Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Έως 3,3 τρισ. δολ. το κόστος στον τουρισμό παγκοσμίως λόγω κορωνοϊού

ΟΗΕ: Έως 3,3 τρισ. δολ. το κόστος στον τουρισμό παγκοσμίως λόγω κορωνοϊού
Στα 3,3 τρισ. δολάρια υπολογίζει το κόστος του κορωνοϊού στην παγκόσμια ταξιδιωτική-τουριστική βιομηχανία ο ΟΗΕ
Κολοσσιαίες απώλειες, ύψους 3,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να σημειώσει η τουριστική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, όπως αναφέρει σε έρευνά της η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD)
Ειδικότερα, η έκθεση «COVID-19 and Tourism» βασίζεται σε τρία σενάρια για την τουριστική βιομηχανία, υπό την αίρεση περιοριστικών μέτρων διάρκειας τεσσάρων, οκτώ και δώδεκα μηνών.
Σύμφωνα με αυτά, τα έσοδα πρόκειται να μειωθούν κατά 1,17 τρισ. δολ., 2,22 τρισ. δολ. και 3,3 τρισ. δολ., αντίστοιχα - ή μεταξύ 1,5%-4,2% επί του παγκοσμίου ΑΕΠ.
Η έκθεση δεν ανέφερε ποιο σενάριο ήταν πιο πιθανό, ωστόσο αξιωματούχος της UNCTAD επεσήμανε ότι το δεύτερο σενάριο «είναι το πλέον ρεαλιστικό».
«Ο εισαγόμενος τουρισμός έχει σχεδόν ανασταλεί.
Από την άλλη, ο εγχώριος περιορίζεται από τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται σε πολλές χώρες.
Αν και η οικονομική δραστηριότητα σε ορισμένους προορισμούς έχει αρχίσει σταδιακά να ξεκινά, πολλοί φοβούνται το κόστος ενός ταξιδιού στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης που επέφερε ο κορωνοϊός».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να υποστούν τις υψηλότερες απώλειες και στα τρία σενάρια, με «διαφυγόντα» κέρδη έως 187 δισεκατομμύρια δολάρια στην περίπτωση που ένα lockdown θα διαρκέσει τέσσερις μήνες, ακολουθούμενες από την Κίνα με απώλειες 105 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επίσης, η Ταϊλάνδη και η Γαλλία αναμένεται να χάσουν περίπου 47 δισεκατομμύρια δολάρια έκαστη.
Μικρές νησιωτικές πολιτείες όπως η Τζαμάικα υφίστανται μεγάλες απώλειες ανάλογα με τις οικονομίες τους, αντιμετωπίζοντας πτώση 11% επί του ΑΕΠ ή 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στο απαισιόδοξο σενάριο, οι απώλειες για τις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τα 538 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 3% του ΑΕΠ της χώρας.
Να επισημανθεί πως η έκθεση της UNCTAD καλύπτει 65 χώρες και περιοχές.
Καλεί τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τους εργαζομένους στον τουριστικό κλάδο που έχουν πληγεί λόγω της νόσου.
Ορισμένες από τις εκτιμήσεις είναι συγκρίσιμες με αυτές σε μια προηγούμενη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο, η οποία διαπίστωσε ότι οι αριθμοί του τουρισμού θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 60%-80%, σε σύγκριση με το 66% στο ενδιάμεσο σενάριο της UNCTAD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης