Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία - Ρεκόρ προεδριών στην ΕΕ: Η 13η που ξεκινά την Τετάρτη 1/7, θα είναι η 2η και πιο κρίσιμη για την A. Merkel

Γερμανία - Ρεκόρ προεδριών στην ΕΕ: Η 13η που ξεκινά την Τετάρτη 1/7, θα είναι η 2η και πιο κρίσιμη για την A. Merkel
Η προεδρία της ΕΕ, που αναλαμβάνει αύριο η A. Merkel, εκτός από αριθμό ρεκόρ για κράτος και ηγέτη, θα είναι μία από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της ΕΕ, αλλά και για την ίδια την Καγκελάριο - Μένει να αποδειχθεί αν θα είναι και τυχερή
«Από κοινού... Να κάνουμε την Ευρώπη και πάλι ισχυρή».
Με αυτό το σύνθημα, η Γερμανία αναλαμβάνει αύριο Τετάρτη, 1η Ιουλίου 2020, την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης - εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης, αλλά με τις προσδοκίες να παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές.
Αν η Angela Merkel είναι προληπτική ίσως ξαφνιαστεί διαπιστώνοντας ότι η προεδρία της ΕΕ, που αναλαμβάνει αύριο, είναι η 13η για τη Γερμανία από ιδρύσεως EΕ το 1957, συνιστά αριθμό ρεκόρ για κράτος μέλος αλλά και ρεκόρ ηγέτη καθώς είναι και η δεύτερη για την ίδια.
Η πρώτη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ σε καιρό πανδημίας, θα είναι ωστόσο εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της ΕΕ, αλλά και για την ίδια ως ηγέτη, αφού καλείται να αντιμετωπίσει πολύ κρίσιμα όσο και φλέγοντα θέματα και θέλει να αφήσει ένα ακόμη θετικό αποτύπωμα ως πολιτικός.
 
Τα Θέματα:

Το ευρωπαϊκό "Ταμείο Ανάκαμψης",
ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε.,
η αναμόρφωση του δικαίου για το άσυλο,
οι οραματικές πολιτικές για το κλίμα και την ψηφιακή εποχή και
η ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα...
Αυτά είναι μόνο κάποια από τα θέματα που θα διαχειριστεί το Βερολίνο και τα οποία αφορούν άμεσα και την Ελλάδα, τα οποία λόγω των περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία, θα συζητηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης όσο δύσκολο κι αν αποδεικνύεται διπλωματικά αυτό για τις διαπραγματεύσεις.

Angela Merkel: η Καγκελάριος των κρίσεων

Η κυρία Merkel έχει μάλλον κερδίσει ήδη τον τίτλο της "Καγκελαρίου των κρίσεων".
Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, την κρίση του ευρώ και την προσφυγική κρίση του 2015, καλείται αυτή τη φορά να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει για μία ακόμη φορά ηγετικό ρόλο, χωρίς να φαίνεται ότι κουνά το δάχτυλο και επιβάλλει αυστηρούς κανόνες στους εταίρους της.
Στην πρώτη προεδρία της θητείας της, το 2007, η Καγκελάριος είχε να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα της απόρριψης του "Συντάγματος" της Ε.Ε. από την Ολλανδία και την Γαλλία.
Με την διαμεσολάβησή της, φθάσαμε στον συμβιβασμό της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Τώρα, το κεντρικό θέμα θα είναι η άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, της "μεγαλύτερης πρόκλησης στην ιστορία της Ε.Ε.", όπως την έχει αποκαλέσει η ίδια η γερμανική κυβέρνηση.
"Ο ιός πρέπει να περιοριστεί, η ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη να ενισχυθεί.
Γι' αυτό η Γερμανία ποντάρει σε κοινές, συντονισμένες ενέργειες, στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και σε κοινές αξίες", επισημαίνει το υπουργικό συμβούλιο στο πρόγραμμα που διαβίβασε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο προς έγκριση.

Προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας, όπως τις διαμόρφωσε ο κορωνοϊός

1. Η προώθηση της συμφωνίας των "27" για το νέο Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) της περιόδου 2021-27.
Η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της γερμανικής προεδρίας, καθώς, λόγω του κορωνοϊού, η κροατική προεδρία, που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, δεν κατάφερε να σημειώσει επαρκή πρόοδο.

2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει πρόταση για προϋπολογισμό ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, με τον οποίο συνδέεται και η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η κυρία Merkel δεν πρέπει απλώς να διευκολύνει την διαδικασία προκειμένου τα νέα μέτρα να μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή έως την 1.1.2021, αλλά θα χρειαστεί να πείσει και τους «τέσσερις οικονομικά ανελαστικούς» της Ένωσης (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) να εγκαταλείψουν την άκαμπτη στάση τους και να συναινέσουν στα σχέδια των Βρυξελλών, τα οποία βασίζονται εν πολλοίς στην γερμανογαλλική πρόταση.
Επ'αυτής της διαδικασίας, το Βερολίνο έχει διατυπώσει και τις δικές του ενστάσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως τον χρόνο έναρξης αποπληρωμής των πιστώσεων (ζητά να ξεκινήσει ήδη πριν από το τέλος του 2027 και να μην μετατεθεί στον επόμενο προϋπολογισμό), αλλά και με την "ορθή" κατανομή και χρήση των κονδυλίων στα κράτη - μέλη, προκειμένου να προωθηθούν οι πολιτικές του μέλλοντος που έχει αποφασίσει η Ε.Ε.

3. Σε άμεση σύνδεση με το «Ταμείο Ανάκαμψης» βρίσκεται και η προτεραιότητα που αφορά την βελτίωση των μηχανισμών αποτροπής και αντιμετώπισης υγειονομικών απειλών.
Η 'Αγγελα Merkel έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι η Ε.Ε. πρέπει να διδαχθεί από την πανδημία του κορωνοϊού και να φροντίσει για την αυτάρκειά της σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, επενδύοντας ταυτόχρονα περισσότερο στην έρευνα και τις επιστήμες.
Η ίδια η Γερμανία επένδυσε 300 εκατομμύρια ευρώ, στην εταιρία CureVac που εργάζεται πάνω σε εμβόλιο κατά της Covid-19, τα οποία αντιστοιχούν σε μερίδιο 23%.
Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες πρόγραμμα παροχής κινήτρων για τον επαναπατρισμό φαρμακευτικών εταιριών από τρίτες χώρες στην Γερμανία και γενικότερα στην Ευρώπη.

4. Η ταχύτερη δυνατή διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων της Ένωσης,
Γεγονός πουθεωρείται από τους Γερμανούς κρίσιμης σημασίας και για έναν επιπλέον λόγο: στο τέλος του έτους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το Brexit και μαζί του η συμφωνία για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας και την μελλοντική της σχέση της με την Ε.Ε.
Ούτε οι Βρυξέλλες αλλά ούτε και το Λονδίνο επιθυμούν η εκκρεμότητα να μεταφερθεί στο 2021.

5. Στον "προ-κορωνοϊού" σχεδιασμό της γερμανικής προεδρίας, η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού δικαίου ασύλου επρόκειτο να είναι το κεντρικό θέμα αυτού του εξαμήνου και η βασική επιτυχία στην οποία στόχευε το Βερολίνο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer μιλά εδώ και μήνες για την ανάγκη δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών και ανακούφισης των χωρών εισόδου όπως η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία και η Ισπανία και για την σημασία της καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων με την ενίσχυση της FRONTEX.
Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει η προκαταρκτική εξέταση των αιτήσεων ασύλου να γίνεται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.
Παρά την συναίνεση όλων των εταίρων στον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος, σύμφωνα με την εφημερίδα " Die Welt", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει ωστόσο τελικά να υποβάλει τις προτάσεις της στο τέλος του έτους και αντ' αυτών να εκδώσει στο τέλος Αυγούστου μια μη δεσμευτική ανακοίνωση τριών σημείων, για την επαναπροώθηση προς τις χώρες προέλευσης, την συνομολόγηση "εταιρικών συμφώνων" με αφρικανικά κράτη και την έγκαιρη εξέταση ήδη στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. του κατά πόσον έχει κανείς δικαίωμα να ζητήσει άσυλο.
Μετά την έναρξη της πολιτικής συζήτησης τον Αύγουστο, αναμένεται να παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις για τα τρία σημεία, προσθέτει η γερμανική εφημερίδα και υποστηρίζει ότι ήταν η κυρία Merkel και ο κ. Seehofer που "φρέναραν" την διαδικασία μεταρρύθμισης του "Δουβλίνου", καθώς οι θέσεις της αρμόδιας Επιτρόπου Γιόχανσον θεωρήθηκαν, σύμφωνα με την WELT, αμφιλεγόμενες, ακόμη και στο εσωτερικό της Επιτροπής.

Ισχυρότερη Ευρώπη

Η κυρία Merkel έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην "επείγουσα ανάγκη" η Ευρώπη να βγει ενισχυμένη από την παρούσα κρίση και να λάβει τις αποφάσεις εκείνες οι οποίες θα της εξασφαλίσουν ισχυρό ρόλο στην παγκόσμια πραγματικότητα.
Σε αυτό το πνεύμα σκοπεύει να αναδείξει την σημασία προώθησης πολιτικών με το βλέμμα στο μέλλον, με σημεία αιχμής την προστασία του κλίματος και την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Αυτά τα δύο σημεία θα επιδιώξει να ενισχυθούν και μέσω της κατανομής των κονδυλίων του "ταμείου ανάκαμψης" από την πανδημία του κορωνοϊού.
Στο ίδιο πλαίσιο, το Βερολίνο φιλοδοξεί στην διάρκεια του επόμενου εξαμήνου να δώσει ώθηση και σε θέματα που θεωρεί "επείγοντα", όπως η οργάνωση της Ε.Ε. στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η οποία περιλαμβάνει και τις σχέσεις με την Αφρική και την Κίνα, αλλά και η ενίσχυση της πολιτικής άμυνας.
Η ενδυνάμωση της ικανότητας δράσης της Ευρώπης στο εξωτερικό, θεωρείται για την Γερμανία ζωτικής σημασίας, καθώς "μόνο έτσι θα μπορέσει η Ευρώπη να υπερασπίσει τα συμφέροντά της και να αναλάβει την ευθύνη της στον κόσμο", σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των γενικών κατευθυντήριων γραμμών του προγράμματος της γερμανικής προεδρίας.

Περί ιστορίας των προεδριών 

Όσα περισσότερα μέλη αποκτούσε η ΕΕ, τόσο αραίωναν, με τη πάροδο του χρόνου οι προεδρίες, που αναλάμβανε μια χώρα, για το λόγο αυτό και για την Γερμανία η σύνοδος αυτή είναι μόλις η 13η.
Στη δεκαετία του ΄50 και του ΄60, όταν η τότε ΕΟΚ είχε μόλις 6 μέλη, η Γερμανία αναλάμβανε τη προεδρία κάθε 3 χρόνια.
Με 27 χώρες-μέλη, σήμερα, κάθε χώρα θα πρέπει να κάνει υπομονή 13 ολόκληρα χρόνια έως ότου έρθει και πάλι η σειρά της.

Τα ρεκόρ προεδριών για Helmut Kohl και Angela Merkel

Η Γερμανία έχει στο ενεργητικό της τις περισσότερες προεδρίες, ενώ στις επόμενες θέσεις ακολουθούν, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γαλλία και Ιταλία.
Ο πρωθυπουργός με τις περισσότερες προεδρίες είναι ο καγκελάριος Kohl (1983, 1988, 1994).
Ακολουθεί ο γάλλος πρόεδρος Francois Mitterand με...δυόμιση, μιας και κατά τη διάρκεια προεδρίας έχασε τις εκλογές από τον μετέπειτα διάδοχό του Jacques Chirac.
Η Angela Merkel είναι η μόνη εν ενεργεία πρωθυπουργός που έχει να επιδείξει δύο προεδρίες της ΕΕ.
Το πρώτο εξάμηνο του 2007 η Γερμανία είχε την προεδρία και η καγκελάριος Merkel έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, με την οποία τροποποιήθηκαν οι ιδρυτικές Συνθήκες της ΕΕ.
Και τότε γίνονταν λόγος για κρίσεις και προκλήσεις στην ΕΕ και τα πρωτοσέλιδα έμοιαζαν με τα σημερινά: «Υψηλές προσδοκίες από τη γερμανική προεδρία».

Margaret Thatcher: Η πρώτη προεδρεύουσα

Παρεμπιπτόντως, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΕ για ένα εξάμηνο.
Η πρώτη προεδρεύουσα ήταν το 1981 η βρετανίδα πρωθυπουργός Margaret Thatcher.
Στο μεταξύ όμως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχωρήσει από την ΕΕ.
Ας σημειωθεί ότι η Βρετανία είναι η μόνη χώρα στην ιστορία της ΕΕ, η οποία αποφάσισε να μην… αναλάβει προεδρία.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ήταν η σειρά του Λονδίνου να πάρει τη σκυτάλη της εκ περιτροπής προεδρίας.
Λίγο μετά το δημοψήφισμα όμως υπέρ του Brexit τον Ιούνιο του 2016 η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι... παραιτείται από την ανάληψη της προεδρίας.
Η εκ περιτροπής προεδρία θεσμοθετήθηκε το 1975.
Περίπου 18 χρόνια μετά την ίδρυσή της η τότε ΕΟΚ άρχισε να διοργανώνει Συνόδους Κορυφής με τη σημερινή τους μορφή.
Με τη πάροδο του χρόνου οι συναντήσεις πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών εξελίχθηκαν σε «υπερπαραγωγές», μιας και τότε οι Σύνοδοι Κορυφής δεν λάμβαναν χώρα στις Βρυξέλλες, αλλά στις εκάστοτε χώρες που είχαν την προεδρία.
Η τελευταία Σύνοδος του είδους... «υπερπαραγωγή» έγινε στη Θεσσαλονίκη το 2003 κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.
Από την επόμενη χρονιά πραγματοποιούνταν τέσσερεις Σύνοδοι το χρόνο, πάντα στο ίδιο κτήριο συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες.

Το «Τρίο Προεδρίας»

Για τον καλύτερο συντονισμό των εργασιών οι Βρυξέλλες εισήγαγαν το 2010 το αξίωμα του μονίμου προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου.
Πρώτος ήταν ο Βέλγος Herman Van Rombuy, ακολούθησε ο Πολωνός Donald Tusk και σήμερα τη θέση αυτή έχει ο Βέλγος Charles Michel.
Από τότε έχει κάπως περιοριστεί η σημασία και η ακτινοβολία της εκ περιτροπής προεδρίας.
Για να μειωθούν οι δαπάνες και οι άσκοπες μετακινήσεις υπουργών και πρωθυπουργών οι περισσότερες συνεδριάσεις γίνονται σε μια μόνο πόλη της προεδρεύουσας χώρας, η οποία συνήθως είναι η πρωτεύουσα.
Στην εκ περιτροπής προεδρία ο συντονισμός παίζει καθοριστικό ρόλο, για το λόγο αυτό, το 2008 η ΕΕ εισήγαγε το θεσμό του αποκαλούμενου «Τρίο Προεδρίας», όπου οι ομάδες τριών διαδοχικών προεδριών συντονίζουν μακροπρόθεσμα το έργο τους.
Στο τρίο αυτό συμμετέχουν σήμερα η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία.
Η προετοιμασία για την εκ περιτροπής προεδρία ξεκινά αρκετά χρόνια πριν από την επίσημη ανάληψη της προεδρίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου.
Μέχρι το 2030 έχει οριστεί ποια χώρα-μέλος και πότε θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.
Κάθε εναλλασσόμενη προεδρία αξιολογείται διαφορετικά.
Ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας στις Βρυξέλλες Wilhelm Schoenfelder έλεγε το 2007 στη DW: «Συνήθως λέγεται ότι κάθε προεδρία είναι η καλύτερη που έγινε ποτέ.
Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν διαφορές.
Παίζει ρόλο πόσο καλή ήταν η προετοιμασία, αλλά και η συμβολή των συμμετεχόντων.
Την ίδια στιγμή όμως χρειάζεται και λίγο τύχη για να μην προκύψουν ζητήματα που, στην ουσία, δεν λύνονται”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης