Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Για τις 10 Σεπτεμβρίου, αντί για 16 Ιουλίου, μετατίθενται οι νέες αποφάσεις της ΕΚΤ για το «τοξικό πρόγραμμα πανδημίας»

tags :
Για τις 10 Σεπτεμβρίου, αντί για 16 Ιουλίου, μετατίθενται οι νέες αποφάσεις της ΕΚΤ για το «τοξικό πρόγραμμα πανδημίας»
Τα νομισματικά εργαλεία της ΕΚΤ δεν είναι πολλά και η αποτελεσματικότητα τους έχει φθίνουσα πορεία
Για τις 10 Σεπτεμβρίου του 2020 αντί για τις 16 Ιουλίου μεταθέτει τις αποφάσεις της η ΕΚΤ για το εάν θα λάβει πρόσθετα νομισματικά μέτρα.
Το βασικό σενάριο θέλει η ΕΚΤ να μην κάνει κάποια ενέργεια στις 16 Ιουλίου στην προσεχή συνεδρίαση.
Ήδη έχει αυξήσει το Πρόγραμμα Πανδημίας στα 1,35 τρισεκ. το έχει παρατείνει έως τον Ιούνιο του 2021 και έχει λάβει αποφάσεις και για τις επαναγορές ομολόγων που λήγουν.
Για την ώρα θα τηρήσει στάση αναμονής και θα λάβει τις αποφάσεις της εκ νέου στις 10 Σεπτεμβρίου αποτιμώντας τα οικονομικά μεγέθη και την πιθανή έξαρση του κορωνοιού το επόμενο διάστημα.
Τα νομισματικά εργαλεία της ΕΚΤ δεν είναι πολλά και η αποτελεσματικότητα τους έχει φθίνουσα πορεία.
Στο βασικό σενάριο ούτε στις 10 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει κάτι νέο.
Όμως θεωρητικά θα μπορούσε να επεκτείνει το πρόγραμμα Πανδημίας από 1,35 τρισεκ. σε 1,8 τρισεκ. και θα ήταν απίθανο να αγοράσει μετοχές έστω και ETFs δηλαδή αμοιβαία κεφάλαια.

Η ΕΚΤ έχει μοχλεύσει 50 φορές τα κεφάλαια της

Η ποσοτική χαλάρωση αποτελεί μια ακραία στρεβλωτική, παθογενή, τοξική και προβληματική νομισματική πολιτική που με μιμητισμό έχουν υιοθετήσει όλες οι κεντρικές τράπεζες στον πλανήτη.
Η ΕΚΤ στην προσπάθεια της να συνδράμει στην αντιμετώπιση του κορωνοιού έχει υποκαταστήσει τις κυβερνήσεις, εφαρμόζει προγράμματα Πανδημίας 750 δισεκ. που παραβιάζουν τους όρους ποσοτικής χαλάρωσης και συνολικά έχει παραβιάσει τις βασικές αρχές του καταστατικού της.
Το βασικό θέμα όλα αυτά η ΕΚΤ τα κάνει επειδή θέλει να στηρίξει τις οικονομίες της ευρωζώνης από την πρωτοφανή ύφεση ή επειδή θέλει να διασώσει τα 3 τρισεκ. κρατικά και εταιρικά ομόλογα που έχει αγοράσει από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;
Η ΕΚΤ πριν λίγα χρόνια είχε ισολογισμό 2 τρισεκ. ευρώ και σήμερα έχει 5,3 τρισεκ. ευρώ με τα περιουσιακά στοιχεία που έχει αγοράσει να αντιστοιχούν σε 3 τρισεκ. ευρώ.
Με 108,8 δισεκ. κεφάλαια η μόχλευση επί του ενεργητικού αγγίζει τις 50 φορές όταν π.χ. για τις εμπορικές τράπεζες η αντίστοιχη μόχλευση είναι 8-10 φορές.
Όμως ακόμη και εάν αξιολογηθούν τα κεφάλαια ως προς τα περιουσιακά στοιχεία που έχει αγοράσει δηλαδή τα 3 τρισεκ. η μόχλευση είναι 28 φορές.
Η ΕΚΤ διατηρεί χρυσό αξίας 509 δισεκ. λέμε διατηρεί και όχι κατέχει γιατί ο χρυσός ανήκει στα έθνη κράτη.
Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ με 2,3 δισεκ. κέρδη εμφανίζει την χαμηλότερη απόδοση κεφαλαίου μόλις 2%.
Θα πουν πολλοί η ΕΚΤ είναι Κεντρική τράπεζα δεν είναι ο στόχος της το κέρδος αλλά η σταθερότητα του συστήματος, των οικονομιών και των τραπεζών.
Όλα αυτά ισχύουν στην θεωρία, όχι στην πράξη καθώς η συμπεριφορά της ΕΚΤ με όρους μόχλευσης, με όρους παρέμβασης στην ελεύθερη αγορά δείχνει ότι χειραγωγεί το σύστημα, διαμορφώνει τιμές σε ομόλογα και μετοχές και γενικώς επιδεικνύει συμπεριφορά που ξεφεύγει από τα πλαίσια της κλασσικής νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ είναι μια κεντρική τράπεζα που έχει φορτωθεί 3 τρισεκ. ομόλογα πολλά εξ αυτών προσεχώς μπορεί να είναι και junk bond.
Η απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται και ομόλογα σκουπίδια με βαθμολογία ΒΒ αρκεί στις 7 Απριλίου 2020 οι χώρες να είχαν ελάχιστη βαθμολογία ΒΒΒ- δηλαδή επενδυτική βαθμίδα αποτελεί μια ακόμη πράξη πανικού.
Η ΕΚΤ ουσιαστικά έσπευσε να προλάβει τις επικείμενες υποβαθμίσεις κρατών και ειδικά της Ιταλίας και αποφάσισε να παραβιάσει το καταστατικό της, την σοβαρότητα της.
Η ΕΚΤ γιατί τώρα δέχθηκε να αγοράζει και ομόλογα σκουπίδια επειδή φοβάται για την Ιταλία και τόσα χρόνια εξαντλούσαν την αυστηρότητα τους στην Ελλάδα;
Γιατί ίσχυαν οι κανόνες για την Ελλάδα και δεν ισχύουν οι κανόνες για την Ιταλία ή διαμορφώνονται οι κανόνες κατά το δοκούν;
Πρόκειται για μια ακόμη προβληματική, παθογενή και άρρωστη απόφαση της ΕΚΤ που το μόνο που κάνει είναι να επιδεινώνει το πρόβλημα, να συσσωρεύει τοξικό χρέος στον ισολογισμό της και να αυξάνει το ρίσκο.
Προσέξτε και την υποκρισία.
Η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Πανδημίας – ήδη έχει αγοράσει 6 με 6,4 δισεκ. ευρώ ελληνικά ομόλογα - που έχει βαθμολογία ΒΒ αλλά δεν είναι ενταγμένη στο κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης