Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Netanyahu σε Assad: Διακινδυνεύεις το μέλλον της χώρας σου λόγω των δεσμών με το Ιράν

Netanyahu σε Assad: Διακινδυνεύεις το μέλλον της χώρας σου λόγω των δεσμών με το Ιράν
Ο πρωθυπουργός Netanyahu προειδοποίησε τον Σύρο πρόεδρο Assad ότι διακινδυνεύει το μέλλον της χώρας του λόγω των δεσμών του με το Ιράν
Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Netanyahu προειδοποίησε τον Σύρο πρόεδρο Assad ότι "διακινδυνεύει" το μέλλον της χώρας του λόγω των δεσμών του με το Ιράν

Ο Σύρος πρόεδρος Assad «διακινδυνεύει το μέλλον της χώρας του και του καθεστώτος του», αν επιτρέψει το Ιράν να εγκατασταθεί στο έδαφος της Συρίας στα σύνορα με το Ισραήλ, προειδοποίησε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός B. Netanyahu.
Ο Netanyahu έκανε τις δηλώσεις αυτές από το πλευρό του Αμερικανού απεσταλμένου για το Ιράν B. Hook, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, μία ημέρα προτού η ισραηλινή κυβέρνηση αποφασίσει πώς θα εφαρμόσει το αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικό.
Βάσει του σχεδίου που παρουσίασε τον Ιανουάριο η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Trump, το Ισραήλ θα προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Κοιλάδα του Ιορδάνη. Στο σχέδιο αυτό προβλέπεται και η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των ισχυρών μοναρχιών του Κόλπου, αντίπαλων του Ιράν.
Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο Netanyahu και ο Hook ζήτησαν να παραταθεί το εμπάργκο εξαγωγής όπλων στο Ιράν, το οποίο λήγει τον Οκτώβριο.
Η άρση του θα επιτρέψει στην Τεχεράνη «να εισάγει μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα, στρατιωτικά υποβρύχια και πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς», τα οποία στη συνέχει θα εξάγει, κυρίως στη Συρία, σύμφωνα με τον Αμερικανό απεσταλμένο.
«Λέω στους αγιατολάχ στην Τεχεράνη: Το Ισραήλ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει τις απαραίτητες δράσεις για να σας εμποδίσει να δημιουργήσετε ένα νέο τρομοκρατικό και στρατιωτικό μέτωπο εναντίον του Ισραήλ στη Συρία.
Λέω στον Assad: Διακινδυνεύετε το μέλλον της χώρας σας και του καθεστώτος σας», τόνισε ο Netanyahu.
«Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να εδραιώσει μια στρατιωτική παρουσία στη Συρία» και «είναι απολύτως αποφασισμένο να εμποδίσει το Ιράν να εδραιωθεί στα σύνορά μας», πρόσθεσε, κατηγορώντας «πολλές χώρες» για «συνομωσία» στο ιρανικό θέμα.
Το Ιράν είναι ο βασικός εχθρός του Ισραήλ και ανησυχεί μήπως η Τεχεράνη αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αναπτύξει ένα πρόγραμμα πυραύλων ακριβείας στον γειτονικό Λίβανο και αναπτύξει στρατιωτικές βάσεις στη Συρία.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν αυξηθεί οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία που αποδίδονται στο Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό ούτε να το επιβεβαιώνει ούτε να το διαψεύδει. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ωστόσο κάνουν λόγο για «ένα δεύτερο μέτωπο» της Χεζμπολάχ στο συριακό Γκολάν.
Ο Hook πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή για να προειδοποιήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, για τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιφερειακή ασφάλεια η μη ανανέωση του εμπάργκο όπλων εναντίον του Ιράν, κυρίως στην Υεμένη, όπου η Τεχεράνη φέρεται να στηρίζει τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης