Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα άνοδος στις αγορές παρά την έξαρση της πανδημίας - Κέρδη +1,54% ο S&P 500, o DAX +0,64%

Νέα άνοδος στις αγορές παρά την έξαρση της πανδημίας - Κέρδη +1,54% ο S&P 500, o DAX +0,64%
Κέρδη στη Wall Street πριν την ολοκλήρωση ενός ισχυρού τριμήνου
Κοντά στα υψηλά της ημέρας έκλεισαν σήμερα 30/6 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων δεκαετιών εν μέσω αισιοδοξίας των επενδυτών ότι τα πρωτοφανή νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα θα βοηθήσουν την αμερικανική οικονομία να βγει από την ύφεση που την οδήγησε η πανδημία του κορωνοϊού.  
Η ανάκαμψη των δεικτών στο β' τρίμηνο του 2020  θα μείνει στην ιστορία, με τον δείκτη  S&P 500 να καταγράφει κέρδη σχεδόν +20% και το Dow Jones να ενισχύεται +17,8% εμφανίζοντας τις καλύτερες επιδόσεις από το α' τρίμηνο του 1987.
Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε ράλι +30,6% εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση από το 1999.
Σε μηνιαία βάση ο S&P ενισχύθηκε 1,8%, ο Nasdaq 6% και Dow κέρδισε 1,7%.
Με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι τα χειρότερα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού είναι μπροστά μας, τη στιγμή που την περασμένη Κυριακή 28/6 καταγράφηκε παγκόσμιο ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων στη διάρκεια μιας ημέρας, σε πολλά κράτη ανά τον κόσμο οι κυβερνήσεις αποφασίζουν νέα περιοριστικά μέτρα και αναστέλλουν την περαιτέρω «χαλάρωση» τους.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται πραγματικά στο στόχαστρο της πανδημίας, καθώς μια σειρά από Πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα, το Τέξας, η Αριζόνα, κα επιβάλλουν νέους περιορισμούς λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων και των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία ενώ σε άλλες Πολιτείες, όπως στο Νιου Τζέρσι, αποφασίστηκε η επ’αόριστον αναβολή του ανοίγματος της εστίασης σε κλειστούς χώρους.
Στο κόκκινο παραμένει η Λατινική Αμερική, η οποία την Κυριακή 28/6 ξεπέρασε την Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, αποτελώντας πλέον τη δεύτερη πιο πληττόμενη περιοχή μετά τη Βόρεια Αμερική ενώ στην Κίνα, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων στο Πεκίνο από τις αρχές Ιουνίου, επιβλήθηκε lockdown στην επαρχία της Anxin (σε απόσταση λιγότερη των 100 χιλιομέτρων από το Πεκίνο) όπου και θα σφραγιστούν κατοικίες και χωριά μέχρι νεωτέρας.
Τοπικά lockdowns επιβάλλονται στο Λέστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα κλείσουν όλες οι μη απαραίτητες εμπορικές επιχειρήσεις και τα σχολεία, σε αντίστοιχη κίνηση θα προχωρήσει και η Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία, η οποία θα επαναφέρει το lockdown σε δέκα περιοχές γύρω από τη Μελβούρνη ενώ έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται επίσης σε Ινδία, Πακιστάν, Ρωσία.
Ο πρόεδρος της Fede, J. Powell σε δηλώσεις του στο Κογκρέσο σημείωσε ότι η επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας έγινε νωρίτερα απ' ό,τι περίμεναν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας. Η ώθηση να αρθούν οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα ενέχει κινδύνους, ιδίως όσον αφορά την προσπάθεια να κρατηθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του ιού, προειδοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης.

O δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη +0,85% στις 25.812 μονάδες.
O δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,54% στις 3.100 μονάδες.
O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,87% στις 10.058 μονάδες.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στις 30,42 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημείωσε άνοδο +0,64% στις 12.310 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε απώλειες -0,37% στις 19.375 μονάδες.
Image

Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας διστακτική ανάκαμψη κατέγραψε ο δείκτης Chicago PMI τον Ιούνιο από το χαμηλό των 38 ετών έναν μήνα νωρίτερα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης που μετράει τη μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Σικάγο αυξήθηκε στις 36,6 μονάδες τον Ιούνιο.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ανάκαμψη του δείκτη στις 45 μονάδες από 32,3 τον Απρίλιο.
Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου.
Υψηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.
Ο δείκτης που καταρτίζει το Conference Board ενισχύθηκε στις 98,1 μονάδες από 85,9 τον Μάιο.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν μέτρηση στις 90,8 μονάδες.
Ωστόσο, η έρευνα του Conference Board πραγματοποιήθηκε με στοιχεία που συλλέχθηκαν ως τις 18 Ιουνίου, λίγο προτού πολιτείες όπως το Τέξας και η Αριζόνα επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα.
Το επίπεδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένει πολύ κάτω από τις 132 μονάδες του Φεβρουαρίου.
Τον Απρίλιο είχε βουτήξει στις 85 μονάδες.

Μεικτές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας «παλεύουν» με τις ανησυχίες για την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και με τα αρνητικά μάκρο για μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 οδεύει προς τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη του από τον Μάρτιο του 2015 με αύξηση 12,5%, καθώς τα πρωτόγνωρα μέτρα στήριξης της οικονομίας, οι ελπίδες για εμβόλιο της COVID-19 και ο σχετικά χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων στην Ευρώπη τροφοδότησαν την ανάκαμψη από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου.
Ο δείκτης, ωστόσο, καταγράφει απώλειες 13,5% από τις αρχές του έτους.
Τη θέση ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου από τον κορωνοϊό παραμένουν σημαντική διατύπωσε σήμερα Τρίτη (30/6) ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Haldane, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έχει ισορροπήσει το τελευταίο διάστημα.
Ειδικότερα, ο κ. Haldane ανέφερε ότι «οι οικονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί και αμφίδρομοι», παρά το γεγονός ότι ισορρόπησαν ακόμα περισσότερο τον Μάιο, διευκρινίζοντας ότι «οι κίνδυνοι παραμένουν στραμμένοι προς τα κάτω».
«Οι προσαρμογές της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν άμεσα εάν υπάρξει η ανάγκη στήριξης της οικονομίας», τόνισε ο κ. Haldane, ο οποίος πρόσθεσε ότι «είμαι έτοιμος να προσαρμόσω τη νομισματική πολιτική με ταχύτητα, εάν χρειαστεί, και για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του σε μία βιώσιμη βάση».
Image
Στα νέα από το μέτωπο τη μακροοικονομίας ημέρας επιτάχυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (30/6) η Eurostat, μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών στα οποία είχε υποχωρήσει τον προηγούμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ενιαίας νομισματικής ένωσης διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,1% τον Μάιο του 2020, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο 0,2%.
Παράλληλα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά +0,3% έναντι πτώσης -0,1% τον Μάιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0,2%.
Όσον αφορά τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυτός διαμορφώθηκε στο 0,8% σε ετήσια βάση, έναντι 0,9% τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος για τον Ιούνιο αναμένεται να διαμορφωθεί στον τομέα τροφίμων, ποτών και καπνού, και συγκεκριμένα στο 3,1% έναντι 3,4% τον Μάιο, ενώ οι τιμές στον κλάδο υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,2% έναντι 1,3% προηγουμένως.
Οι τιμές μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,2% σε ετήσια βάση, παραμένοντας σταθερές σε σχέση με τον Μάιο, ενώ οι τιμές στον τομέα της ενέργειας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά -9,4% έναντι πτώσης -11,9% προηγουμένως.
Με ρυθμό 2,2% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Βρετανίας στο α΄τρίμηνο 2020, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η συρρίκνωση είναι μεγαλύτερη των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για πτώση 2%.
Τα χειρότερα έπονται για τη βρετανική οικονομία, καθώς το πρώτο τρίμηνο περιλαμβάνει μόλις μία εβδομάδα lockdown.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,7%.
Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 1,6%.
H προσοχή στρέφεται πλέον στον πρωθυπουργό Boris Johnson και τα σχέδιά του για έξοδο από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, με «όχημα» επενδύσεις στις υποδομές.
Βελτιώθηκε η εμπιστοσύνη μεταξύ των βρετανικών επιχειρήσεων τον Ιούνιο για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, εν όψει της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από τη Lloyds Bank.
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη σημείωσε άνοδο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, αλλά παρέμεινε βαθιά σε αρνητικό έδαφος στο -30%.
Ελαφρώς λιγότερες εταιρείες επρόκειτο να απολύσουν προσωπικό -41% από το 44% τον Μάιο- και το ποσοστό που σχεδιάζει πάγωμα μισθών κινήθηκε χαμηλότερα.
Ενώ τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η οικονομία μπορεί να αρχίσει να βλέπει κάποια βελτίωση, οι εμπορικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες για τις περισσότερες επιχειρήσεις καθώς η πλειονότητά τους αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες", δήλωσε ο Hann-Ju Ho, επικεφαλής οικονομολόγος της Lloyds Bank Commercial Banking.
Η εμπιστοσύνη μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών ανέκαμψε δυναμικά κατά 30 μονάδες, και ακολούθησαν μικρότερες βελτιώσεις για τους λιανοπωλητές και τους κατασκευαστές, ενώ οι υπηρεσίες ανακοίνωσαν πτώση, εξαιτίας του ότι ο τομέας της φιλοξενίας και της εκπαίδευσης συνεχίζει να αντιμετωπίζει περιορισμούς.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας την περικοπή περισσότερων των 7.500 θέσεων εργασίας έως το τέλος του 2022, σχεδιάζει η Air France,  εκ των οποίων οι 6.560 (από τις περίπου 41.000) στην ίδια την εταιρία και πάνω από 1.000 στην περιφερειακή αεροπορική εταιρία Hop!, όπως δήλωσαν σήμερα πηγές από συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σε ό,τι αφορά την ίδια την Air France, η περικοπή των θέσεων εργασίας θα γίνει με την αποχώρηση εργαζομένων οι οποίοι δεν θα αντικατασταθούν (περίπου 3.500) και με εθελούσια έξοδο εργαζομένων, παρόλο που δεν αποκλείονται αναγκαστικές αποχωρήσεις για το δίκτυο κοντινών αποστάσεων.
Τα νούμερα αυτά αναμένεται να παρουσιαστούν επισήμως στις συνδικαλιστικές οργανώσεις την Παρασκευή.
Στη διαγραφή έως και 22 δισ. δολαρίων από την αξία των περιουσιακών της στοιχείων αναμένεται να προχωρήσει η Royal Dutch Shell, όπως ανακοίνωσε σήμερα (30/6) ο πετρελαϊκός κολοσσός, διευκρινίζοντας ότι έχει επανεξετάσει ένα σημαντικό μέρος της επιχείρησής της, δεδομένου του αντίκτυπου της κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η αγγλο-ολλανδική εταιρεία δήλωσε ότι το εύρος των απομειώσεων θα διαμορφωθεί μεταξύ των 15 δισ. και των 22 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, μετά την επί τα χείρω αναθέωρηση που πραγματοποίησε αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Μάλιστα, η ανακοίνωσε της Sell προς τους επενδυτές αναφέρει ότι η εταιρεία επανεξέταση ένα σημαντικό μέρος της επιχειρήσλης της, δεδομένου του αντίκτυπου της πανδημίας και του «συνεχιζόμενου απαιτητικού περιβάλλοντος των τιμών στα εμπορεύματα».
Σημειώνεται ότι στα μέσα Απριλίου η Shell είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων στο μηδέν μέχρι το 2050, στα πλαίσια της στροφής της προς καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται ότι οι πωλήσεις καυσίμων για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα υποχωρήσουν κατά -40% σε ετήσια βάση, στα 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εξαιτίας της απότομης πτώσης στην κατανάλωση καυσίμων στην περίοδο των ταξιδιωτικών περιορισμών.
Η παραγωγή ανάντη πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,35 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 2,71 εκατ. βαρέλια ημερησίως το προηγούμενο τρίμηνο.
Όσον αφορά τις τιμές για το πετρέλαιο τύπου Brent, η Shell αναμένει ότι η μέση τιμή του για το 2020 θα διαμορφωθεί στα 35 δολ. ανά βαρέλι, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων στα 60 δολ. ανά βαρέλι.
Επιπλέον, η τιμή του Brent για το 2021 και το 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 40 και τα 50 δολ. ανά βαρέλι αντίστοιχα, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων στα 60 δολ. ανά βαρέλι και για τα δύο χρόνια.
Το ενδεχόμενο περικοπής επιπλέον 7.000 θέσεων εργασίας εξετάζει το διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Boersenzeitung.
Ήδη, η γερμανική τράπεζα έχει ανακοινώσει την περικοπή 4.300 θέσεων εργασίας.
Πλέον, επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να βάλει λουκέτο στα 400 από τα 1000 υποκαταστήματα που λειτουργούν στη Γερμανία, ήτοι να διπλασιάσει τον αριθμό που είχε ανακοινώσει αρχικά.
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας βρίσκεται υπό την πίεση των μετόχων, τόσο για τη στρατηγική όσο και για την ηγεσία.
Το επενδυτικό fund Cerberus ασκεί πιέσεις για αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο.
Οι μετοχές της Commerzbank έχουν υποχωρήσει κατά 60%, από τότε που το Cerberus απέκτησε το 5% το 2017.
Οι επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού θα επηρεάσουν τα κέρδη της LVMH για κάποιο διάστημα ακόμη, αν και υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης αυτό το μήνα, αναφέρουν στελέχη του μεγαλύτερου ομίλου πολυτελών ειδών παγκοσμίως.
Τα κέρδη β΄ τριμήνου της ιδιοκτήτριας εταιρείας των Louis Vuitton και άλλων brands, θα πληγούν ιδιαιτέρως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, τόνισε στη συνέλευση των μετόχων (που διεξήχθη διαδικτυακά) ο πρόεδρος Bernard Arnault.
«Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε σε αυτό το σημείο για μια σταδιακή ανάκαμψη», τόνισε στους επενδυτές, προσθέτοντας ότι το β΄ εξάμηνο του έτους φαινόταν καλύτερο.
Επισήμανε ορισμένα «αρκετά έντονα» σημάδια ανάκαμψης τον Ιούνιο, καθώς ήρθησαν οι περιορισμοί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Μιλάνου και του Παρισιού, δύο μεγάλων αγορών της εταιρείας.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη στη Wall - Στο +1,33% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,78%

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (30/6) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street όσο και από τα τελευταία θετικά στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +1,33% στις 22.288,14 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +1,43% και τις 5.897,9 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,71% στις 2.108,33 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϊλάνδη ενισχύεται κατά +1,48% στις 1.349,49 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,37% στις 24.390 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,68% και τις 11.621,24 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +0,78% και τις 2.984,67 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξεως του +2,04% στις 11.992,35 μονάδες.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας για τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε περαιτέρω άνοδος, εν μέσω της ανάκαμψης που σημειώθηκε στον κλάδο υπηρεσιών.
Ο δείκτης PMI που αφορά τον μη μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 54,4 μονάδες, έναντι 53,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών.
Σημειώνεται ότι στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης PMI θα παραμείνει αμετάβλητος σε μηνιαία βάση.
Ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες του μη μεταποιητικού κλάδου διαμορφώθηκε στις 52,7 μονάδες, έναντι 52,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο υποδείκτης που αφορά την απασχόληση αυξήθηκε στις 48,7 μονάδες, έναντι 48,5 μονάδων τον Μάιο.
Ο δείκτης PMI που σχετίζεται με τον κλάδο υπηρεσιών κατέγραψε επιτάχυνση στις 53,4 μονάδες, έναντι 52,3 μονάδων τον Μάιο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης του κατασκευαστικού κλάδου κατέγραψε επιβράδυνση στις 59,8 μονάδες, έναντι 60,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
«Οι πάροχοι υπηρεσιών που σχετίζονται με την παραγωγή επωφελήθηκαν από τη συνεχιζόμενη επέκταση της εργοστασιακής δραστηριότητας, παρόλο που ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών, όπως αυτοί της ψυχαγωγίας και της κατανάλωσης, αντιμετώπισαν ακόμα λειτουργικές δυσκολίες», ανέφερε ο αναλυτής της Υπηρεσίας, Zhao Qinghe.
Παράλληλα, ο δείκτης PMI που αφορά τον κλάδο μεταποίησης της Κίνας διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, και συγκεκριμένα στις 50,9 μονάδες, έναντι 50,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί οριακή επιβράδυνση στις 50,5 μονάδες.
Μάλιστα, ο δείκτης παρέμεινε πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, δεχόμενος ώθηση από τη βελτίωση της ζήτησης, με τον υποδείκτη νέων παραγγελιών να διαμορφώνεται στις 51,4 μονάδες, έναντι 50,9 μονάδων προηγουμένως.
Ο υποδείκτης παραγωγής αυξήθηκε στις 53,9 μονάδες, έναντι 53,2 μονάδων τον Μάιο, με τον κ. Zhao να τονίζει ότι «αν και ο δείκτης PMI καταγράφει σταθερή ανάκαμψη, η αβεβαιότητα παραμένει η εξωτερική αβεβαιότητα», καθώς και ότι «οι μικρές επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην παραγωγή και τη λειτουργία».
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Capital Economics, Martin Rasmussen, η άνοδος που σημειώθηκε στην εργοστασιακή παραγωγή της Κίνας και στις νέες παραγγελίες από το εξωτερικό δείχνει μία ανάκαμψη στην εξωτερική ζήτηση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι παραγγελίες από το εξωτερικό παραμένουν αρκετά ασθενέσθερες σε σχέση με τις συνολικές παραγγελίες.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων του Wells Fargo Investment Institute, Mark Litzerman, χαρακτήρισε ως «φυσιολογική» τη μεταβλητότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη Wall Street, τονίζοντας ότι «πρόκειται για αυτή τη σύγκρουση μεταξύ των καλύτερων οικονομικών στοιχείων που έρχονται εναντίον της αύξησης των κρουσμάτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης