Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Εθνική με 5 δισ. NPEs στο τέλος του 2020 και έχοντας πουλήσει την Ασφαλιστική 430 εκατ… σχεδιάζει το μεγάλο βήμα του 2021

Η Εθνική με 5 δισ. NPEs στο τέλος του 2020 και έχοντας πουλήσει την Ασφαλιστική 430 εκατ… σχεδιάζει το μεγάλο βήμα του 2021
Εάν μέσα στο Φθινόπωρο του 2020 επιχειρηθεί νέα προσπάθεια παράτασης στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής χωρίς αποτέλεσμα, τότε η Ασφαλιστική θα πωληθεί στο CVC έναντι 430 εκατ ευρώ.
Η διοίκηση Παύλου Μυλωνά στην Εθνική τράπεζα έχει κριθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Ο οικονομολόγος της Εθνικής αποδείχθηκε ικανός στην διαχείριση της τράπεζας και ως διευθύνων σύμβουλος έχει ξεκάθαρα θετικό ισοζύγιο ως προς την αποτελεσματικότητα.
Η διοίκηση Μυλωνά έχει θέσει ένα διττό στόχο.
-Να μειώσει τα προβληματικά δάνεια στα 5 δισεκ. από 10,6-11 δισεκ. στο τέλος του 2020 χωρίς όμως απόσχιση δραστηριοτήτων.
Θα πραγματοποιήσει τιτλοποίηση ή τιτλοποιήσεις 6 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων.
-Να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική καθώς δεν φαίνεται πιθανό να πάρει νέα παράταση από την DGComp.
Εάν μέσα στο Φθινόπωρο του 2020 επιχειρηθεί νέα προσπάθεια παράτασης στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής χωρίς αποτέλεσμα, τότε η Ασφαλιστική θα πωληθεί στο CVC έναντι 430 εκατ ευρώ.

Μείωση NPEs

Η Εθνική τράπεζα όπως και η Eurobank θα είναι οι πρώτες που θα δουν τα προβληματικά τους δάνεια και ανοίγματα να μειώνονται στα 5 δισεκ. ευρώ από 10,6 με 11 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Η Εθνική δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο της απόσχισης δραστηριοτήτων τύπου Eurobank αλλά θα προβεί σε τιτλοποίηση την οποία θα μεταβιβάσει για διαχείριση σε κάποια από τα υφιστάμενα σχήματα διαχείρισης προβληματικών δανείων όπως η DoValue Ελλάδος κ.α.
Σε κάθε περίπτωση ο δείκτης NPEs θα μειωθεί στο 15% με προοπτική να υποχωρήσει στο 5% στο τέλος του 2021 δηλαδή περαιτέρω μείωση 3 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Η Εθνική στο τέλος του 2021 θα βρίσκεται στο 5% κοντά στον μέσο όρο των NPEs στο 3,5% της Ευρώπης αρκεί να μην υπάρξει έξαρση των προβληματικών δανείων λόγω ύφεσης και κορωνοιού.  

Πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής 430 εκατ ευρώ;

Η Εθνική τράπεζα θα ήθελε να πάρει παράταση στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής για το 2021 αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό με τις τωρινές παραδοχές.
Άρα θα πρέπει η διοίκηση της Εθνικής να δρομολογήσει την πώληση στο CVC που ωστόσο είχε προσφέρει 480 εκατ στην αρχική φάση της διαδικασίας.
Η Εθνική θα επιχειρήσει νέα παράταση – θα επιχειρήσει εκ νέου την προσπάθεια – αλλά εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε το Φθινόπωρο του 2020 θα πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική στο CVC που έχει εξαγοράσει ιδιωτικά θεραπευτήρια έναντι 430 εκατ ευρώ.
Να τονιστεί ότι η Εθνική τράπεζα έχει διενεργήσει πρόβλεψη 500 εκατ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής οπότε εάν την πουλήσει 430 εκατ θα εγγράψει μια οριακή ζημία.
Θα μειώσει το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό και ταυτόχρονα θα απαλλαγεί από τις εποπτικές υποχρεώσεις.

Το μεγάλο βήμα του 2021

Η Εθνική τράπεζα στο τέλος του 2021 θα διαθέτει δείκτη NPEs περίπου 5% δηλαδή κοντά στα επίπεδα της ευρωζώνης μαζί με την Eurobank θα έχουν επανέλθει στην κανονικότητα.
Η Εθνική τράπεζα με 5,7 δισεκ. κεφάλαια και 4,9 δισεκ. DTA και 65 δισεκ. ενεργητικό χωρίς την Ασφαλιστική θα χρειαστεί να υλοποιήσει ένα μεγάλο βήμα που είναι ισχυρή κεφαλαιακή ενίσχυση ώστε να καταστεί μια δυναμικά αναπτυσσόμενη τράπεζα.
Να αναφερθεί ότι το bankingnews είχε αναφέρει πρόσφατα ότι και το ελληνικό δημόσιο θα ήθελε μια μεγάλη Εθνική τράπεζα ως πυλώνα παρέμβασης στην εθνική οικονομία.

Τι ανέφερε το bankingnews στις 26 Ιουνίου 2020

Η κυβέρνηση θα μετατρέψει την Εθνική σε πυλώνα παρέμβασης με 80 δισ. ενεργητικό και με ρόλο στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να εξελιχθεί η Εθνική Τράπεζα σε πυλώνα παρέμβασης στην εθνική οικονομία με στόχο την χορήγηση δανείων, την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Η κυβέρνηση και αρμόδιοι υπουργοί θεωρούν ότι μόνο η Αναπτυξιακή Τράπεζα παρά τις θετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει, δεν επαρκεί για να μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να διαμορφώσει μια παρεμβατική πολιτική όχι στο τραπεζικό σύστημα αλλά στην εθνική οικονομία.
Επειδή οι 3 από τις 4 τράπεζες έχουν ισχυρούς ιδιώτες μετόχους και στην Εθνική το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,3%, το ελληνικό δημόσιο θέλει να χρησιμοποιήσει την Εθνική τράπεζα ως εργαλείο ανάπτυξης, στήριξης της οικονομίας, χορήγησης δανείων, αξιοποίησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και του ΕΣΠΑ.

Με ποια φόρμουλα θα εξελιχθεί η Εθνική τράπεζα ως πυλώνας παρέμβασης στην εθνική οικονομία;

Η κυβέρνηση – όπως αναφέρει ανεπίσημα κυβερνητικός αξιωματούχος – θα ήθελε να έχει πέραν από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και μια μεγάλη εμπορική τράπεζα η οποία ενώ θα λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια, θα έχει ιδιωτικό management, όπως η Εθνική τράπεζα λόγω της παρουσίας του βασικού μετόχου του κράτους δηλαδή με 40,3% (μέσω του ΤΧΣ που κατέχει το 40,3%) θα μπορεί να έχει λόγο και ρόλο.
Ο βασικός στόχος δεν είναι μια κρατική τράπεζα που το κράτος θα παρεμβαίνει, θα διορίζει και θα λειτουργεί κατά το δοκούν.
Στην κυβέρνηση κατανοούν ότι οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι συστημικές, ελέγχονται από τον SSM και την ΕΚΤ και οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση θα προσκρούσει στην άμεση παρέμβαση των εποπτικών αρχών.
Στην κυβέρνηση δεν θέλουν μια κρατική τράπεζα από τα παλιά.
Θέλουν μια Εθνική τράπεζα που θα φθάσει στα 80 δισεκ. ενεργητικό χορηγώντας δάνεια.
Επίσης σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την Εθνική ως πυλώνα αξιοποίησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης των 32 ή 24 δισεκ. ευρώ καθώς και του ΕΣΠΑ.
Η Εθνική θα μπορεί είτε να χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως η τράπεζα μέσω της οποίας θα χορηγούνται δάνεια σε επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε θα χρηματοδοτεί αναπτυξιακά project και θα ζητάει από την Εθνική να συμμετέχει σε τέτοιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Επίσης θα χρησιμοποιηθεί η Εθνική πιο επιθετικά για το ΕΣΠΑ.
Για να επιτευχθούν όλα αυτά
-Θα πρέπει το κράτος να ελέγξει την Εθνική πιο αποφασιστικά και αυτό θα συμβεί με την μεταφορά του ΤΧΣ του βασικού μετόχου στο Υπερταμείο.
-Θα ενδυναμωθεί η διοίκηση με νέα στελέχη, αναφέρεται η έλευση του Αγ. Λεώπουλου παλαιού στελέχους της Εθνικής ήταν υπεύθυνος διεθνών δραστηριοτήτων και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο private banking της ελβετικής τράπεζας UBS.
-Σε επόμενη φάση η κυβέρνηση σχεδιάζει – πιθανότητα τον Φθινόπωρο – να ανακοινώσει τα πλάνα της για το τραπεζικό σύστημα, για την εξυγίανση των τραπεζών και το πώς θα διαμορφωθούν οι προοπτικές.
-Τα σενάρια που φέρουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει συγχώνευση της Εθνικής τράπεζας με την τράπεζα Πειραιώς μπορεί να αποτελεί σχέδιο ορισμένων ξένων οίκων που το έχουν προτείνει στην κυβέρνηση…. αλλά δεν φαίνεται πιθανό σενάριο.
Υπάρχουν τεράστια εμπόδια κεφαλαιακά, NPEs, άρνηση DGComp κ.α. που θα μπλοκάρουν σχέδια περαιτέρω συγκέντρωσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης