Powell - Mnuchin: Η αβεβαιότητα ταλανίζει τις ΗΠΑ, αλλά τα χειρότερα πέρασαν

Powell - Mnuchin: Η αβεβαιότητα ταλανίζει τις ΗΠΑ, αλλά τα χειρότερα πέρασαν
Σε νέα φάση η οικονομία των ΗΠΑ, εκτιμούν οι Steven Mnuchin και Powell
Σε δηλώσεις που έκαναν κατά τη διάρκεια εξέτασής τους ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, τόσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed), Jerome Powell, υποστήριξαν πως, παρότι η οικονομία έχει περάσει σε νέα φάση, η αβεβαιότητα παραμένει.
Ειδικότερα, κατά την εισήγησή του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας εξέφρασε την ανησυχία του, για πολλοστή φορά, σχετικά με την αναπτυξιακή τροχιά των ΗΠΑ, καθώς η χώρα παραμένει προσκολλημένη σε μια υφεσιακή περιδίνηση από τον Φεβρουάριο του 2020 – τη μεγαλύτερη στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.
«Η παραγωγή και η απασχόληση παραμένουν πολύ κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα.
Η πορεία προς την οικονομία είναι εξαιρετικά αβέβαιη και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο θα μπορέσουμε να καταστείλουμε τον κορωνοϊό» δήλωσε ο Powell.
«Πλήρης ανάκαμψη θα υπάρξει όταν οι άνθρωποι πειστούν ότι είναι ασφαλές να επανέλθουν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.
Η πορεία προς τα εμπρός θα εξαρτηθεί επίσης από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης» συμπλήρωσε.
Τα σχόλια του Jerome Powell έρχονται εν μέσω μιας ραγδαίας αύξησης των νέων λοιμώξεων κορωνοϊού, στις πολιτείες που έχουν προβεί σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της νόσου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
«Πολλές επιχειρήσεις ανοίγουν τις πόρτες τους, οι προσλήψεις αυξάνονται, όπως και οι δαπάνες.
Η απασχόληση και οι καταναλωτικές δαπάνες ανέκαμψαν τον Μάιο.
Έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση και το έχουμε κάνει νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Αν και αυτή η ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα είναι ευπρόσδεκτη, παρουσιάζει επίσης νέες προκλήσεις - ιδίως την ανάγκη να διατηρηθεί ο ιός υπό έλεγχο» επεσήμανε ο Jerome Powell.
Ως απάντηση στην πανδημία, η Fed έχει εφαρμόσει μια ποικιλία προγραμμάτων που στοχεύουν στη διατήρηση της λειτουργίας των αγορών και στην άμεση χορήγηση ρευστότητας όπου χρειάζεται.
Επίσης, έχει μειώσει το επιτόκιο βραχυπρόθεσμου δανεισμού αναφοράς στο σχεδόν μηδέν, επίπεδο στο οποίο ο Powell δεσμεύτηκε να το διατηρήσει μέχρι να ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα.
«Τον Μάρτιο, μειώσαμε το επιτόκιο στο 0%.
Θα διατηρήσουμε τα επιτόκια σε αυτό το επίπεδο έως ότου είμαστε σίγουροι ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων μας για τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τα σχέδιά μας, ανάλογα με την εκάστοτε περίσταση, για να υποστηρίξουμε τους στόχους μας» κατέληξε ο πρόεδρος της Fed.
Από τη μεριά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, επεσήμανε πως οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ θα «βελτιωθούν σημαντικά» στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι επίκειται ακόμα ένα πακέτο στήριξης έως το τέλος Ιουλίου, επισημαίνοντας πως ο κατασκευαστικός τομέας ανακάμπτει γρήγορα, ενώ οι λιανικές πωλήσεις και οι υπηρεσίες μπορεί να χρειαστούν επιπρόσθετη ανακούφιση.
Η βοήθεια που έχει προσφέρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ οι συνθήκες εργασίας θα βελτιωθούν σημαντικά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους» επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
Ο Mnuchin έκανε μνεία μαζί με τον πρόεδρο της Federal Reserve, Jerome Powell, στη δημοσιονομική και νομισματική απόκριση των ΗΠΑ κατά την κρίση του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που διατέθηκαν από το Κογκρέσο για να βοηθήσουν επιχειρήσεις και ιδιώτες.

www.bankingnews.gr
bankingnews.gr

BREAKING NEWS