Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fed θέτει περιορισμούς στις τράπεζες - Αναστολή στις επαναγορές ιδίων μετοχών - Τί θα γίνει με τα μερίσματα

Η Fed θέτει περιορισμούς στις τράπεζες - Αναστολή στις επαναγορές ιδίων μετοχών - Τί θα γίνει με τα μερίσματα
Η Fed θέτει περιορισμούς στις τράπεζες - Αναστολή στις επαναγορές ιδίων μετοχών - Τί θα γίνει με τα μερίσματα
Η Fed έθεσε νέους περιορισμούς στον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο, αφού τα ετήσια stress tests διαπίστωσαν ότι αρκετές τράπεζες θα μπορούσαν να πλησίαζαν επικίνδυνα τα ελάχιστα επίπεδα κεφαλαίου σε σενάρια που συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού.
Η Fed ανακοίνωσε  ότι οι μεγάλες τράπεζες θα υποχρεωθούν να αναστείλουν τις εξαγορές μετοχών και να καλύψουν τις πληρωμές μερισμάτων στο τρέχον επίπεδο για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η ρυθμιστική αρχή είπε επίσης ότι θα επέτρεπε την πληρωμή μερισμάτων μόνο με βάση έναν τύπο που συνδέεται με τα πρόσφατα κέρδη μιας τράπεζας.
Επιπλέον, ο κλάδος θα υπόκειται σε συνεχή έλεγχο:
Για πρώτη φορά στη δεκαετία του ιστορικού των stress tests, οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου τα σχέδια τους αργότερα μέσα στο 2020.
Ίσως πρέπει να συνεχίζουν να το κάνουν κάθε τρίμηνο, είπε η ρυθμιστική αρχή.
«Ενώ αναμένω ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται με σύνεση τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και απατήσεις και τον κίνδυνο ρευστότητας, και για την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία για την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Fed, Randall Quarles.
«Ως αποτέλεσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο αναλαμβάνει δράση για την πιο έντονη εκτίμηση των συνθηκών των τραπεζών και για να απαιτήσει από τις μεγαλύτερες τράπεζες να λάβουν συνετά μέτρα για τη διατήρηση του κεφαλαίου τους επόμενους μήνες».
Η κίνηση σηματοδοτεί ότι η άνευ προηγουμένου φύση της πανδημίας του κορωναϊού και η δυσκολία στην πρόβλεψη του μέλλοντος, κάνει την Fed προσεκτική.
Οι ρυθμιστικές αρχές και η βιομηχανία επιθυμούν να αποφύγουν τα λάθη της προηγούμενης κρίσης, όπου οι εταιρείες συνέχισαν να προχωρούν σε πληρωμές δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μερίσματα και στη συνέχεια απαιτούνταν να συγκεντρώσουν αργότερα κεφάλαια.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ δήλωσαν ήδη τον Μάρτιο ότι θα αναστείλουν τις επαναγορές μετοχών, οι οποίες αποτελούν περίπου το 70% των πληρωμών κεφαλαίου για τον κλάδο.
Αυτό που έμεινε ήταν τα μερίσματα, τα οποία οι αναλυτές των τραπεζών έχουν υποθέσει ως επί το πλείστον ότι θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα - με εξαίρεση τη Wells Fargo, η οποία αγωνίζεται να αποκαταστήσει τα κέρδη μετά το σκάνδαλο των ψεύτικων λογαριασμών.
Ωστόσο, οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να μειώσουν τα μερίσματα, ακόμη και η JPMorgan Chase, η μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρς από τις  megabanks.
Οι τράπεζες αναμένεται να γνωστοποιήσουν τα κεφαλαιακά τους σχέδια και αν διατηρούν πραγματικά τις τρέχουσες πληρωμές μερισμάτων τους, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου.
Πάνω από την τυπική δοκιμή της Fed, η οποία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι δανειστές πληρώνουν κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής οικονομικής ύφεσης, ο ρυθμιστής εξέτασε τρία σενάρια που συνδέονται με την τρέχουσα πανδημία: Μια ύφεση και ανάκαμψη σε σχήμα V, μια πιο αργή προοπτική σε σχήμα U και μια W- διαμορφωμένο σενάριο που θα περιλαμβάνει μια ύφεση διπλής βύθισης.
Δεδομένου ότι η πραγματική οικονομική επίπτωση από την πανδημία ξεπερνά ήδη την τυπική σοβαρή οικονομική ύφεση από προηγούμενες εξετάσεις, αυτά τα τρία σενάρια συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές των τραπεζών.
Ενώ η Fed ήταν προσεκτική να πει ότι τα σενάρια δεν ήταν προβλέψεις για το τι θα συμβεί στην πραγματικότητα, συμβαδίζουν με αυτό που έχουν πει τα στελέχη των τραπεζών ότι θα μπορούσε να είναι η πορεία της οικονομίας: η ανεργία θα κορυφωθεί στο 19,5%.
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια δανείου έως και 700 δισεκατομμύρια δολάρια για τις 34 τράπεζες στην εξέταση και οι συνολικοί δείκτες κεφαλαίου της βιομηχανίας θα μπορούσαν να μειωθούν από το 12% στα τέλη του 2019 σε μεταξύ 9,5% και 7,7%.
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου θα παρέμενε καλά κεφαλαιοποιημένο, στα σκληρότερα σενάρια σχήματος U και W, αρκετές τράπεζες «θα πλησίαζαν τα ελάχιστα επίπεδα κεφαλαίου», δήλωσε η Fed.
Ωστόσο, η Fed δεν αποκάλυψε ποιες τράπεζες θα έφταναν σε αυτά τα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης