Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λογιστικές αλχημείες αλά ελληνικά – Οι τράπεζες βάζουν σε moratorium και παλαιά NPEs, λογιστικοποιούν τόκους χωρίς έσοδα

Λογιστικές αλχημείες αλά ελληνικά – Οι τράπεζες βάζουν σε moratorium και παλαιά NPEs, λογιστικοποιούν τόκους χωρίς έσοδα
Οι ελληνικές τράπεζες βάζουν σε moratorium και παλαιά NPEs.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών προσπαθούν εν μέσω αντιξοοτήτων να εμφανίσουν αξιοπρεπείς επιδόσεις εν μέσω ύφεσης, moratorium και άλλων αρνητικών παραμέτρων.
Έως σήμερα έχοντας και την στήριξη των ελαστικών κριτηρίων για κεφάλαια και προβληματικά δάνεια, οι διοικήσεις τα έχουν πάει καλά, ελέγχουν το πρόβλημα και παρουσιάζουν επιδόσεις… που δεν εμπεριέχουν αρνητικές εκπλήξεις.
Όμως στην προσπάθεια τους να δείξουν «λογικά αποτελέσματα» αξιοποιούν λύσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν λογιστικές αλχημείες.
Θα αναφερθούν δύο εξ αυτών ώστε να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς συμβαίνει.

1)Οι τράπεζες βάζουν σε moratorium και παλαιά NPEs.
Το moratorium είναι η διαδικασία κατά την οποία ο επόπτης των τραπεζών δηλαδή ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών της ΕΚΤ… επιτρέπει να μην χαρακτηριστεί προβληματικό ένα δάνειο στις 90 αλλά στις 180 ημέρες ενώ έχουν ελαστικοποιηθεί και τα κριτήρια για τα κεφάλαια.
Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες δεν λογίζουν ως NPEs δάνεια που ήδη βρίσκονται σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμών.
Την ίδια στιγμή εκμεταλλευόμενες το moratorium βάζουν σε αυτό το πιο χαλαρό πλαίσιο και παλαιά προβληματικά δάνεια δείχνοντας μια εικονική πραγματικότητα, κερδίζοντας χρόνο 6 μήνες και παρουσιάζοντας μια ωραιοποιημένη εικόνα που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Η ένταξη παλαιών NPEs στο moratorium θα δείξει μια τάση βελτίωσης που ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια.

2)Οι τράπεζες παραδόξως λογιστικοποιούν τόκους από δάνεια που ενώ δεν πληρώνονται οι δόσεις, τις εγγράφουν ωσάν να έχουν καταβληθεί.
Οι τράπεζες λογιστικοποιούν τόκους σε δάνεια που βρίσκονται σε moratorium και επίσης οι τράπεζες λογιστικοποιούν τόκους και από προβληματικά δάνεια τα οποία δεν προσφέρουν ούτε ευρώ στα έσοδα αλλά… οι τόκοι καταγράφονται ως έσοδο.
Πρακτικά λογιστικοποιούν τόκους χωρίς έσοδα.
Στο β΄ τρίμηνο ή α΄ 6μηνο του 2020 οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν
-Πτώση κερδοφορίας -20% χωρίς να προσμετράται η μεγάλη ζημία λόγω της εξυγίανσης π.χ. στην Eurobank στο β΄ τρίμηνο -1,5 δισεκ. ευρώ.
-Μεγάλη μείωση προμηθειών καθώς η καραντίνα επέδρασε αρνητικά στις τράπεζες
-Αύξηση εκτάκτων εσόδων που στο σύστημα θα φθάσουν στα 170 με 180 εκατ κυρίως από trading από κρατικά ομόλογα.
-Το εξωτερικό στο β΄ τρίμηνο επαναλαμβάνει τις επιδόσεις του α΄ τριμήνου του 2020.
-Τα καθαρά έσοδα από τόκους NII δείχνουν τάσεις βελτίωσης γιατί οι τράπεζες χορηγούν επιχειρηματικά δάνεια ενώ υπάρχει και βελτίωση στις καταθέσεις όχι μόνο αύξηση καταθέσεων αλλά και μείωση επιτοκίων καταθέσεων.
Οι τράπεζες λόγω της αυξημένης ρευστότητας των TLTROs της ΕΚΤ… έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα και μειώνουν τα επιτόκια καταθέσεων άρα βελτιώνεται ο δείκτης καθαρά έσοδα από τόκους (έσοδα από τόκους δανείων μείον έξοδα από τόκους καταθέσεων).
-To 2020 οι τράπεζες θα εγγράψουν μεγάλης κλίμακας ζημίες λόγω της πολιτικής προβλέψεων που απορρέει από τις τιτλοποιήσεις.
Μόνο η Eurobank θα εμφανίζει ζημία -1,5 δισεκ. ευρώ και θα ακολουθήσει και η Alpha bank -2,2 δισεκ. ευρώ κ.ο.κ.
Οι ζημίες δεν θα ενεργοποιήσουν τον νόμο για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που όταν μια τράπεζα εμφανίζει ζημίες σε ένα έτος υλοποιείται υποχρεωτικά αύξηση κεφαλαίου αποκλειστικά υπέρ του δημοσίου κατά το ύηψος της αναλογίας του DTC ως προς τις ζημίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης