Τελευταία Νέα
Διεθνή

Raab (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Σοβαρό βήμα για την Κίνα η υιοθέτηση του νόμου περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ

Raab (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Σοβαρό βήμα για την Κίνα η υιοθέτηση του νόμου περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο έγκρισης του νόμου από το Πεκίνο
Την έντονη ανησυχία του για τις ενέργειες της Κίνας που σχετίζονται με το Χονγκ Κονγκ εξέφρασε σήμερα (30/6) ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Dominic Raab, με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση στο Πεκίνο υιοθέτησε τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας.
Ειδικότερα, ο κ. Raab δήλωσε ότι «ανησυχούμε βαθιά από τις ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι το Πεκίνο έχει εγκρίνει τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό θα ήταν ένα σοβαρό βήμα».
Παράλληλα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι «μόλις δούμε την πλήρη νομοθεσία, θα πραγματοποιήσουμε περαιτέρω δηλώσεις».
Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δε θα διστάσει να «απαντήσει» σε ενδεχόμενους περιορισμούς της Κίνας στη βίζα Αμερικανών πολιτών, τονίζοντας ότι αυτή ενέργεια αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα ότι το Πεκίνο δεν αποδέχθηκε την ευθύνη για «την παραβίαση των δεσμεύσεων» απέναντι στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ.
«Οι απειλές του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να περιορίσει τη βίζα για τους πολίτες των ΗΠΑ αποτελεί το τελευταία παράδειγμα της άρνησης του Πεκίνου να αποδεθχεί την ευθύνη για την αθέτιση των δεσμεύσεων προς τους πολίτες του Χονγκ Κογνκ», ανέφερε ο κ. Pompeo, διευκρινίζοντας ότι «δε θα αποθαρρυνθούμε από το να προχωρήσουμε στη λήψη δράσεων ως απάντηση».
Επιπλέον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες τερματίζουν τις εξαγωγές του αμυντικού εξοπλισμού και των ευαίσθητων τεχνολογιών διπλής χρήσης προς το Χονγκ Κονγκ», διευκρινίζοντας πως «εάν το Πεκίνο φέρεται πλέον στο Χονγκ Κονγκ ως μία χώρα και ένα σύστημα, αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης