Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

HellasFin: Μερικές σκέψεις με το κλείσιμο ενός δραματικού εξαμήνου

tags :
HellasFin: Μερικές σκέψεις με το κλείσιμο ενός δραματικού εξαμήνου
Είμαστε αισιόδοξοι ότι η παγκόσμια οικονομία θα τα καταφέρει, αναφέρει η εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου Hellas Fin
Λίγο πριν το κλείσιμο ενός δραματικού εξαμήνου είναι μια καλή στιγμή για περισυλλογή και ίσως για ανασύνταξη δυνάμεων, αναφέρει η αναφέρει η εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου Hellas Fin.
Με τις οικονομίες παγκόσμια να τρεκλίζουν, τι μπορούμε να περιμένουμε από δω και πέρα;
Ακόμη και με την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος ενίσχυσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, θα πρέπει να θεωρούμε σαν δεδομένο ότι πολύ δύσκολα θα οδηγηθούμε σε αποφάσεις διακοπής της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οπωσδήποτε αναμένουμε μειωμένη ζήτηση σε κάποιους τομείς της οικονομίας και ενδεχομένως κάποιους περιορισμούς στην προσφορά.
Αναμένουμε σε περίπου ένα μήνα από τώρα την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων όχι τόσο για το ποσοστό της τελικής πτώσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων το οποίο αναμένεται στην περιοχή του -40% έως το -55%, αλλά για την εκτίμηση ή τις προσδοκίες των ίδιων των εταιρειών σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές του β’ εξαμήνου του 2020.
Ιστορικά κάθε πανδημία επέφερε τεράστιες αλλαγές στην δομή των μετέπειτα οικονομιών.
Μάλλον το ίδιο θα συμβεί και αυτήν την φορά. Ενδεχομένως θα βιώσουμε απόπειρες των αναπτυγμένων οικονομίων να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους της οικονομικής δραστηριότητας τους από το περίπου 70% του ΑΕΠ που συνιστά η κατανάλωση, στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας ή να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους για ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων.
Ο εξαιρετικός για την οικονομία αναπροσανατολισμός από τις υπηρεσίες στην μεταποίηση θα είναι μακροχρόνιος και κυρίως όχι χωρίς αναταράξεις.
Παλαιότερα η ανάκαμψη των μετοχικών δεικτών από τα χαμηλά των πτωτικών αγορών λόγω υφέσεων χαρακτηριζόταν από την υπεραπόδοση των κυκλικών κλάδων.
Η πρόσφατη ταχεία αναπήδηση των μετοχικών τίτλων δε χρωματίστηκε από αυτήν την συμπεριφορά.
Οι αμυντικοί τίτλοι ήταν αυτοί που οδήγησαν το ράλι.
Θα μπορούσε αυτό το φαινόμενο να συνοδεύει τις εκτιμήσεις της αγοράς για μια μακρόχρονη και αργή διαδικασία ανάκαμψης των οικονομιών.
Oι κίνδυνοι επί του παρόντος αφθονούν.
Μεταξύ αυτών εκτός από την αργή ανάκαμψη ένα δεύτερο ενδεχόμενο πανδημικό κύμα ή οι σινοαμερικανικές εμπορικές τριβές.
Οι πρόσφατες υψηλές διακυμάνσεις θεωρούμε ότι αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες των αγορών να βρουν την πορεία τους προς την νέα κανονικότητα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σ αυτήν την ιδιόρρυθμη οικονομική κρίση ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις μέσω της χωρίς δισταγμό επανακάλυψης της δημοσιονομικής επεκτατικής πολιτικής, προσπάθησαν να καλύψουν οποιεσδήποτε αρρυθμίες με άμεση χρηματοδότηση των νοικοκυριών και με δανεισμό των επιχειρήσεων και θα πρέπει να είμαστε βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να το πράττουν.
Οι επενδύσεις από την φύση τους είναι πράξη αισιοδοξίας.
Για πολλούς λόγους είμαστε αισιόδοξοι ότι και αυτή η κρίση θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία και η παγκόσμια οικονομία θα τα καταφέρει.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης