Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ακραία πρόκληση από τουρκικά ΜΜΕ: Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία - Επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Προχωρούν τα σχέδια για γεωτρήσεις

Ακραία πρόκληση από τουρκικά ΜΜΕ: Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία - Επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Προχωρούν τα σχέδια για γεωτρήσεις
Από την Yeni Safak μέχρι την Sozsu, τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για τουρκικά εδάφη υπό ελληνική κατοχή
Συνεχείς είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, παρά την τηλεφωνική συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Erdogan στην οποία η τουρκική πλευρά αποδέχθηκε ότι η ένταση έχει χτυπήσει κόκκινο γι' αυτό και πρέπει να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Ωστόσο οι προκλήσεις είναι συνεχείς καθώς υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donmez δύο μόλις 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan.
Ο Donmez επιδεικνύοντας χάρτες σε συνέντευξή του στο Kanal 7 έκανε λόγο για  «γεωτρήσεις στα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας».   
«Χρησιμοποιούμε συχνά αυτό το χάρτη, γιατί η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι μια πολύ ευρεία περιοχή, αν κοιτάξετε.
Στο χορό των προκλήσεων εισήλθαν και τα τουρκικά ΜΜΕ, που όχι μόνο εμφανίζουν το Αγαθονήσι ως τουρκικό νησί με το όνομο Εssek αλλά επιτίθενται και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την επίσκεψή της στο νησί.

Όπως γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, το Αγαθονήσι είναι τουρκικό έδαφος που ανήκει στον δήμο Αϊδινίου.
Ένα προς ένα τα τουρκικά ΜΜΕ ασχολούνται με την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Αγαθονήσι και Λειψούς.
Από την Yeni Safak μέχρι την Sozsu, τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για τουρκικά εδάφη υπό ελληνική κατοχή και με ακριβώς το ίδιο κείμενο γράφουν: «Πρόκληση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας προς την Τουρκία. Επισκέφθηκε τη νήσο Εssek ( Αγαθονήσι) που ανήκει στο νομό Αϊδινίου!
Η Σακελαροπούλου πήγε με ελικόπτερο στο τουρκικό αυτό έδαφος».
 Image

Ακραία τουρκική πρόκληση λίγο μετά την... διάθεση για συνεργασία με την Ελλάδα: Κάνουμε γεωτρήσεις στα σύνορα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Νέες προκλητικές δηλώσεις  για τη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα » από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donmez δύο μόλις 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan.
Ο Donmez επιδεικνύοντας χάρτες σε συνέντευξή του στο Kanal 7 έκανε λόγο για  «γεωτρήσεις στα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας».   
«Χρησιμοποιούμε συχνά αυτό το χάρτη, γιατί η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι μια πολύ ευρεία περιοχή, αν κοιτάξετε.
Όπως είναι ο νέος όρος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας.
Αυτός είναι ο χάρτης των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, της οικονομικής μας ζώνης.
Η περιοχή με κόκκινο είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκικής Δημοκρατίας με βάση την υφαλοκρηπίδα της.
Η περιοχή με πράσινο είναι η περιοχή, για την οποία η ΤΔΒΚ έχει παράσχει άδεια στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων) για έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.
«Έως σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει έξι αναγνωριστικές γεωτρήσεις τόσο στα τεμάχια που μας έχει παραχωρήσει άδειες η ΤΔΒΚ όσο και εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδα.
Και η έβδομη συνεχίζεται στα δυτικά του νησιού», συνέχισε ο Donmez.
Να μη βγει και ο νταβατζής Ντονμέζ στην TV με χάρτες… ελληνικής ...

Image

ΗΠΑ: Τα κράτη της Αν. Μεσογείου να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο

Την ανάγκη όλες οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, υπογράμμισαν σήμερα 29/6 οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και ΗΠΑ που συμμετείχαν στη δεύτερη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ ήταν ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενέργειας, F. Fanon, και ο υφυπουργός του υπουργείου Ενέργειας, Mark Menezes, ενώ από την ελληνική πλευρά ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμος Θωμάς.
Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστούν για τη ενίσχυση της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της εργασίας με περιφερειακούς εταίρους στην Ανατολική Μεσόγειο για την ανάπτυξη ενεργειακών πόρων και την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας.
Η Ομάδα Εργασίας για την Ενέργεια χτίζει πάνω στην αυξανόμενη συνεργασία μετά τις συναντήσεις που έγιναν στον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Οκτώβριο του 2019.
Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ελλάδας συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των ΗΠΑ για τις εταιρικές σχέσεις χωρίς αποκλεισμούς που συγκεντρώνουν τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, και τα δύο μέρη εξέφρασαν τη συνεχή ισχυρή υποστήριξή τους για τον μηχανισμό 3 + 1 και το Φόρουμ για το Φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Συζήτησαν επίσης τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αγορά της ενέργειας λόγω της πανδημίας του COVID-19.
Κάθε πλευρά επανέλαβε τη σημασία της διαφοροποίησης στον ενεργειακό τομέα, γεγονός που καταδεικνύεται από την πρόσφατη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού.
Οι αντιπροσωπίες των ΗΠΑ και της Ελλάδας υπογράμμισαν την ανάγκη όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, όπως αντικατοπτρίζεται στη σύμβαση του 1982, και να προωθήσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και της ασφάλειας, δημιουργώντας έτσι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων και διαδρομών.
Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενέργειας, F. Fanon, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού (Trans-Adriatic Pipeline), την υποστήριξη για τη συνέχιση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου IGB (Ελλάδα-Βουλγαρία), την πρόοδο με τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την υπόγεια αποθήκευση αερίου στην Καβάλα, καθώς και την διασύνδεση Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.
Οι αντιπροσωπίες της Ελλάδας και των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για τη διαφοροποίηση των επιλογών εξαγωγής των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια σε περιφερειακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι εμπορικά βιώσιμες, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέες υποδομές, όπως ο αγωγός EastMed.
Η ομάδα συζήτησε επίσης τις πιθανές επενδύσεις από τον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, τις ευκαιρίες στην αγορά πετρελαίου και την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αυτό επισημάνθηκε και στις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις ΗΠΑ μέσα από τη δημιουργία του US Development Finance Corporation.
Και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν τη συμμετοχή της ExxonMobil σε συνεργασία με την Total και την Hellenic Petroleum σε δύο αδειοδοτημένες περιοχές για έρευνα στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις πιθανές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπό το φως του πρόσφατα επικυρωμένου ελληνικού νόμου με τίτλο "Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας".
Οι αντιπροσωπίες των ΗΠΑ και της Ελλάδας δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς που συζητήθηκαν στην Ομάδα Εργασίας για Ενεργειακά Θέματα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας.

Δεν έχει ολοκληρωθεί διαδικασία για το μνημόνιο με τη Λιβύη

«Η διαδικασία στα εθνικά κοινοβούλια ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε (η συμφωνία).
Ωστόσο, επί του παρόντος, η διαδικασία σχετικά με την καταχώρηση της συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.
«Αυτό που κοιτάζουμε τώρα στη Λιβύη είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας.
Αλλά το κατεξοχήν ζήτημα και στόχος τώρα στη Λιβύη είναι –αναμφίβολα- να εγκαθιδρυθεί μια μόνιμη ειρήνη και να επέλθει ηρεμία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.
Όσον αφορά στη συνεργασία Άγκυρας-Τρίπολης για την ανασύσταση του κράτους της Λιβύης, ο Dondmez αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη συμβολή των τουρκικών εταιρειών στην εξόρυξη των πετρελαίων της χώρας, προκειμένου να τα καρπωθεί ο λαός της κι όχι η Τουρκία.
«Εμείς εκεί σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης.
Εξάλλου και στο παρελθόν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο.
Αλλά στο μεταξύ, μπορεί να υπάρξουν κι άλλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες με τις οποίες μπορούμε να κινηθούμε από κοινού.
Αλλά αυτό ο καιρός θα το δείξει. Και να πούμε αυτό: Το πετρέλαιο και οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι για τη ευημερία και την ανάπτυξη του Λιβυκού λαού.
«Δεν είμαστε αποικιοκράτες.
Δεν πηγαίνουμε εκεί έχοντας ιμπεριαλιστικά κίνητρα», δήλωσε εμφαντικά, αλλά με μία αντίληψη του καζάν-καζάν, δηλαδή όλοι να κερδίσουν και πάλι.
Θέλουμε να προχωρήσουμε στη συνεργασία μας με τη Λιβύη.
Αυτή τη στιγμή στόχος της Τουρκίας είναι να υλοποιήσει τις συμφωνίες της με τη Λιβύη και να προχωρήσει σε ενίσχυσή τους», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Πρόκληση δύο 24ωρα μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη - Erdogan

Οι νέες προκλήσεις έρχονται μόλις δύο 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Erdogan, που είχε στόχο να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας  μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Η συνομιλία των δύο πλευρών κινήθηκε γύρω από την ένταση, που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει φτάσει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας.
Κυρίως όμως αντηλλάγησαν απόψεις στα λεγόμενα θέματα «χαμηλής διπλωματίας».
Διπλωματικές πηγές έσπευσαν  να υπογραμμίσουν τη σημασία να αποκατασταθεί η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές σε επίπεδο ηγεσίας, καθώς διανύουμε μια μακρά περίοδο κλιμακούμενης έντασης στις διμερείς σχέσεις με τη ρητορική από τουρκικής πλευράς να ξεπερνά συχνά το πλαίσιο και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον τρόπο που ευρύτερα η Άγκυρα επιδιώκει να κάνει «δυναμικά» έντονη την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, διαμορφώνουν ένα συνολικότερα επιβαρυμένο περιβάλλον.
Χαρακτηριστικό των υψηλών τόνων που υιοθετήθηκαν στο μεσοδιάστημα είναι ότι στις αρχές Μαρτίου και ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η κρίση στον Έβρο με την προσπάθεια μαζικής εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, ο Erdogan είχε αναφέρει, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι δεν θα ήθελε να συνομιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης