Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χαϊδά (Ικτίνος): Πτώση 30% στις πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο – Ανακάμπτει η αγορά της Κίνας

tags :
Χαϊδά (Ικτίνος): Πτώση 30% στις πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο – Ανακάμπτει η αγορά της Κίνας
Οι περιορισμοί άλλαξαν τον τρόπο πωλήσεων – Μέσω φωτογραφιών και βίντεο γίνονται πωλήσεις μαρμάρων στην Κίνα από την Ικτίνος 
Χαμηλότερα κατά 30% κινούνται οι πωλήσεις της Ικτίνος στο πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου, καθώς μπορεί να έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην Κίνα και σε άλλες χώρες, αλλά η ζήτηση δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί.
Όπως σημείωσε η Ιουλία Χαϊδά, αντιπρόεδρος της Ικτίνος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης 2019, αν και έχουν αρθεί οι περιορισμοί, οι υποψήφιοι πελάτες από την Κίνα, όπου η εταιρεία εξάγει το 56% των πωλήσεών της στο εξωτερικό, δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα και να δουν το μάρμαρο και όλη η συνεννόηση για πώληση γίνεται μέσω βίντεο και φωτογραφιών.
Η κα Χαϊδά σημείωσε πως στο πρώτο τρίμηνο η Κίνα ως αγορά ήταν εξαφανισμένη λόγω του lockdown και στο δεύτερο τρίμηνο επανήλθε δειλά-δειλά βελτιώνοντας πάντως και την αισιοδοξία στη διοίκηση.
Αναφορικά με τα περιθώρια κέρδους, σημείωσε πως αυτά παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα και η εταιρεία δε προχώρησε σε μείωση τιμών και το μόνο που μπορεί να επηρεάσει τα περιθώρια, αλλά λίγο, είναι τα σταθερά έξοδα της περιόδου.
Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης οι πωλήσεις μειώθηκαν 22% σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Στις πρώτες 45 μέρες οι πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 24%.
Όμως μετά την εξάπλωση του Covid-19 υπήρξε ραγδαία υποχώρηση κατά 40% του τζίρου.
Τονίζεται πως και το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν πτωτικό έναντι του 2018 σε τζίρο (23,2 εκατ. ευρώ από 32 εκατ. ευρώ) καθώς μειώθηκαν οι πωλήσεις ογκομαρμάρων Βώλακα και λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και λόγο αλλαγής στον τρόπο εξόρυξης.
Ήδη όμως έχει επανέλθει η εξόρυξη στα επιθυμητά επίπεδα.
Η Ικτίνος διαθέτει σήμερα 13 ενεργά λατομεία και 3 εργοστάσια κοπής και επεξεργασίας και τα προϊόντα της πωλούνται στ 90 χώρες με τις εξαγωγές να αποτελεούν το 95% των πωλήσεων.
Ο μεγαλύτερος και με διαφορά πελάτης είναι η Κίνα με 56% ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες απορροφούν κάτι παραπάνω από 5% έκαστη.
Στη χρήση 2019 οι ενοποιημένες πωλήσεις είχαν υποχωρήσει στα 44,5 εκατ. ευρώ από 60,4 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης