Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η Fed δίνει το έναυσμα για μια νέα εποχή, παρά τον κορωνοϊό

Rabobank: Η Fed δίνει το έναυσμα για μια νέα εποχή, παρά τον κορωνοϊό
O πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου δημοσίευσε τα στοιχεία που θα καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου
H Oμοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserves - Fed) δίνει το έναυσμα για μια νέα οικονομική εποχή, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ειδικότερα, στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου δημοσίευσε τα στοιχεία που θα καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου.
Σε αυτά σημειώνει πως «έχουμε εισέλθει σε μια νέα, ιδιαίτερα σημαντική φάση και το έχουμε κάνει νωρίτερα από το αναμενόμενο».
Ωστόσο επισημαίνει πως υπάρχει «εξαιρετική αβεβαιότητα» και σχετικά καινούργιες προοπτικές.
Φυσικά, δεν τίθεται ζήτημα πραγματικής ανάκαμψης χωρίς να έχει προηγουμένως τεθεί υπό έλεγχο ο κορωνοϊός.
Να σημειωθεί πως, την Τρίτη 30 Ιουνίου, ο διευθύνων σύμβουλος της AirBnB μόλις έκανε μερικά θλιβερά σχόλια σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας ταξιδιωτικής βιομηχανίας.
Για παράδειγμα, είπε «θα συνεχίσω να γράφω ότι ο κλάδος των ταξιδίων δεν θα επιστρέψει ποτέ στην προ κορωνοϊού κανονικότητα».
Οι ερωτήσεις του Καπιτωλίου για τους Powell και Μnuchin (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ) προφανώς θα περιστραφούν γύρω από το τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Με τα επιδόματα ανεργίας να τελειώνουν σε μερικές εβδομάδες, μένουν πολλά ζητήματα να λυθούν.
Ωστόσο, τα πρωτοσέλιδα των ΗΠΑ επιμένουν για ενεργοποίηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν ώστε να πολεμήσουν τους Ρώσους.
Στο μεταξύ, το Χονγκ Κονγκ εισέρχεται και αυτό σε νέα φάση.
Το Πεκίνο ψήφισε τον νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2020.
Το μόνο που είναι γνωστό σε αυτό το στάδιο είναι ότι θα προβλέπει ισόβια κάθειρξη για ορισμένες παραβάσεις.
Επίσης, οι ΗΠΑ ανακάλεσαν και επισήμως το ειδικό καθεστώς που διέπει το Χονγκ Κονγκ.
Από την άλλη, η Κίνα έχει απειλήσει να ανακαλέσει τη χορήγηση βίζας για τους αξιωματούχους των ΗΠΑ, ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις.
Την ίδια στιγμή, οι κινεζικές εισαγωγές σόγιας από τη Βραζιλία αυξήθηκαν κατά 41% σε ετήσια βάση, σε 8,86 εκατ. τόνους τον Μάιο, ενώ από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 50%, σε 491 χιλιάδες τόνους.
Σε ό,τι αφορά το Χονγκ Κονγκ, η Κίνα μόλις ανακοίνωσε τη μερική χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου με την ηπειρωτική χώρα για να προσπαθήσει να ενισχύσει τον ρόλο της ως χρηματοοικονομικού κόμβου.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει πως το Χονγκ Κονγκ θα είναι ευάλωτο στα αδιαφανή χρηματοοικονομικά προϊόντα των κινεζικών τραπεζών.
Και, βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως το Χονγκ Κονγκ θα αντεπεξέλθει στη νέα εποχή χωρίς τις δυνατότητες που προσφέρει το δολάριο.
Στο μέτωπο της οικονομίας, η κινεζική αγορά δείχνει σημάδια ανάκαμψης.
Ο δείκτης PMI έδειξε να κινείται πάνω από τις 50,9 μονάδες.
Οι νέες παραγγελίες κινούνται και αυτές ανοδικά (51,4 μονάδες), όπως και οι εξαγωγές.
Τα αποθέματα μειώνονται (42,6), με την απασχόληση να κινείται αντιστρόφως ανάλογα (48,7 μονάδες).
Ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI κινείται επίσης ανοδικά, στις 54,4 μονάδες.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην Ιαπωνία.
Τα ιαπωνικά δεδομένα σήμερα υπογραμμίζουν επίσης το βάθος της ύφεσης του 2ου τριμήνου: η βιομηχανική παραγωγή έφτασε στο -8,4% σε μηνιαία βάση και σε -25,9% ετησίως.
Ωστόσο, τον Μάιο, σημειώθηκε ανάπτυξη +3, 2% σε ετήσια βάση.
Με λίγα λόγια, το β’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο τελειώνουν θετικά, με τον ιό να κυριαρχεί και την οικονομία να στηρίζεται από τα δημοσιονομικά πακέτα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης