάλ Ατατούρκ μετατράπηκε σε μουσείο.
«Κανείς δεν χρειάζεται την Αγία Σοφία ως τζαμί. Υπάρχουν αρκετοί τόποι λατρείας στην Κωνσταντινούπολη» αναφέρει ο Τζεμίλ Κιλίτς συμπληρώνοντας: «Ο πρόεδρος Erdogan θέλει να κερδίσει το χαμένο έδαφος μεταξύ των ψηφοφόρων. Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση.
Με την Αγία Σοφία ο πρόεδρος θέλει να αποσπάσει την προσοχή από τα οικονομικά προβλήματα».
Ο Kilic δεν μπορεί να προβλέψει τι θα αποφανθεί το τουρκικό δικαστήριο αλλά θεωρεί ότι επειδή η κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα πολύ υψηλά στην ατζέντα, ο Erdogan θα πρέπει να το υλοποιήσει. «Εάν οι δικαστές κρίνουν ανενεργό το κεμαλικό διάταγμα -το οποίο υποθέτω- η Αγία Σοφία θα πρέπει να χαρακτηρισθεί ως τζαμί.
H κυβέρνηση δεν οφείλει να καταργήσει εντελώς το μουσείο. Μπορεί να το αφήσει ανοιχτό στους τουρίστες αλλά το κτίσμα θα μπορεί να χρησιμοποιείται για προσευχή σε ειδικές περιστάσεις ως τζαμί.» Όπως εκτιμά η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι εφικτή «διότι δυστυχώς υπάρχει ένα προηγούμενο: η εκκλησία της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από πολλές προσφυγές, η εκκλησία μετατράπηκε από το 2017 σε τζαμί».
Αναφέρει επίσης ότι το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας δεν είναι κάτι νέο αλλά χρησιμοποιείται ήδη από τη δεκαετία του 50 από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. «Προσωπικά πιστεύω ότι Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο» αναφέρει ο Τούρκος θεολόγος.
Όσο για εκείνους που επιθυμούν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επικαλούμενοι τον Μωάμεθ Β', ο οποίος την μετέτρεψε σε τζαμί ένα χρόνο μετά την άλωση της Πόλης, ο Kilic αναφέρει: «Ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β' διατήρησε την εκκλησία. Διατήρησε το όνομα του κτίσματος. Δεν κατέστρεψε τις χριστιανικές τοιχογραφίες κα τα μωσαϊκά, αλλά πέρασε από πάνω τους μια επίστρωση βερνικιού.
Ο Σουλτάνος Μωάμεθ δεν ήταν Ταλιμπάν! Ήθελε να προστατεύσει και να διατηρήσει την Αγία Σοφία».
Σε ερώτημα κατά πόσο η σχεδιαζόμενη νέα χρήση της Αγίας Σοφίας έχει ως στόχο την απομάκρυνση ακόμη περισσότερο από το κεμαλικό κοσμικό κράτος, ο Τούρκος θεολόγος απαντά ότι πράγματι αυτός είναι ο στόχος του Erdogan.
«Ο υπ. Εξωτερικών ανήγαγε την τύχη της Αγίας Σοφίας σε ζήτημα τουρκικής κυριαρχίας απορρίπτοντας κάθε ένσταση από το εξωτερικό.
Τι σχέση έχει η Αγία Σοφία με την κυριαρχία της Τουρκίας;
Ο ισλαμικός κόσμος έχει σύνδρομο κατωτερότητας έναντι της Δύσης.
Η Τουρκία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Εδώ και 300 χρόνια είναι αδύναμη: πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά.
Για τον λόγο αυτό οι Τούρκοι θέλουμε να βγαίνουμε μπροστά.
Αλλά έτσι ξεγελάμε μόνο τον εαυτό μας».
Τέλος ο Kilic εκτιμά ότι η απόφαση του Erdogan για την Αγία Σοφία θα μπορούσε να αυξήσει τη δημοφιλία του στον ισλαμικό κόσμο: «Στην αντίληψη του ισλαμικού κόσμου τρεις είναι οι τόποι μεγάλης θρησκευτικής σημασίας: η Κάαμπα στη Μέκκα, το τέμενος Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ και η Αγία Σοφία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης