Πώς ανοίγει πλήρως από σήμερα 1/7 ο τουρισμός - Crash test για δημόσια υγεία και οικονομία - Στους 192 οι νεκροί από κορωνοϊό

Πώς ανοίγει πλήρως από σήμερα 1/7 ο τουρισμός - Crash test για δημόσια υγεία και οικονομία - Στους 192 οι νεκροί από κορωνοϊό
Σε έξαρση τα κρούσματα σε Καστοριά, Ξάνθη - Μερική άρση της καραντίνας στον Εχίνο
(upd) Το πλήρες άνοιγμα των συνόρων και του τουρισμού, είναι πλέον γεγονός και είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας για το πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, εξέλιξη που με τη σειρά της θα δείξει και το που θα κλείσει η αναμενόμενη ύφεση για το 2020.
Από την πλευρά τους οι επιστήμονες τονίζουν ότι από την έλευση των χιλιάδων τουριστών, θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και για αυτό το ενδιαφέρον εστιάζει στην καλή ιχνηλάτηση έτσι ώστε έγκαιρα να εντοπίζονται οι θετικοί στον ιό τουρίστες προκειμένου να προλαμβάνεται η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και να αποφεύγονται ευρύτερα μέτρα ή ακόμα και τοπικά lockdowns.
Την ανησυχία των επιστημόνων ενισχύει άλλωστε και η αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα σημεία της χώρας, καθώς μετά την Ξάνθη, «καμπανάκι» χτυπά και για την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.
Ωστόσο, η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενισχύει την αισιοδοξία εκείνων που υποστηρίζουν πως και αυτό το «στοίχημα» για την Ελλάδα θα έχει θετικό πρόσημο.

Για ποιες χώρες άνοιξε τις πύλες της η Ελλάδα - Τι ισχύει για τους επισκέπτες, τις πτήσεις, τα χερσαία σημεία εισόδου και τις θαλάσσιες πύλες εισόδου

Την ακτινογραφία του επόμενου βήματος της αποκατάστασης των ταξιδιωτικών ροών προς τη χώρα μας με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών της, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ειδικότερα για τους επισκέπτες:

-Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους των χωρών "Σένγκεν" (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας) των συνδεδεμένων στη Σένγκεν χωρών (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν) καθώς και της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
-Εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).
"Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται", τόνισε ο κ. Πέτσας.
-Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα  και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών ( η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα.
"Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πτήσεις

-Από 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.
Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.

Χερσαία σημεία εισόδου

-Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.
Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
-Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Θαλάσσιες πύλες εισόδου

-Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

Μέτρα πρόληψης – έλεγχοι στα σημεία εισόδου

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.
Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους.
Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων.

Συμφωνία Θεοχάρη με την TUI για προσέλκυση 1,5 εκατ. τουριστών για το 2020

Συμφωνία για την προσέλκυση 1,5 εκατομμυρίων τουριστών για το 2020 υπέγραψαν χθες 30/6 στην Κω ο υπουργός Τουρισμού  Χάρης Θεοχάρης και ο επικεφαλής του Ομίλου TUI Sebastian Ebel.
«Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως σήμερα στην Κω υπέγραψα μια πολύ σημαντική στρατηγική συμφωνία με την TUI.
Σε αυτήν:
Βάζουμε κοινό στόχο να φέρουμε το 50% των περσινών τουριστών που έφερε η εταιρία στη χώρα μας.
Υπενθυμίζουμε πως πέρσι ήρθαν μέσω της TUI 2,8 με 3 εκ. επισκέπτες.
Υλοποιούμε τον στόχο αυτόν μέσω της συνδιαφήμισης, στην οποία η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα με την οποία η εταιρία θα συνεργαστεί.
Σχεδιάζουμε κοινές δράσεις για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κρίσιμο ζήτημα για την επιτυχία της χρονιάς.
Επιπρόσθετα, εντείνουμε τις ενέργειες για την επέκταση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών στην χώρα μας.
Δίνουμε έμφαση στον στρατηγικό μετασχηματισμό με δράσεις για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Θα σχεδιάσουμε νέους πλόες κρουαζιέρας για φέτος και τις επόμενες χρονιές.
Εστιάζουμε σε δράσεις ψηφιοποίησης και εμπειρίας απαλλαγμένης από το χαρτί.
Η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική για τις προσπάθειες της χώρας μας να κερδίσει το χαμένο έδαφος της φετινής χρονιάς.
Δίνει το σήμα σε κάθε επαγγελματία του τουρισμού πως συμφέρει να ανοίξουν φέτος και επιτρέπει να ατενίζουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία το μέλλον» είπε ο κ.Θεοχάρης.
Από την πλευρά του ο CEO της TUI Sebastian Ebel υποστήριξε ότι θα απογοητευτεί «αν δεν πιάσουμε τον στόχο του 50% με την Ελλάδα».

Yποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας PLF από τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα έως 31/8

Η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in, προβλέπεται με αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας μας, ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την αεροπορική οδηγία (Notam), που εκδόθηκε και ισχύει από το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF).
Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/.
Πλέον, όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.  
Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Καμπάνια της ΓΓΠΠ σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), με δεδομένο ότι από 1η Ιουλίου “ανοίγουν” 41 πύλες εισόδου στη χώρα (27 αεροδρόμια, 7 χερσαία σημεία εισόδου και 7 λιμάνια), ήδη προχώρησε στην έκδοση 9 Οδηγιών για τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό, με κεντρικό μήνυμα: «Απολαύστε τη Διαμονή σας - Μείνετε Ασφαλείς», «Enjoy your stay and stay safe».
Η καμπάνια, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την ΥΠΑ, την Fraport και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», είναι στη διάθεση του κοινού σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.
Στις οδηγίες, η ΓΓΠΠ τονίζει ότι οι τουρίστες θα πρέπει:
- Να χρησιμοποιούν συχνά αντισηπτικό χεριών
- Να φορούν μάσκα
- Να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και σχολαστικά
- Να αποφεύγουν να πιάνουν το στόμα τους, τη μύτη τους ή τα μάτια τους
- Να απορρίπτουν τις χρησιμοποιημένες μάσκες και τα γάντια, με ασφαλή τρόπο, σε κάδους απορριμμάτων
- Όταν βήχουν να το κάνουν είτε στο εσωτερικό του χεριού τους είτε σε κάποιο χαρτομάντιλο
- Να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας
- Να προτιμούν τις ανέπαφες συναλλαγές και
- Να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες  
Μάλιστα, οι βασικοί κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς εξωτερικό και εσωτερικό και ισχύουν σε όλα τα αεροδρόμια είναι:
- Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ). - Προστατευτικά διαχωριστικά έχουν τοποθετηθεί σε σημεία εξυπηρέτησης κοινού.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική - ήδη από την είσοδο στοαεροδρόμιο - ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου.
- Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας.
Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες.
- Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθ'όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
- Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο.
Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων ενώ θα γίνονται επίσης τακτικές ενημερώσεις ηχητικές μέσω οθονών, αναγγελιών και σημάνσεων.
- Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
- Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων καθώς και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες καθώς και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας αναχώρηση, άφιξη .
Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.
- Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).
- Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου και υπάρχουν ήδη σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις.
Αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια. Επίσης, σε κάποια αεροδρόμια, όπου αυτό είναι εφικτό θα γίνεται πεζή μετάβαση επιβατών από/προς το αεροσκάφος.
Αναφορικά με τις συνθήκες στις πτήσεις και άλλες λεπτομέρειες, καλό θα είναι οι επιβάτες να παίρνουν πληροφορίες από τις αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες ταξιδεύουν, από τις οποίες  θα ενημερώνονται για τους κανόνες που ισχύουν στον προορισμό τους.

Μερική άρση της καραντίνας στον Εχίνο

Πάντως η ανησυχία των επιστημόνων παραμένει για τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα κυρίως στην περιοχή της Ξάνθης, όπου και εντοπίστηκαν τα 12 από τα 15 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 29/6 ο ΕΟΔΥ.
Σημειώνεται πως στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης έχουν καταγραφεί περισσότερα από 160 κρούσματα από τις αρχές Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, μετά από σύσκεψη στον θάλαμο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αποφασίστηκε η μερική άρση της καραντίνας στην Κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης και η για επτά (7) ημέρες εφαρμογή πλαισίου μέτρων ως εξής:
1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν εντός και εκτός της Κοινότητας.
2. Συνέχιση της απαγόρευσης και αναστολής λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
3. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 6:00 καθημερινά.
4. Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής και δημόσιας συνάθροισης, με εξαίρεση ενδοοικογενειακών συγκεντρώσεων συγγενών α' βαθμού και έως 8 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση όρων ατομικής προστασίας.
Πέρα όμως από την Ξάνθη, οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους και στην περιοχή της Καστοριάς, όπου πριν από 3 μήνες υπήρξε έξαρση της επιδημίας

Στους 192 οι νεκροί στην Ελλάδα - 20 νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 30/6 20 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.409, εκ των οποίων το 54,9% άνδρες αφορά άνδρες.
Τα 766 (22,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.900 (55,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών, τρεις (33,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 88,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Παάλληλα 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31,8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Ποιες επιχειρήσεις έκαναν restart από τις 29/6

Ξεκίνησε από χθες 29/6 η επαναλειτουργία επιχειρήσεων που είχαν μείνει κλειστές από τα μέσα Μαρτίου λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα σχεδόν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας να έχει επανεκκινήσει.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επανεκίνησαν οι παρακάτω οικονομικές δραστηριότητες:
-Χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά.
-Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο θεάτρου ή κινηματογράφου
-Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων.
-Πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού (συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης).
-Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
-Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (δωδεκάμηνης λειτουργίας).
-Υπηρεσίες καζίνο.
– Υπηρεσίες τελεφερίκ ανά την επικράτεια.
Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι, τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι πολίτες, πρέπει να επιδείξουν την δέουσα προσοχή για την τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, που αποτελούν τον μηχανισμό για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS