Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's, Capital Economics και ING προειδοποιούν: Οδυνηρή η ανάκαμψη στην ΕΕ

Moody's, Capital Economics και ING προειδοποιούν: Οδυνηρή η ανάκαμψη στην ΕΕ
Με δρόμο αντοχής και με σημαντικά εμπόδια δείχνουν τα στοιχεία, πως μοιάζει η πορεία της ΕΕ προς την οικονομική ανάκαμψη
Η ανάκαμψη της ΕE μετά το πλήγμα, που επέφερε η πανδημία κορωνοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τους δείκτες υψηλής συχνότητας αλλά η οικονομική δραστηριότητα παραμένει πολύ κάτω από τα κανονικά επίπεδα.
Οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές στην Ευρώπη άρχισαν να επιστρέφουν στην εργασία τους, να ψωνίζουν και να γευματίζουν από τον Μάιο 2020 και μετά, δημιουργώντας μια αρχική ανάκαμψη μετά το lockdown.
Όμως, οι δείκτες δεδομένων υψηλής συχνότητας, όπως οι καταναλωτικές δαπάνες υποδηλώνουν ότι η οικονομική βελτίωση είναι ανομοιογενής και περιορίζεται από τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, επισημαίνουν οι Financial Times.
Τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο «δημιούργησαν ελπίδες για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη. . . αλλά αυτή η προσδοκία είναι υπερβολικά αισιόδοξη », δήλωσε η Madhavi Bokil, αντιπρόεδρος του οίκου αξιολόγησης Moody's.
«Η ανάκαμψη είναι πιο πιθανό να είναι ένας μακρύς και ανώμαλος δρόμος και όχι μια γρήγορη εκτόξευση», είπε χαρακτηριστικά.
Line chart of Rolling 7-day average, % change from pre-crisis levels showing Europeans are visiting more retail, restaurants, bars and entertainment centres
Line chart of Average of France, Germany and the UK, annual % change in unique visitors to leading websites showing interest in big-ticket spending increased

Chart showing restaurant bookings are recovering
Bar chart of Revenues in the weekend June 12-14 as %  of those in second June's weekend of 2019 showing cinemas' revenues are just a fraction of last year's

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ευρωζώνη αναμένεται να παρουσιάσει θεαματική βελτίωση τον Ιούνιο, αντικατοπτρίζοντας τα κέρδη στους δείκτες επιχειρηματικού κλίματος.
Η ισχυρή ανάκαμψη που καταγράφηκε στα δεδομένα που βασίζονται στην έρευνα «παρέχει περαιτέρω αποδείξεις ότι η ανάκαμψη είναι λίγο πιο γρήγορη από ό, τι είχαμε προβλέψει αρχικά», δήλωσε η Jessica Hinds  οικονομολόγος της Capital Economics.
Ωστόσο, «το επίπεδο δραστηριότητας παραμένει εξαιρετικά πιεσμένο σε σύγκριση με την αρχή του 2020».
Ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας της Ευρώπης παραμένει περιορισμένο ενώ τα διεθνή ταξίδια και το εμπόριο εξακολουθούν να βρίσκονται σε βαθιά ύφεση.
«Βλέπουμε μια απότομη αρχική ανάκαμψη στην κατανάλωση να ακολουθείται από μία ιδιαίτερα αργή ανάκαμψη, καθώς τα νοικοκυριά θα προτιμήσουν να κάνουν οικονομίες, λόγω αβεβαιότητας και περιορισμένων εισοδημάτων », δήλωσε ο Nicola Nobile, οικονομολόγος της Oxford Economics.
Ο Peter Vanden Houte, επικεφαλής οικονομολόγος της ING, προειδοποιεί ότι η μείωση της κρατικής βοήθειας και οι αυξανόμενες περικοπές θέσεων εργασίας θα αρχίσουν να επιβαρύνουν την ανάκαμψη τους επόμενους μήνες, ενώ τα μέτρα κοινωνικής απόστασης επιτρέπουν μόνο τη μερική επιστροφή της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών.
Line chart of Annual % change on 7-day rolling average job postings in the site Indeed showing Employment conditions fail to improve
Line chart of Index, rolling 7-day average showing The normalisation of German trucks trips numbers has slowed

Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για την απασχόληση και την επιβίωση των επιχειρήσεων είναι ο βαθμός στον οποίο οι επιχειρήσεις έχουν αρκετά έσοδα για να επιβιώσουν και να πληρώσουν το προσωπικό, ιδίως καθώς η κρατική υποστήριξη αρχίζει να μειώνεται.
Την περασμένη εβδομάδα η Christine Lagarde προειδοποίησε ότι οι θέσεις εργασίας στον τομέα της φιλοξενίας «θα χαθούν πρώτες».
Line chart of Flights per day, 7-day rolling average, rebased showing European airline flights numbers have yet to recover
Bar chart of Occupancy rate, week ending June 14 showing A small share of rooms are busy in Europe's hotels

Η κατανάλωση «θα συγκρατηθεί στα επόμενα τρίμηνα από τους εναπομείναντες κανόνες κοινωνικής απόστασης, τους παρατεταμένους φόβους μετάδοσης του ιού και την αυξημένη εγχώρια οικονομική αβεβαιότητα που οδηγείται ιδίως από διαδεδομένες ανησυχίες για την εργασία», δήλωσε η Katharina Utermöhl, οικονομολόγος της Allianz Research.
Προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν θα ανακάμψει στα επίπεδα προ Covid -19 πριν από το τέλος του 2023.
«Μια γρήγορη επιστροφή στην ανάκαμψη ως συνήθως σαφώς και δεν είναι στο τραπέζι», σημειώνει χαρακτηριστικά.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης