Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πρωταθλητής στην... πτώση το ΧΑ το α' 6μηνο του 2020, παρά τα λίγα κρούσματα κορωνοϊού - Μεγάλες οι ανησυχίες για τον τουρισμό

tags :
Πρωταθλητής στην... πτώση το ΧΑ το α' 6μηνο του 2020, παρά τα λίγα κρούσματα κορωνοϊού - Μεγάλες οι ανησυχίες για τον τουρισμό
Τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι «τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει»
Τεράστιες είναι οι απώλειες που έχει σημειώσει το ελληνικό χρηματιστήριο το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς από τα υψηλά της 24ης Ιανουαρίου οι απώλειες ξεπερνούν το 33%, και είναι οι μεγαλύτερες, μαζί με εκείνες των αγορών της Ισπανίας και της Ρωσίας στην Ευρώπη.
Ο σύνθετος δείκτης του Χ.Α. της Ελλάδας έχει υποχωρήσει κατά 33% από την ενδοημερήσιο υψηλό στις 24 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του CNBC, αν και η Ελλάδα έχει σχετικά χαμηλό αριθμό περιπτώσεων κορωνοϊού και λαμβάνει μέτρα για να προσελκύσει τουρίστες, οι ανησυχίες για την οικονομία έχει προκαλέσει σοβαρές απώλειες στην χρηματιστηριακή αγορά.
Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας της, σύμφωνα με το Reuters, και ορισμένοι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα μπορούσε να εξαλείψει την πρόοδο που σημειώθηκε από την κρίση της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία.
Ο IBEX 35 της Ισπανίας σημείωσε πτώση σχεδόν 28% από το υψηλό του κλεισίματος στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά RTS της Ρωσίας υποχώρησε 24% από το υψηλό που έφτασε στις 20 Ιανουαρίου.
Οι δείκτες χρηματιστηρίου της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου επίσης τερματίζουν το πρώτο εξάμηνο του έτους σε εδάφη bear market.
Ο δείκτης FTSE MIB της Ιταλίας σημείωσε πτώση 23% από το υψηλό που έφτασε στις 19 Φεβρουαρίου, ο δείκτης PSI 20 της Πορτογαλίας ήταν σχεδόν 20% χαμηλότερος από την ίδια ημερομηνία, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου έκλεισε 19% από το υψηλό κλείσιμο του έτους.
Ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, ο δείκτης DAX της Γερμανίας και ο δείκτης SMI της Ελβετίας τερματίζουν επίσης το πρώτο εξάμηνο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Σύμφωνα με την ανάλυση του CNBC, περισσότεροι από δώδεκα σημαντικοί διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες είναι σε ρυθμό για να τερματίσουν το πρώτο εξάμηνο του έτους με τουλάχιστον πάνω από το 10% χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά τους, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού επιδεινώνουν φόβους για την ταχύτητα και την κλίμακα μιας οικονομικής ανάκαμψης.
Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν επιδιώξει να χαλαρώσουν προσωρινά τους περιορισμούς κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης.
Παρ 'όλα αυτά, τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι «τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει».
Μάλιστα, ζητά από τις χώρες να μην επιταχύνουν το άνοιγμα των επιχειρήσεων.
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 10,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον Covid-19, με 505.518 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εικόνα των αγορών παγκοσμίως είναι αποκαρδιωτική.
Ο δείκτης χρηματιστηρίου της Βραζιλίας, ο Bovespa, σημείωσε άνοδο άνω του 31% κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Όμως, παρά τα σημαντικά κέρδη τους τελευταίους τρεις μήνες, παραμένει περίπου 20% χαμηλότερα από το υψηλό κλείσιμο του έτους στις 23 Ιανουαρίου.
Η μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, με πάνω από 1,3 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις Covid-19 και 58.314 θανάτους.
Ο κορυφαίος δείκτης χρηματιστηρίου Merval της Αργεντινής έχει υποχωρήσει πάνω από 17%, αφού ανέβηκε στο υψηλό του στις 8 Ιουνίου.
Έχει καταγράψει πολύ λιγότερες περιπτώσεις κορωνοϊού από τη γειτονική Βραζιλία, με περίπου 50.000 μολύνσεις Covid-19 να έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.
Εν τω μεταξύ, ο σύνθετος δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών του Τορόντο του Καναδά έχει μειωθεί πάνω από 14% από την άνοδο του στο υψηλό στις 20 Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης