Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weber (ΕΛΚ): Το βάρος της υποδοχής πρέπει να το μοιραστούν όλα τα κράτη δίκαια και αλληλέγγυα

Weber (ΕΛΚ): Το βάρος της υποδοχής πρέπει να το μοιραστούν όλα τα κράτη δίκαια και αλληλέγγυα
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του EΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο M. Weber, προτείνει την αντικατάσταση των εθνικών νόμων περί ασύλου των κρατών μελών της ΕΕ με έναν ευρωπαϊκό νόμο
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο Manfred Weber, προτείνει την αντικατάσταση των εθνικών νόμων περί ασύλου των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έναν ευρωπαϊκό νόμο, τάσσεται υπέρ της εξασφάλισης των χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης ότι δεν θα μείνουν μόνες και υπέρ των επιπρόσθετων εισφορών για όσα κράτη-μέλη αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες/μετανάστες, οι οποίοι λαμβάνουν άσυλο μετά τον προέλεγχο/προκαταρκτικό έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
«Πρέπει να εκπονήσουμε έναν ευρωπαϊκό νόμο για το άσυλο και τους πρόσφυγες.
Εν προκειμένω, πρέπει να εξασφαλίσουμε, επίσης, ότι οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μείνουν μόνες με τα προβλήματα.
Το βάρος της υποδοχής πρέπει να το μοιραστούν όλα τα κράτη δίκαια και αλληλεγγύα», είπε ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός σε συνέντευξή στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ).  
«Για αυτό θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αποσαφηνίζεται το αίτημα προστασίας των αιτούντων άσυλο στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. με κοινά κριτήρια.
Η Ευρώπη πρέπει εκεί να σηκώσει τη σημαία της, να ανοίξει γραφεία και να ελέγχει σύμφωνα με τα κοινά κριτήριά της τα αιτήματα ασύλου.
Αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να τα επιβάλουν από κοινού η  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και ο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex)», πρόσθεσε ο Weber.
Ως εκ τούτου, ο Βαυαρός πολτικός βλέπει τη γερμανική Προεδρία, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου, ως ευκαιρία να προωθηθεί το ζήτημα του ασύλου στην ΕΕ: «Για τον Horst Seehofer αυτή είναι τώρα η μεγάλη ευκαιρία να κλείσει το κεφάλαιο προσφυγικό/μεταναστευτικό με επιτυχία», είπε, αναφερόμενος στον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος επανειλημμένα έχει εκφραστεί υπέρ του προελέγχου / προκαταρκτικού ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Ο Seehofer  είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θέλει κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συζητήσει αρχικά για τους προελέγχους / προκαταρκτικούς ελέγχους ασύλου στα εξωτερικά σύνορα, για την συνεργασία με τις χώρες προέλευσης καθώς και τις δυνατότητες νόμιμης δυνατότητας να εισέρχονται πρόσφυγες / μετανάστες στην Ε.Ε. Μετά από αυτά θα μπορεί να συζητηθεί το επί χρόνια εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα της κατανομής προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ, είχε δηλώσει.
Ο Weber, βλέπει επίσης την ανάγκη ενεργούς δράσης στο θέμα αυτό.
«Κάθε χώρα πρέπει να έχει τη δική της συμβολή στο θέμα της βοήθειας των προσφύγων.
Όποια δεν θέλει να δεχτεί η ίδια πρόσφυγες, θα πρέπει  αντ΄αυτής να προσφέρει επιπρόσθετες εισφορές για την εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων και (ανάλογες εισφορές) για την βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές για τους ανθρώπους αυτούς στην πατρίδα τους», τόνισε ο πολιτικός του ΕΛΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης