Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Η Ουγγαρία να ανακαλέσει τη νομοθεσία για το άσυλο

ΟΗΕ: Η Ουγγαρία να ανακαλέσει τη νομοθεσία για το άσυλο
Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Ζητά από την Ουγγαρία ανάκληση της νομοθεσίας για το άσυλο
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να ανακαλέσει τη νέα νομοθεσία που υιοθέτησε, η οποία αυστηροποιεί το σύστημα παροχής ασύλου κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας, όπως εκτιμά η υπηρεσία.
Τον Μάιο η Ουγγαρία έκλεισε τις ζώνες τράνζιτ που είχε δημιουργήσει στα σύνορά της, αφήνοντας ελεύθερους περίπου 300 μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες, ενώ παράλληλα αυστηροποίησε τους κανόνες παροχής ασύλου, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την παροχή ασύλου σε νέους αιτούντες.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban είναι ένας από τους πιο ένθερμους αντιπάλους της μετανάστευσης προς την Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Το 2015, στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης, ο Viktor Orban έκλεισε τα νότια σύνορα της χώρας, εμποδίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν από τη χώρα και να κατευθυνθούν προς τη δυτική Ευρώπη.
Βάσει των νέων κανόνων, όσοι επιθυμούν να λάβουν άσυλο στην Ουγγαρία θα πρέπει να κάνουν αίτηση στα προξενεία των γειτονικών χωρών και όχι στα σύνορα της χώρας.
«Με αυτό τον τρόπο ενδέχεται οι αιτούντες άσυλο να εκτεθούν στον κίνδυνο επαναπατρισμού τους και σε κακομεταχείριση, κάτι που παραβιάζει τη σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες καθώς και άλλους διεθνείς κανόνες του ανθρωπιστικού δικαίου τους οποίους έχει υπογράψει η Ουγγαρία», ανέφερε η UNHCR σε χθεσινή της ανακοίνωση.
«Η αποτελεσματική πρόσβαση σε μια χώρα είναι βασική προϋπόθεση ώστε να μπορεί να ασκείται το δικαίωμα στο άσυλο», τόνισε.
Η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε την κυβέρνηση Orban να αποσύρει τη νομοθεσία αυτή και να προσαρμόσει το σύστημά της παροχής ασύλου στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης