Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανοιχτή η συζήτηση για επέκταση στα moratorium πληρωμών - Αγωνία στις ελληνικές τράπεζες

Ανοιχτή η συζήτηση για επέκταση στα moratorium πληρωμών - Αγωνία στις ελληνικές τράπεζες
Μέχρι το τέλος του 2021 πιθανολογείται η επέκταση
Επί τα χείρω κινούνται οι προβλέψεις των τραπεζών τουλάχιστον σε ότι αφορά τα δάνειά στον τομέα του τουρισμού αλλά και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την τουριστική δραστηριότητα και επίσης όσων δραστηριοτήτων επλήγησαν καίρια από τον τουρισμό.
Τα 17 δίσ. δάνεία σε μορατόρια αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών που δεν είναι πάντως οι μόνες που αντιμετωπίζουν θέμα. Αλλωστε οι ευρωπαϊκές αρχές εντείνουν τη δραστηριότητά τους σε δύο τομείς: Από τη μια να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών οικονομιών αλλιώς ούτε οι τράπεζες αλλά ούτε και η οικονομίες θα σωθούν και από την άλλη να βρουν τρόπους πέραν της χαλάρωσης να στηρίξουν κεφαλαιακά τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας η τουριστική δραστηριότητα ακόμη δεν έχει ξεκινήσει έτσι ήδη δύο τράπεζες η Alpha Bank και η Eurobank επεκτείνουν τα μορατόρια για τον τουριστικό κλάδο γία μεγαλύτερο χρονικό διάστημα- συζητάται μέχρι το τέλος της άλλης χρονιάς- ενώ και οι άλλες τράπεζες θεωρούν ενεργή μια τέτοια πιθανότητα.
Όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές είναι φανερό πως η EBA άνοιξε το δρόμο καθώς επιτρέπει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις την είσοδο στα μορατόρια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ορίζοντα ευρύ για το μέχρι πότε οι τράπεζες θα κρατήσουν ανοιχτές τις ρυθμίσεις.
Θα πρέπει πάντως να θεωρείται περίπου βέβαιο πως οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να διαβιώσουν μέσα από ρυθμίσεις και ελεγχόμενη χρηματοδότηση μέχρι και το 2021.
Η εκτίμηση είναι πως όπου υπάρχουν χορηγήσεις και κυρίως χορηγήσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα οι οποίες αφορούν τουριστικές επιχειρήσεις αυτές θα έχουν δικαίωμα παγώματος των δόσεων για μακρύ ακόμη χρονικό διάστημα. Ωστόσο και άλλες δραστηριότητες θα ενταχθούν αντιστοίχως σε προγράμματα παγώματος δόσεων εφόσον συνδέονται με συναφείς δραστηριότητες.
Σε μορατόρια έχουν ενταχθεί δάνεια ύψους 17 δισ. ευρώ  και είναι πιθανόν το μέγεθος να ενισχυθεί περαιτέρω σύμφωνα με τα όσα υπολογίζουν οι τράπεζες.
Οι δόσεις των δανείων  αυτών που έχουν παγώσει υπολογίζονται  σε περίπου 5 δισ ευρώ.
Οι τράπεζες χορήγησαν ρευστότητα 3 δισ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ σε 7δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι εγγυήσεις  και σε 2 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα   δάνεια που δόθηκαν μέσα από το ΤΕΠΙΧ.
Ο κίνδυνος αποπληρωμής των δανείων αυτών βρίσκεται ασφαλώς στον ορίζοντα σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες που θεωρούν πως καλύτερη εικόνα θα υπάρξει το επόμενο τρίμηνο.
Ωστόσο θεωρούν πως η πρόβλεψη της ανάκαμψη τύπου V υπήρξε πολύ αισιόδοξη και πως η υγειονομική κρίση είναι παρούσα και συνεχίζει να πληγώνει τον τουρισμό ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε μια βόμβα στην καρδιά της οικονομίας.
Σε ότι αφορά τα μορατόρια, πιο επίφοβα θεωρούνται τα δάνεια που ήταν ήδη ρυθμισμένα που σημαίνει πως οι επιχειρήσεις αυτές προσπαθούσαν να διαβιώσουν από τα παρελθοντικά τους προβλήματα και σε αυτά προστίθενται και νέα.
Το θέμα αυτό πρόκειται να συζητηθεί εκτενώς με τους θεσμούς οι οποίοι θα παρακολουθήσουν κυρίως τις επιταγές της ΕΚΤ και της ΕΒΑ επί του συγκεκριμένου θέματος.
Όι πρώτες συναντήσεις θεσμών και τραπεζών ξεκινούν στις αρχές Ιουλίου και θα έχουν ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις θεσμών με την κυβέρνηση δηλαδή πριν τις 6 Ιουλίου.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης