Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (PRELIUM): Δεν έχουμε Χρηματιστήριο αλλά από στελέχη σκίζουμε…

tags :
Φέγγος (PRELIUM): Δεν έχουμε Χρηματιστήριο αλλά από στελέχη σκίζουμε…
Για άλλη μια βδομάδα, το Χρηματιστήριο δοκίμασε τις αντιστάσεις και υποχώρησε
Ακλόνητος αντίπαλος η αντίσταση της ζώνης των 680 με 690 μονάδων του Γενικού Δείκτη.
Για άλλη μια βδομάδα, το Χρηματιστήριο δοκίμασε τις αντιστάσεις και υποχώρησε.
Ακόμα δεν έχει βρεθεί ο καταλύτης που θα δημιουργήσει ένα story για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τα επίπεδα τιμών που είχαμε κατακτήσει πριν τη βιολογική κρίση.
Φυσικά η άνοδος του περασμένου διαστήματος προκάλεσε εξαγγελίες για άντληση κεφαλαίων με ομολογιακές εκδόσεις, αλλά και σενάρια για ξεκίνημα Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου από τους συνήθεις υπόπτους, τις τράπεζες.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει ένα ρηχό και τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο που είναι «ασήμαντο» για την Ελληνική οικονομία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κεφαλαιοποίησή του είναι κάτω από το 18% του ΑΕΠ της χώρας με το μέσο όρο της Ευρώπης να είναι στο 50% και τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια να φτάνουν το 100% (στην Αμερική το ξεπερνούν κατά πολύ).
Το Ελληνικό χρηματιστήριο δεν αποτελεί ένα δυναμικό τόπο άντλησης κεφαλαίων για τους επιχειρηματίες όπως θα έπρεπε.
Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες χειρίζονται όλη τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, είτε αυτή αφορά δανεισμό είτε αφορά επιδοτήσεις.
Είναι λογικό κάθε κυβέρνηση να βρίσκει στις τράπεζες το μοναδικό οργανωμένο δίκτυο στη χώρα και να τους αναθέτει κάθε είδους χρηματοδότηση είτε αυτή αφορά επιδοτήσεις είτε αφορά επιδοτούμενα δάνεια, είτε ακόμα αφορά απευθείας επενδύσεις.
Υπάρχει όμως το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι λίγες σε αριθμό και όποτε χρειάζεται στηρίζονται από το Κράτος και επίσης το αμφισβητήσιμο track record που έχουν στη χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας μέσα στην κρίση.
Με αυτό δεδομένο, αρκετοί αναρωτιούνται αν εφαρμόζοντας συνεχώς το ίδιο μοντέλο, θα μπορέσουμε να γυρίσουμε την κατάσταση.
Ο Αϊνστάιν έλεγε ότι δεν μπορείς να κάνεις πολλές φορές το ίδιο πείραμα με τον ίδιο τρόπο και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα.
Η κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε έξυπνα την κρίση και τις σωστές επιλογές που έκανε στο ξεκίνημα της κρίσης και κατάφερε να ξαναμπεί στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, δημιουργώντας συμμαχίες με δυνατούς εταίρους που μοιράζονται παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα.
Αυτό έφερε υποσχέσεις για τη διάθεση πακτωλού χρημάτων για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και σημαντική ανοχή στις αξιολογήσεις της Ελληνικής οικονομίας.
Τελικά η διαχείριση των πακέτων πήγε πάλι στα «μοναδικά» οργανωμένα δίκτυα των τραπεζών και ήδη παρατηρείται αυξημένη γκρίνια, ενώ ακόμα είμαστε στην αρχή.
Λόγω της βιολογικής κρίσης του κορωνοϊού το καλοκαίρι ενσωματώνει τεράστιες αβεβαιότητες που κανένας δεν μπορεί να απαντήσει.
Θα βρεθεί θεραπεία ή εμβόλιο που να κάνει την κρίση να μη συνεχιστεί και το Σεπτέμβριο;
Με όλα αυτά τα μέτρα για το συνωστισμό θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν κερδοφόρα;
Αν όχι, ποια θα είναι επίπτωση στην ύφεση;
Τα πακέτα στήριξης θα σταθούν ικανά να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή;
Τα πακέτα στήριξης με ποιόν τρόπο θα εξασφαλιστούν (δάνεια ή επιδοτήσεις) και είναι επαρκή με βάση τα χαρακτηριστικά της κρίσης;
Αυτά και άλλα πολλά θα κρίνουν και την πορεία των τιμών.
Προσωρινά φαίνεται να υπάρχει ανυπέρβλητη αντίσταση στις 680 με 690 μονάδες και στηρίξεις έχουν δημιουργηθεί στις 636, 612 και το επίπεδο των 600 μονάδων.
Θα είναι δύσκολο να οδηγηθούμε πάλι σε επίπεδα κάτω από τις 580 μονάδες, εκτός εάν αλλάξουν προς το χειρότερο τα σημερινά δεδομένα.
Αυτό δημιουργεί ένα ευρύ διάστημα διαπραγμάτευσης που προσφέρεται για trading, πάντα με τα απαραίτητα stop loss και take profit.

Κωνσταντίνος Φέγγος, Πρόεδρος της PRELIUM Investment Services

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης