Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αγωνία στην κυβέρνηση για τον τουρισμό... και τις επιπτώσεις στην οικονομία

Αγωνία στην κυβέρνηση για τον τουρισμό... και τις επιπτώσεις στην οικονομία
Στην κυβέρνηση κινούνται με γνώμονα να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προστασία της υγείας των εργαζομένων στον τουρισμό και των κατοίκων των τουριστικών περιοχών
Η προετοιμασία της χώρας για το άνοιγμα στον τουρισμό που όπως είναι προγραμματισμένο θα γίνει την 1η Ιουλίου αποτελεί την κύρια προτεραιότητα στη δεδομένη συγκυρία, για το κυβερνητικό επιτελείο. Προς αυτή την κατεύθυνση, στην κυβέρνηση κινούνται με γνώμονα να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προστασία της υγείας των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, των ανθρώπων που ζουν στις τουριστικές περιοχές καθώς και των επισκεπτών.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου από την ερχόμενη Τετάρτη να υποδεχόμαστε με ασφάλεια τους επισκέπτες.
Στα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία», τις δυο πύλες που είναι μέχρι τώρα ανοιχτές, πραγματοποιούνται στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τους οποίους προκύπτει ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, περίπου ένας στους 1000, διαγνώστηκε τις τελευταίες δέκα μέρες θετικός στον κορωνοϊό.
Άλλωστε, στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα καθώς και το εύρος της ύφεσης που χωρίς αμφιβολία θα πλήξει την ελληνική οικονομία στη διάρκεια του 2020, θα κριθεί από την επιτυχία του εν λόγω εγχειρήματος.
Τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση αγγίζουν τα 24 δις. ευρώ.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγες μέρες στη συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η διαδικασία είναι δυναμική, τα μέτρα λαμβάνονται σταδιακά και υπάρχουν ακόμα εφεδρείες, στην περίπτωση που χρειαστεί.
Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για τη μείωση της προκαταβολής φόρου η οποία θα ανακοινωθεί μέσα στον Ιούλιο όταν θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία στο σύνολο τους.
Ακόμη θα εξεταστούν τρόποι βελτίωσης του προγράμματος «Συν-εργασία», όταν θα υπάρχουν πραγματικά στοιχεία για τις επιχειρήσεις που επέλεξαν να το αξιοποιήσουν.
Την ίδια ώρα, υλοποιούνται μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Πέρα από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση του μηχανισμού της επιστρεπτέας προκαταβολής και ανάλογα με τη ζήτηση θα αξιολογηθεί η περαιτέρω ενίσχυση του μέτρου ενώ υπάρχουν και τα εγγυημένα κατά 80% δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
Στο μεταξύ, έχει διαμορφωθεί κι ένα συνολικό πλαίσιο για τη στήριξη του τομέα των αερομεταφορών και των υπηρεσιών εδάφους ενώ ξεκίνησε να εφαρμόζεται η μείωση του ΦΠΑ στο 13%, σε είδη εστίασης και στις μεταφορές.
Επίσης, τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού από δέκα σε τριάντα εκατομμύρια ευρώ και το πρόγραμμα διευρύνθηκε προκειμένου να καλύψει 300.000 δικαιούχους αυτή τη χρονιά.
Επιπροσθέτως, αρχίζει και το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» με ακόμη τριάντα εκατομμύρια ευρώ, για να προσφερθούν σε περίπου 250.000 οικονομικά αδύναμους πολίτες ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις σε όλη τη χώρα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στην τόνωση της εγχώριας τουριστικής δραστηριότητας.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης