Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Χωρίς window dressing, χωρίς τζίρο αλλά με μικρή άνοδο

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Χωρίς window dressing, χωρίς τζίρο αλλά με μικρή άνοδο
ΑΓΟΡΑ: Αριστοτεχνικό παίξιμο, με πάτημα στις στηρίξεις, λες και βάζουν μοιρογνωμόνια, διαβήτες και ό,τι άλλο τους βολεύει. Τους… βολεύει βέβαια και ο χαμηλός τζίρος. Μεταβλητότητα πάντως και από τη δική μας αγορά και από τις ξένες. Χρειάζεται αυξημένη προσοχή.

Ανακοινώνονται αποτελέσματα κυρίως από τις μικρές εταιρείες, που η στήλη παρακολουθεί με ενδιαφέρον και αναζητά ευκαιρίες. Πέραν των γνωστών, δεν έχουμε βρει κάτι νέο που να αξίζει λόγω αποτελεσμάτων. Αλλά προς το παρόν και λόγω φόρτου εργασίας ρίχνουμε μία πρώτη ματιά.

Αρκετές προχώρησαν σε απομειώσεις, μπορείς και να το πεις τυχαίο, ή βρήκαν την ευκαιρία της άσχημης περιόδου και είπαν ας γράψουν και καμιά ζημιά… Καλά κάνουν και ελπίζουμε να αφαιρούν σκελετούς και να καθαρίζουν.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Η ρευστότητα είναι περιορισμένη, καθώς έχουμε και δύο μεγάλες εκδόσεις ομολόγων και η δική μας αγορά δεν έχει τόσα περιθώρια. Δεν ασχολούνται και οι ξένοι αρκετά το τελευταίο διάστημα και ο τζίρος έχει καθίσει χαμηλά.

Τέλος μήνα σήμερα και αρκετοί αναλυτές περίμεναν κινήσεις ωραιοποίησης, ωστόσο δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Μάλλον αδιαφορία είδαμε. Με χαμηλό τζίρο πάντως έβγαλε μία μικρή αντίδραση η αγορά και έκλεισε σε θετικό έδαφος μετά από 4 πτωτικές. Στο εξάμηνο ο Γ.Δ. είναι χαμηλότερα κατά 30,3% και ο FTSE 25 κατά 32,89%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κάτι έκαναν σήμερα αλλά δεν κατάφεραν να δώσουν το momentum που χρειάζεται η αγορά. Βέβαια με το κλίμα έξω να είναι εύθραυστο δεν μπορούν να γίνουν και πολλά.

ΔΕΗ: Δεν την αφήνουν να υποχωρήσει… Στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο της μετοχής.

JUMBO: Και μέρισμα έκοψε και πάνω έκλεισε…

ΕΥΔΑΠ: Λόγω μερίσματος έκλεισε στα 6,97 ευρώ και στο -4,52% και το έχασε σχεδόν όλο. Πήγε μέχρι και τα 6,81 ευρώ και έκανε και όγκο.

AUTOHELLAS: Παραμένει αδύναμη και δεν ξέρουμε αν οφείλεται και στο γεγονός ότι η Aegean δε θα δώσει μέρισμα. Λόγω συμμετοχής χάνει ένα σημαντικό έσοδο. Από την άλλη ποιος επενδυτής περίμενε μέρισμα μετά από όσα έχουν ειπωθεί;

Το τελευταίο διάστημα πάντως έχουν κοπεί οι μεγάλοι όγκοι στη μετοχή, αλλά δε ξέρουμε αν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον ή αν ο «market maker» αποφάσισε να μην κάνει πολλά κομμάτια. Στα 3,50 ευρώ και στο -2,78% με 86 χιλ. τεμάχια όγκο και ανεκτέλεστο στους πωλητές 11 χιλ. τεμάχια.

ΜΟDA BAGNO: Πωλήσεις 15,1 εκατ. ευρώ το 2019 από 14,7 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 286 χιλ. ευρώ από 56 χιλ. ευρώ. Έγιναν απομειώσεις 438 χιλ. ευρώ από 135 χιλ. ευρώ. Λόγω θετικής φορολογίας το 2018, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν τότε στις 396 χιλ. ευρώ ενώ λόγω υψηλής φορολογίας το 2019 τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν μόλις στις 16 χιλ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 15,1 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 27,2 εκατ. ευρώ. Τα αποθέματα παραμένουν υψηλά και στα 15,5 εκατ. ευρώ. Δεν είχε καλές ταμειακές ροές. Μας ανησυχεί λίγο η θυγατρική στην Τουρκία καθώς εκεί οι εξελίξεις για την οικονομία δεν είναι καλές.

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Νομίζουμε πως είναι η έκπληξη του 2019 στις μικρές, καθώς η εταιρεία πέρασε σε καλά κέρδη για τα δεδομένα της αποτίμησής της. Βλέπουμε πως και το κεφάλαιο κίνησης έγινε θετικό και αναμένουμε ανακοίνωση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Θυμίζουμε πως ήταν ο λόγος να μπει στην επιτήρηση. Αν δεν υπάρχουν πλέον ίσως δεν έχει λόγο να είναι σε αυτή την κατηγορία.

Οι επενδυτές που κοιτάζουν αυτά τα χαρτιά, φαίνεται την εντόπισαν και σήμερα η μετοχή έκανε υψηλό όγκο συναλλαγών για τα δεδομένα της πάντα. Τώρα βέβαια στο παρελθόν υπήρχαν μεγάλες εταιρείες με ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά αυτές δε μπήκαν στην επιτήρηση… Δεν ξέρουμε αν πρέπει πλέον να είναι η συγκεκριμένη.

Πωλήσεις 2019 7,2 εκατ. ευρώ από 6 εκατ. ευρώ, EBITDA 1,05 εκατ. ευρώ από 794 χιλ. ευρώ και καθαρά κέρδη 428 χιλ. ευρώ από μηδενικά το 2018. Καθαρή θέση 7,8 εκατ. ευρώ με αποτίμηση 2,5 εκατ. ευρώ Μάλλον έχει περιθώριο ανόδου....

ΕΧΑΕ: Όποτε πέφτει ο τζίρος στο ΧΑ, αμέσως μειώνεται και η αποτίμησή της. Ξανά στα επίπεδα του Μαΐου, από τα οποία αντέδρασε τότε. Για να δούμε…

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Καλή άνοδος πωλήσεων και μικρή μείωση κερδών. Με χαμηλό όγκο στα 1,90 ευρώ και στο +7,95%. Η αποτίμηση στα 12 εκατ. ευρώ. Χαμηλό το p/e.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Πήγε νωρίς με μεγάλο όγκο μέχρι και τα 1,62 ευρώ αλλά μετά μπήκε και πάλι μηχανάκι στα 1,5620 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 1,56 ευρώ με πωλητές και όγκο 95 χιλ. τεμάχια.

FIERATEX: Νέα πτώση 11,6% με όγκο 11 χιλ. τεμάχια. Αποτίμηση 3,3 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης