Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία στην Ελλάδα για τα διάσπαρτα κρούσματα κορωνοϊού - Στους 191 οι νεκροί - Χαρδαλιάς: Άνοιγμα του τουρισμού χωρίς καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία

Ανησυχία στην Ελλάδα για τα διάσπαρτα κρούσματα κορωνοϊού - Στους 191 οι νεκροί - Χαρδαλιάς: Άνοιγμα του τουρισμού χωρίς καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, συνεχίζει τις επισκέψεις του στα 18 αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν από 1η Ιουλίου στις πτήσεις εξωτερικού
Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αφού παρά το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να παραμένει θετική, προβληματίζουν τα διάσπαρτα κρούσματα ανά την χώρα.
Οι πρόσφατες εστίες κρουσμάτων σε Ξάνθη και Ροδόπη φαίνεται να έχουν τεθεί υπό έλεγχο, καθώς απέδωσαν τα περιοριστικά μέτρα και τα τοπικά lockdowns, και πλέον το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει στραφεί στα διάφορα διάσπαρτα κρούσματα που ανακοινώθηκαν κατά την τελευταία ενημέρωση του υπ.Υγείας.
Ο προβληματισμός έχει να κάνει αφενός με τη διασπορά (αναφέρθηκαν από ένα σε Σύρο, Μεσσηνία, Καστοριά, Πέλλα, Ροδόπη, Παραμυθιά) και αφετέρου με το ότι τα κρούσματα αυτά δεν φαίνεται να συνδέονται με άλλα κρούσματα ή να έχουν έστω μια σαφή πηγή προέλευσης και μετάδοσης.
Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των αρμόδιων αρχών, των οποίων απώτερος στόχος είναι να μην ξεφύγει η κυκλοφορία του ιού στις τοπικές κοινωνίες και άρα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το έργο των ειδικών γίνεται ακόμα πιο δύσκολο ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή μια και έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού που είναι προγραμματισμένο για την 1η Ιουλίου.

Χαρδαλιάς (υφ.Πολιτικής Προστασίας): Άνοιγμα του τουρισμού χωρίς καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία

«Eίναι πολύ σημαντικό το ζήτημα της δημόσιας υγείας.
Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι σε άμεση προτεραιότητα το θέμα της οικονομίας και του ανοίγματος του τουρισμού, αυτό θα γίνει όμως χωρίς καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία», τόνισε από τα Χανιά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς, συνεχίζοντας τις επισκέψεις του στα αεροδρόμια της χώρας  που ανοίγουν από 1η Ιουλίου στις πτήσεις εξωτερικού, βρέθηκε το Σάββατο 27/6 στο αεροδρόμιο Χανίων, όπου και διαπίστωσε πως βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου με συνθήκες ασφάλειας και με πρώτη προτεραιότητα την διασφάλιση της δημόσιας υγείας να δεχθεί την προσεχή Τετάρτη 1/7 τις πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό.
Μάλιστα, ο υφυπουργός συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη στα γραφεία διοίκησης του αεροδρομίου,  στην οποία συμμετείχαν επίσης η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Ν. Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Π. Σημανδηράκης , ο Δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης, ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δ. Μπαντουράκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων Γ. Λιμπινάκης , υπηρεσιακοί παράγοντες της Αντιπεριφέρειας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ο Γενικός Διευθυντής του αεροδρομίου Τ. Τηνιακός και το στέλεχος της Fraport,  Ηλ. Μαραγκάκης
Στο πλαίσιο αυτής συζητήθηκαν όλες οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που θα τηρηθούν, προκειμένου το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού και από το αεροδρόμιο Χανίων να γίνει με όρους ασφάλειας για όλους.
Ο κ. Χαρδαλιάς μετά το πέρας της σύσκεψης ανέφερε ότι «τα δεδομένα είναι πολύ θετικά.
Υγειονομική ομάδα των Ενόπλων δυνάμεων θα αναλάβει το κομμάτι της δειγματοληψίας θα συνεπικουρείται από προσωπικό της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τους φορείς διαχείρισης του αεροδρομίου».
Το μεσημέρι της Δευτέρας 29/6, όπως έκανε γνωστό ο κ Χαρδαλιάς, θα πραγματοποιηθεί η τελική άσκηση προσομοίωσης για το προσωπικό που θα συμμετέχει στην διαδικασία των υγειονομικών ελέγχων.
Σημειώνεται ότι στο αεροδρόμιο Χανίων θα πραγματοποιούνται καθημερινά 275 στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών εξωτερικού.
Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς επισκέφτηκε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Ν.Καζαντζάκης» και συμμετείχε σε τεχνική σύσκεψη, τονίζοντας ότι το στοίχημα του Ηρακλείου είναι μεγάλο, καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου τουριστών στην χώρα.
«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα ζητήματα που αφορούν στον τουρισμό είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, όμως εξίσου σημαντικά και σε πρώτο πλάνο είναι και τα ζητήματα της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι «από την πρώτη μέρα που αναμένονται δεκάδες πτήσεις, μικρές ή μεγάλες αρρυθμίες θα πρέπει να είναι λυμένες, ώστε με την μοναδική σοβαρότητα και την διαδικασία που χρειάζεται να υποδεχθούμε όλους τους ταξιδιώτες».
Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι καθημερινά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα λαμβάνονται 825 δείγματα που θα ελέγχονται σε εργαστήριο στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι «τα μέτρα υποδοχής των ταξιδιωτών, όλα τα πρωτόκολλα έχουν ολοκληρωθεί, και ήδη τη Δευτέρα και την Τρίτη θα τρέξουν και οι ασκήσεις προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Η λήψη των δειγμάτων θα γίνεται στοχευμένα, μέσα από μια διαδικασία με επιστημονικό υπόβαθρο, άρα από την ώρα που κάποιος θα μπαίνει μέσα, θα ξέρουμε ότι θα πρέπει στον συγκεκριμένο άνθρωπο να γίνει το τεστ και μάλιστα θα γίνεται από υγειονομικά συνεργεία των ενόπλων δυνάμεων που θα συνεπικουρούνται από την πυροσβεστική και την αστυνομία».
«Σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με τον αερολιμενάρχη και το υγειονομικό προσωπικό και όλους τους εμπλεκόμενους, νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά», πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Αισιόδοξος  δήλωσε και ο κ. Χαρδαλιάς, ξεκαθαρίζοντας ότι παραμένουν όλοι σε επιφυλακή.
«Ο ιός είναι εδώ και αν ατομικά ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί ως σύνολο εφαρμόσουμε τα μέτρα, το όποιο κρούσμα μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται, θα το αντιμετωπίσουμε και όλα θα πάνε καλά.
Αυτή η σαιζόν είναι μια άσκηση για το αύριο.
Είναι μια άσκηση για το μέλλον του τουρισμού στη χώρα, και ο καθένας μας καλείται να παίξει ένα συγκεκριμένο ρόλο και θα τον παίξουμε με υπευθυνότητα με συνέπεια με νηφαλιότητα και με ψυχραιμία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Σχετικά με το αίτημα τουριστικών φορέων της Κρήτης για τον ορισμό ενός και μόνο ξενοδοχείου καραντίνας, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο χειρίζεται με επιμέλεια και σκληρή δουλειά το υπουργείο Τουρισμού.
«Δεν υπάρχει επιχειρησιακή λογική όμως, σε όλη την Κρήτη να υπάρχει σε ένα σημείο, ένα ξενοδοχεία καραντίνας.
Ως εκ τούτου, αυτή η άσκηση συνεχίζεται, η συζήτηση και η διαβούλευση νομίζω ότι ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ώρες και θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχουμε, που αφορά στα πρωτόκολλα, από τη στιγμή που θα βρεθεί κάποιο κρούσμα να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα», πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε ως το επόμενο μεγάλο στοίχημα τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν τα όποια κρούσματα καταγραφούν, ενώ συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα από όλους.
Όπως είπε, «δεν υπάρχει κάτι που να με προβληματίζει ιδιαίτερα.
Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τον τρόπο, τις διαδικασίες και τα μέσα για να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην εφαρμογή συγκεκριμένου πρωτοκόλλου και διαδικασίας.
Αυτό θα γίνει και την Τετάρτη.
Προφανώς το Ηράκλειο έχει ιδιαιτερότητες λόγω της μαζικής εισαγωγής τουριστών από την πρώτη κιόλας ημέρα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μικρές αρρυθμίες.
Έχει αξία μέσα από το μηχανισμό παρακολούθησης να το διαχειριστούμε και να λύσουμε όποιο πρόβλημα προκύψει».
Υπενθυμίζεται ότι ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα επισκεφθεί αυτές τις ημέρες τα 18 αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν από 1η Ιουλίου στις πτήσεις εξωτερικού, προκειμένου να συντονίσει όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Αρχές.
Σε συνέχεια της επιτυχημένης έναρξης των πτήσεων εξωτερικού προς το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ο Υφυπουργός θα επισκεφθεί και θα συντονίσει τις προετοιμασίες που ήδη γίνονται στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ενώ επίσης θα έχει συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΑ, Φορείς Διαχείρισης Αεροδρομίων, Στελέχη των ΕΔ, της ΕΛΑΣ και του ΠΣ), για τον καλύτερο συντονισμό της εφαρμογής των μέτρων και πρωτοκόλλων ασφαλούς λειτουργίας των αεροδρομίων και θα συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού της κάθε περιοχής.
Σημειώνεται ότι για όλα τα αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν την 1η Ιουλίου, την ευθύνη θα έχει η ΓΓΠΠ και θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του ΠΣ και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ, για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων για Covid19 στους επιβάτες που αναμένονται από πτήσεις του εξωτερικού.
Την Κυριακή κ. Χαρδαλιάς, θα βρεθεί σε Κάρπαθο, Ρόδο, Κω, Σάμο,  Χίο και  Μυτιλήνη.     
Τη Δευτέρα 29/6 θα επισκεφτεί Λήμνο, Καβάλα, Σκιάθο και Σκύρο.
Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου αναμένεται και αυτός να επισκεφθεί την Κυριακή 28/6 και τη Δευτέρα 29/6 τα υπόλοιπα έξι αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν την 1η Ιουλίου σε πτήσεις εξωτερικού και δη της Αράξου, του Ακτίου, της Αγχιάλου, της Μυκόνου, της Πάρου και της Σαντορίνης για τον ίδιο σκοπό.

Έως τις 30/6 η καραντίνα στον Εχίνο της Ξάνθης

Έως τις 30 Ιουνίου θα διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα στην κοινότητα Εχίνου στο δήμο Μύκης στην Ξάνθη σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως το lockdown λειτούργησε, καθώς έχουν περιοριστεί σημαντικά τα κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ότι στις 25/6 αναφέρθηκε μόλις ένα κρούσμα από την περιοχή της Ξάνθης, όπου το τελευταίο διάστημα, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 150.
Βάσει των τελευταίων αποφάσεων, τα περιοριστικά μέτρα προβλέπουν:
-Απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στην Κοινότητα Εχίνου εκτός των ορίων της.
-Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην Κοινότητα Εχίνου καθημερινά καθ’ όλο το 24ωρο, πλην μετάβασης τους σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά  την μετάβαση τους σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.
-Απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
-Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
-Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, πλην φαρμακείων.
-Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλην των επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, υπεραγορές-super market). Η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων που δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
-Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
-Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
-Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου, καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 5 ημέρες, ήτοι από 25-06-2020 και ώρα 06:00 έως 30-06-2020 και ώρα 06:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Στους 191 οι νεκροί στην Ελλάδα - 23 νέα κρούσματα στις 27/6

Κανένα θάνατο και 23 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο 27/6/2020.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.366, εκ των οποίων 55% άνδρες.
Δύο κρούσματα καταγράφηκαν στη Θεσπρωτία, 6 στην Καστοριά, 1 στην Αθήνα, 3 στη Σύρο και 3 στη Λέσβο.
Επίσης σημειώθηκαν 8 κρούσματα από πτήσεις.
Από το σύνολο των 3.366 κρουσμάτων, 753 (22.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1873 (55.6%) είναι
σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με Covid - 19 τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ από την έναρξη της επιδημίας συνολικά 191 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 11 (72.7% άνδρες).
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).


Image

Από 1η Ιουλίου διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, για να υποδεχθούν τουρίστες, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Covid 19.
Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 15/6 πύκνωσαν οι διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο όλους αυτούς τους μήνες δεχόταν διεθνείς πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, και μάλιστα, μέχρι τις 30/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία.
Πτήσεις από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επιτρέπονται μόνο για essential travel (ήτοι ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς) ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.
Ακόμη, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» υποδέχεται εκ νέου απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό και συγκεκριμένα, από 15-30/6 επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Από 1/7 θα ξεκινήσουν οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα υπάρξει συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις.
Πάντως, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και περιορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα ο ταξιδιώτης και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα μπαίνει σε 14 μέρες καραντίνας.
Ειδικότερα, στις αφίξεις το διάστημα 15-30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσων εισέρχονται εκτός λίστας EASA, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και θα συνίσταται αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής για μια ημέρα, ενώ σε περίπτωση θετικού τεστ ο ταξιδιώτης θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών.
Τεστ θα γίνονται σε όλους όσους φτάνουν από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ σε κάθε περίπτωση οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου, θα συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι και δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση ιχνηλάτησης.

Τι ισχύει για θαλάσσιες και χερσαίες αφίξεις

Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες αφίξεις, από 15-30/6 εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό και επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.
Από 1/7 θα επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.
Σχετικά με τις χερσαίες αφίξεις, το διάστημα 15-30/6 κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων), ενώ ανοικτά θα είναι τα σύνορα με Βουλγαρία.
Στις 1/7 αίρονται οι περιορισμοί στις χερσαίες αφίξεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ μέχρι τότε θα επαναξεταστούν τα δεδομένα  για την Τουρκία.

Yποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας PLF από τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα

Η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in, προβλέπεται με αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας μας, ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την αεροπορική οδηγία (Notam), που εκδόθηκε και ισχύσει από το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF).
Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/.
Πλέον, όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF  τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.  
Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Ποιοι ανοίγουν τη Δευτέρα 29/6

Ξεκινάει από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου η λειτουργία των κατασκηνώσεων, των καζίνο, καθώς επίσης  και η οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, συναυλιών.
Ειδικότερα, από την Δευτέρα, 29 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. επανεκκινούν οι παρακάτω οικονομικές δραστηριότητες:
ΚΑΔ 55.30/ Χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά.
ΚΑΔ 56.10.19.06/Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο θεάτρου ή κινηματογράφου
ΚΑΔ 82.30/ Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων.
ΚΑΔ 90.04/ Πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού (συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης).
ΚΑΔ 94.99.16.01/ Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
ΚΑΔ 59.14/ Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (δωδεκάμηνης λειτουργίας).
ΚΑΔ 92.00.11.01/Υπηρεσίες καζίνου.
-Υπηρεσίες τελεφερίκ ανά την επικράτεια
Πάντως, όπως τονίζεται από το υπουργείο, τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι πολίτες, πρέπει να δείξουμε την δέουσα προσοχή για την τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, που αποτελούν τον μηχανισμό για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης