Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το NAMAgate στην Ιρλανδία με την αποχώρηση Pimco και το deal με την Cerberus απόδειξη ότι η bad bank είναι πηγή διαφθοράς

Το NAMAgate στην Ιρλανδία με την αποχώρηση Pimco και το deal με την Cerberus απόδειξη ότι η bad bank είναι πηγή διαφθοράς
Η bad bank η κακή τράπεζα είναι πηγή διαφθοράς, δωροδοκίας και μαύρου χρήματος
Η NAMA είναι ο εθνικός οργανισμός διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Ιρλανδίας, είναι η bad bank στην οποία εντάχθηκαν στο τέλος του 2009 περίπου 74 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Ενώ μέχρι τώρα έχουν διατυπωθεί σοβαρότατες επιφυλάξεις για τις κακές τράπεζες τις Bad bank με επίκεντρο το ποιος θα επενδύσει τα κεφάλαια, σε ποιες τιμές θα αγοραστούν τα προβληματικά δάνεια και πολλά άλλα… υπάρχει και μια πτυχή που μέχρι σήμερα δεν έχει αναδειχθεί.
Η bad bank η κακή τράπεζα είναι πηγή διαφθοράς, δωροδοκίας και μαύρου χρήματος.
To στοιχείο αυτό δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Το NAMAgate στιγμάτισε πριν χρόνια την Ιρλανδία.
Το Namagate ήταν ένα πολιτικό σκάνδαλο διαφθοράς που είχε εμπλακεί ο πρώην Υπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας, Peter Robinson.
Η φερόμενη διαφθορά επικεντρωνόταν στην πώληση χαρτοφυλακίου δανείων από τον Εθνικό Οργανισμό Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (Nama) τον Απρίλιο του 2014 ύψους 6 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων που ονομάστηκε πρόγραμμα Eagle.
Το «Project Eagle» ήταν το όνομα που έδωσε η Nama στην πώληση ενός χαρτοφυλακίου δανείων και ακινήτων της Βόρειας Ιρλανδίας.
Το χαρτοφυλάκιο είχε αρχικά αξία 4,5 δισεκατομμυρίων λιρών ή 6 δισεκ. ευρώ και αγοράστηκε για 1,1 δισεκατομμύρια λίρες μετά την ιρλανδική οικονομική κρίση.
Η πώληση ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014, με το χαρτοφυλάκιο να πωλείται στην Cerberus Capital Management έναντι 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών.
Η Cerberus πλειοδότησε αφού η Pacific Investment Management Company (PIMCO) απέσυρε την προσφορά τους όταν συνειδητοποίησε ότι ένας πρώην σύμβουλος του Nama, ο Frank Cushnahan (ο οποίος είχε παραιτηθεί από αυτόν τον ρόλο τον Νοέμβριο του 2013) ζητούσε προμήθεια 5 εκατομμύρια λίρες μετά την ολοκλήρωση της πώλησης.
Ο Ian Coulter, διευθύνων σύμβουλος της Tugans (μεγάλο δικηγορικό γραφείο που εδρεύει στο Μπέλφαστ και εργαζόταν για λογαριασμό της PIMCO επωφελήθηκε επίσης από την πώληση.
Παρά τις προμήθειες που ζητούσαν διάφοροι, η Nama δεν ακύρωσε τη διαδικασία πωλήσεων και στη συνέχεια το χαρτοφυλάκιο αγοράστηκε από τον Cerberus, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν επίσης από το δικηγορική γραφείο Tughans.
Στις 2 Ιουλίου 2015, ο ανεξάρτητος ελεγκτής Mick Wallace, ισχυρίστηκε ότι το δικηγορική γραφείο Tughans είχαν αποκτήσει 7 εκατομμύρια λίρες σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στα νησιά Man μετά την πώληση του Project Eagle και ότι προοριζόταν υο ποσό αυτό για υπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Wallace ισχυρίστηκε ότι είχαν δοθεί επιπλέον 45 εκατομμύρια λίρες ως «προμήθεια σταθεροποίησης» και ότι τα 7 εκατομμύρια λίρες προορίζονταν για έναν πολιτικό της Βόρειας Ιρλανδίας
Ορισμένοι στοχοποίησαν τον Frank Cushnahan, ενώ ήταν ακόμη σύμβουλος της Nama για την πώληση του Project Eagle, "έκανε ανεπιθύμητες προσεγγίσεις σε πιθανούς αγοραστές προσφέροντάς τους την ευκαιρία να αγοράσουν τα ακίνητα μερικές φορές όσο το ένα τρίτο της αξίας τους.
Η ΝΑΜΑ ανακοίνωσε ότι η Cerberus ήταν ο πλειοδότης.
Λίγο πριν από αυτό, ο Υπουργός Οικονομικών Michael Noonan συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ΝΑΜΑ, διάφοροι ανεξάρτητοι φορείς χαρακτήρισαν την συνάντηση αυτή λανθασμένη.
Ο Γενικός Ελεγκτής Séamus McCarthy επέκρινε τους χειρισμούς της ΝΑΜΑ στο Project Eagle, ενώ σε έκθεση του εκτίμησε ότι η πώληση είχε ως αποτέλεσμα πιθανή απώλεια 220 εκατομμυρίων ευρώ για τους ιρλανδούς φορολογουμένους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης