Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παγκρήτια Τράπεζα: Μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία - Τι σημαίνει αυτό για την τράπεζα

Παγκρήτια Τράπεζα: Μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία - Τι σημαίνει αυτό για την τράπεζα
Tα μεγέθη δεν είναι αυτά που θα κάνουν τη διαφορά μετά το μετασχηματισμό της τράπεζας σε Α.Ε.
Τη μετατροπή της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας σε Ανώνυμη Εταιρία θα εγκρίνει η γενική συνέλευση των συνεταιριστικών που πραγματοποιείται αύριο Κυριακή στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Tα μεγέθη δεν είναι αυτά που θα κάνουν τη διαφορά μετά το μετασχηματισμό της τράπεζας σε Α.Ε.
Αυτό που επιδιώκεται, ο νέος σημαντικός στόχος είναι για την Παγκρήτια να γίνει ένα πιστωτικό ίδρυμα ανταγωνιστικό, μια τράπεζα που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, σημαντική εξειδίκευση που θα εξυπηρετεί τους πελάτες της και θα υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης αλλά και της χώρας γενικότερα.
Αυτά υποστηρίζει η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια της τράπεζας κα Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, ένα έμπειρο τραπεζικό στέλεχος με βαθιά γνώση της οικονομίας του νησιού και όχι μόνον.
Η μετατροπή σε ανώνυμη εταιρία δίνει άλλες ευχέρειες στην Παγκρήτια, στης οποίας το μετοχικό κεφάλαιο εισήλθε η Lyktos Participations του γνωστού τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα, το 2017, με την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή.
Πάνω από 1 δισ. ευρώ νέες χορηγήσεις δανείων προβλέπει το business plan της τράπεζας, σε ορίζοντα τριετίας.
Συγχρόνως η Παγκρήτια μετασχηματιζόμενη θα αποκτήσει τη δυνατότητα να επεκταθεί σε νέες τραπεζικές εργασίες.
Ο μετασχηματισμός θα επιτρέψει στην τράπεζα να αναπτύξει υπηρεσίες leasing και factoring, να επεκταθεί στην επενδυτική τραπεζική να διαμορφώσει πιο ευέλικτες υπηρεσίες treasury.
H τράπεζα συνεχίζει την αναδιάρθρωση του δικτύου της επιλέγοντας καίριες θέσεις εκτός Κρήτης όπου άλλωστε η παρουσία της είναι περιορισμένη και επομένως οφείλει να είναι επιλεκτική.
Υπενθυμίζεται πως η Παγκρήτια ήταν η πρώτη που το καλοκαίρι του 2017 κατάφερε να αποπληρώσει τον ELA κάτι που δεν ήταν καθόλου απλό για τα δεδομένα της εκείνη την εποχή.
Κλείνοντας το 2019 το ενεργητικό της τράπεζας ήταν 1,65 δισ. ευρώ με χροηγήσεις δανείων 1,48 δισ. ευρώ και καταθέσεις 1,3 δισ. ευρώ.
Η τράπεζα εξυγιαίνει το χαρτοφυλάκιό της και για το σκοπό αυτόν προγραμματίζει την τιτλοποίηση δανείων σε ένα πρόγραμμα υπό την κωδική ονομασία Kastor.
Το πρόγραμμα αφορά εταιρικά δάνεια αξίας 300 εκατ. ευρώ με διασφαλίσεις.
Ας σημειωθεί πως επέλεξαν την τράπεζα, στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις ενώ επεξεργάστηκε περισσότερες από 300 αιτήσεις διοχετεύοντας χρηματοδoτήσεις συνολικού ύψους 29,5 εκατ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ετσι η Παγκρήτια εξάντλησε το όριο που της είχε δοθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ενώ η τράπεζα σε μια προσπάθεια να σταθεί δίπλα στους σκληρά δοκιμαζόμενους πελάτες της - η Κρήτη οφείλει σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της στον τουρισμό, - προχώρησε σε αναστολή δόσεων δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης