Βρετανία: Επανάσταση μέσω υποδομών εμπνευσμένη από το αμερικανικό «New Deal» υποσχέθηκε ο Johnson

Βρετανία: Επανάσταση μέσω υποδομών εμπνευσμένη από το αμερικανικό «New Deal» υποσχέθηκε ο Johnson
Βρετανία: «Επανάσταση δια των υποδομών» εμπνευσμένη από το αμερικανικό «New Deal» υποσχέθηκε ο Johnson
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου υπόσχεται μία επανάσταση δια των υποδομών εμπνευσμένη από το αμερικανικό «New Deal» για την επανεκκίνηση της οικονομίας που έχει πληγεί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, στην χώρα των περισσότερων των 43.000 νεκρών.
Αφού φόρεσε μία κάσκα επισκεπτόμενος εργοτάξιο, ο B. Johnson ανέπτυξε το όραμά του για την έξοδο της βρετανικής οικονομίας από το τέλμα, με ένα σχέδιο 5 δισεκατομμυρίων λιρών για επενδύσεις σε υποδομές και με την βοήθεια του συνθήματος Build, Build, Build.
«Μοιάζει με το New Deal διότι αυτό απαιτεί η εποχή: μία ισχυρή και αποφασιστική κυβέρνηση που τοποθετεί τα προστατευτικά της χέρια γύρω από τον λαό σε περίοδο κρίσης», είπε ο Johnson αναφερόμενος στην πολιτική του F. Roozwelt που επέτρεψε την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας με την παρέμβαση του κράτους μετά την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
Κατά την σημερινή 30/6 του ομιλία στο Ντάντλι της κεντρικής Αγγλίας, ο Johnson  δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει την οικοδόμηση σχολείων, νοσοκομείων και δρόμων.
«Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ένα New Deal, αλλά δεν υπάρχει και τίποτε καινούργιο (new) ούτε και καμιά συμφωνία (deal)», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος K. Starmer.
«Πρέπει να υπάρξει παράταση του σχήματος της χρηματοδότησης της διακοπής απασχόλησης όπου χρειάζεται για την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στους τομείς της φιλοξενίας, των ταξιδιών και παροχής υπηρεσιών.
«Το New Deal του Ρούζβελτ γέννησε τεράστια έργα όπως το φράγμα Χούβερ - ενώ η λίστα των προτεραιοτήτων του πρωθυπουργού περιλαμβάνει την επισκευή μιας γέφυρας στο Σάντγουελ», έγραψαν ειρωνικά πριν ακόμη από την πρωθυπουργική ομιλία οι Financial Times.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, κατά το πρώτο τρίμηνο, στο οποίο περιλαμβάνεται μόνο μία εβδομάδα μέτρων του lockdown, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 2,2%, για πρώτη φορά από το 1979, και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο προβλέπει ιστορική κατάρρευση κατά 10% για το 2020. Την στιγμή που το βρετανικό χρέος έχει ξεπεράσει κατά την διάρκεια της κρίσης το 100% του ΑΕΠ, το θέμα της χρηματοδότησης παραμένει.
Συνεπής με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο Johnson αρνήθηκε την επιστροφή στην λιτότητα, λέγοντας ότι ο κόσμος έχει αλλάξει από το 2008. «δεν είμαι κομμουνιστής, αλλά πιστεύω επίσης ότι είναι δουλειά της κυβέρνησης η δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την οικονομία της αγοράς», είπε.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS