Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Χωρίς τζίρο, γύρισε την πλάτη στα ξένα και έκλεισε πάλι με απώλειες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Χωρίς τζίρο, γύρισε την πλάτη στα ξένα και έκλεισε πάλι με απώλειες
ΑΓΟΡΑ: Πάνω που κλείναμε γυρνούσαν με καλή άνοδο οι ξένες αγορές. Εμείς πάλι μία αδιαφορία την είχαμε. Χωρίς τζίρο χάσαμε εύκολα 0,95%. Ο τραπεζικός έχασε τη στήριξη των 367 μονάδων (ουσιαστικά από την Παρασκευή) και πάει για τις 335. Θα πρέπει να αντιδράσει για να μη δούμε πάλι τα χαμηλά του.

Αδύναμες οι τράπεζες στις τελευταίες συνεδριάσεις, δε μπορούν να βοηθήσουν και ο γενικός δείκτης διολισθαίνει χαμηλότερα. Συμπλήρωσε 4 συνεχόμενες πτωτικές και οι απώλειες από την αρχή του έτους ξεπέρασαν πάλι το 30%. Αύριο κλείνουμε εξάμηνο. Για να δούμε αν θα μπορέσει να αντιδράσει και να φτιάξει λίγο τις τιμές.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Παραμένουμε πιστοί σε όσες έχουν δυνατό ταμείο και βγάζουν κέρδη ή έχουν αποτίμηση χαμηλότερη από τα περιουσιακά τους στοιχεία. Σε γενικές γραμμές με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται για το 2019 δεν μπορούμε να πούμε πως είμαστε ικανοποιημένοι. Ειδικά αν σκεφτούμε τι έχει ακολουθήσει.

Ψάχνουμε επομένως εταιρείες με προοπτικές και αντοχές και όχι υπερδανεισμένες. Φυσικά δε μπορούμε να πούμε ότι δε μας αρέσει ο ισολογισμός της ΕΥΔΑΠ, ή της ΕΥΑΘ. Του Καρέλια επίσης είναι τρομερός, των Πλαστικών Κρήτης, του ΟΛΘ και προσθέτουμε από μικρές λόγω ταμείου τη Centric, την AS Company, την Alpha Αστικά Ακίνητα, την Profile, τη Newsphone, το Νάκα και έχει και άλλες.

ΔΕΗ: Υποχώρησε 3,76% και έκλεισε στα 3,33 ευρώ με υψηλό όγκο 882 χιλ. τεμάχια. Μέχρι και τα 3,20 ευρώ ή λίγο πιο πάνω δεν ανησυχούμε. Στα 3 ευρώ είναι ο κινητός των 200 ημερών. Αν παραμείνει κακό το κλίμα θα μπορούσαμε να τη δούμε και εκεί. Τι θα αποφασίσουν αυτοί που κρατάνε τα χαρτιά, κανείς δε ξέρει.

FOURLIS: Γράφαμε πριν από μερικές μέρες πως είχε μείνει πίσω και πως υπήρχε ένα discount με τη Jumbo. Βλέπουμε τη μετοχή στα 4,30 ευρώ πλέον και θα μπορούσε με καλό κλίμα να δει το 200άρη που είναι στα 4,46 ευρώ. Προς το παρόν είναι πάνω από τον 100άρη.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δεν την αφήνουν να πέσει κάτω από το 1 ευρώ. Πήγε το πρωί στα 0,9825 ευρώ και γρήγορα βγήκαν αγοραστές και την πήγαν υψηλότερα. Στα 1,055 ευρώ με άνοδο 2,53% και όγκο 771 χιλ. τεμάχια.

ΤΙΤΑΝ: Πάλι καλά που έκλεισε με μικρή άνοδο…

ΟΛΘ: Στα 21 ευρώ είχε μπει εντολή πώλησης 42 χιλ. τεμαχίων και έμεινε μέχρι το κλείσιμο.

ΕΛΠΕ: Παρά την αποκοπή του μερίσματος των 0,25 ευρώ η μετοχή υποχωρούσε οριακά και μάλιστα στα 6 ευρώ είχε μπει μεγάλη εντολή αγοράς 39 χιλ. τεμαχίων. Στη συγκεκριμένη τιμή έχανε μόλις 0,06 ευρώ από τα 0,25 ευρώ που έκοψε. Τα έκανε όλα και μετά υπήρχαν στα 5,95 ευρώ πάλι μεγάλοι αγοραστές. Πριν όλα αυτά βέβαια είχε πάει στο ξεκίνημα μέχρι τα 5,75 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 5,95 ευρώ.

ΔΑΪΟΣ: Έπεσαν οι πωλήσεις στα 42,6 εκατ. ευρώ από 46,1 εκατ. ευρώ αλλά αυξήθηκαν οριακά τα μικτά κέρδη στα 13,5 εκατ. ευρώ από 13,4 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στα 12 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη λόγω μειωμένων χρηματοοικονομικών και αναβαλλόμενης φορολογίας αυξήθηκαν στα 5,8 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή θέση είναι στα 25 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 133,1 εκατ. ευρώ. Υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 2,1 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές αν και μειωμένες κατάφεραν να μειώσουν τα δάνεια περαιτέρω αλλά πάλι παραμένουν υψηλά. Σε δύο χρήσεις πάντως τα έχει μειώσει συνολικά κατά 12 εκατ. ευρώ περίπου.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Τα ενοίκια που πλέον λαμβάνει η εταιρεία από την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει καλύπτουν τις ζημιές από τις κλωστές και αφήνουν και κάτι. Σε σημείο που θα λέγαμε ότι πρέπει να δει πολύ σοβαρά η εταιρεία τι θα κάνει με τις κλωστές.

Ίσως θα πρέπει να καθίσουν οι εκπρόσωποι του κλάδου των κλωστών σε ένα τραπέζι και να δουν πως θα μπορούσαν να συνεργαστούν, αξιοποιώντας τις μονάδες τους για τη βελτίωση των περιθωρίων τους. Πολλές οι μονάδες, μικροί οι τζίροι… Καταλαβαίνετε τι εννοούμε.

ΕΛΓΕΚΑ: Επέστρεψε σε κέρδη αν και υπάρχουν και έκτακτα. Ο όμιλος εμφάνισε πωλήσεις 179,2 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 2,9%, με τα EBITDA λόγω και της επίδρασης του λογιστικού προτύπου 16 να αυξάνονται στα 13 εκατ. ευρώ από 6,59 εκατ. ευρώ.

Το συγκρίσιμο EBITDA είναι στα 8,4 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στις 413 χιλ. ευρώ από ζημία 2,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η συνολική καθαρή θέση είναι στα 4,6 εκατ. ευρώ αλλά η αποδιδόμενη στους μετόχους της μητρικής είναι αρνητική κατά 6,6 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 152,7 εκατ. ευρώ.

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Σήμερα το νομοσχέδιο που περιμένουμε τόσο καιρό. Περισσότερες εξουσίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγορά για να μην έχουμε άλλες Folli Follie και μπαίνει όπως έχουμε γράψει στο Δ.Σ. η ΕΛΤΕ παίρνοντας τη θέση του ΧΑ. Βαριά πρόστιμα προβλέπονται για ελεγκτικές, ενώ θα υπάρξει νέο νομοσχέδιο και για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Περιμένουμε τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία των εισηγμένων, τις αμοιβές και τις νέες επιτροπές. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με πιο γρήγορες διαδικασίες θα μπορεί να προσλαμβάνει τα κατάλληλα στελέχη.

ΕΚΤΕΡ: Νέες πιέσεις σήμερα. Ελπίζουμε πως θα αντέξει η στήριξη στα 0,65 ευρώ περίπου και δε θα δει τα χαμηλά της. Δεν έχει και λόγο άλλωστε. Εδώ άλλες έβγαζαν μπομπονάτες ζημιές και τις πήγαιναν πάνω. Αλλά η διαφορά είναι στο ποιος ασχολείται με τη μετοχή. Στα 0,6760 ευρώ και στο -5,85%.

ΔΕΗ: Σε δύο χρήσεις έχει βγάλει ζημιές συνολικά 2,6 δισ. ευρώ και η ΓΕΝΟΠ ζητάει άρση πλαφόν στις υπερωρίες και επιστροφή της έκπτωσης στα τιμολόγια. Μιλάμε οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει τι έχει γίνει.

ΑΚΡΙΤΑΣ: Λόγω αναδιάρθρωσης και αύξησης η καθαρή θέση βελτιώθηκε αλλά παρέμεινε αρνητική κατά 2,7 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις στο τέλος του 2019 υποχώρησαν στα 63 εκατ. ευρώ αλλά και πάλι είναι μεγάλες. Οι πωλήσεις μειώθηκαν οριακά στα 28,7 εκατ. ευρώ με το μεικτό κέρδος να μειώνεται στις 856 χιλ. από 1,07 εκατ. ευρώ.

Μειωμένα τα χρηματοοικονομικά αλλά και πάλι πολλά, με αποτέλεσμα οι ζημιές να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα αυτές του 2018 και συγκεκριμένα στα 5,4 εκατ. ευρώ.

CENTRIC: Στα 0,2260 ευρώ και στο -5,44% με όγκο 21 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 22,8 εκατ. ευρώ. Δε βλέπουμε στα αποτελέσματα αναφορά για μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου, οπότε μάλλον το ξεχνάμε. Ο καθαρός δανεισμός είναι αρνητικός κατά 17,5 εκατ. ευρώ.

AUTOHELLAS: Οι πωλητές κρατούν εδώ και βδομάδες το πάνω χέρι. Με όγκο 142 χιλ. τεμάχια έκλεισε στα 3,60 ευρώ και στο -2,7% που ήταν και χαμηλό ημέρας. Και έμειναν και ανεκτέλεστα 20 χιλ. τεμάχια στους πωλητές. Θα δώσει μέρισμα αλλά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου δε γνωρίζουμε.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης