Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ο κορωνοϊός απειλεί και πάλι την οικονομική δραστηριότητα

Rabobank: Ο κορωνοϊός απειλεί και πάλι την οικονομική δραστηριότητα
Ο κορωνοϊός απειλεί και πάλι τις προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Με νέο, σφοδρότατο χτύπημα απειλεί η πανδημική κρίση του κορωνοϊού την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Κάπως έτσι, λοιπόν, η νόσος επιστρέφει στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας, αρχίζοντας να μονοπωλεί ξανά την ατζέντα ειδικά στις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα σε ορισμένες πολιτείες θυμίζουν την περίοδο του Μαρτίου.
Μέχρι στιγμής, βέβαια, τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα - αν και η μετάδοση του κορωνοϊού μπορεί να καταστήσει τον οργανισμό ευπαθή σε άλλα νοσήματα.
Από την άλλη, η Fed συμφωνεί πως η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί πολύ γρήγορα να επιδεινώσει τα πράγματα.
Πράγματι, παρότι η ανάγκη για γρήγορη επαναφορά στην κανονικότητα είναι επιτακτική, εάν ο ιός, εντέλει, καταστεί κανονικότητα, δεν αναμένεται υπάρξει ποτέ επιστροφή στην προ κορωνοϊού ζωή
Μοναδική ελπίδα η ανακάλυψη θεραπείας και ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα καταστήματα πρόκειται να ανοίξουν στις 4 Ιουλίου, υπό περιορισμούς.
Σημαντική προϋπόθεση η τήρηση του κανόνα του 1 μέτρου.
Ωστόσο, οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται.
«Πώς θα μπορέσουν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος όταν, για παράδειγμα, αναγκάζονται να μειώσουν τα καθίσματά τους από 40 σε 25 ή εφόσον αναγκάζονται να προβούν σε νέα έξοδα;» αναρωτιούνται οι ιδιοκτήτες καταστημάτων.
Φυσικά, πάντα αποτελεί ερώτημα πόσο θα αυξηθούν οι μολύνσεις με την άρση των περιορισμών.
Στις ΗΠΑ, η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ θέτουν τους επισκέπτες από άλλες πολιτείες με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Αλλά και στην Ευρώπη, τα πράγματα δεν είναι καλά, παρά το μέχρι στιγμής ηλιόλουστο καλοκαίρι – πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες βασίζουν τα έσοδά τους στον καλοκαιρινό ήλιο, ήτοι ο τουριστικός κλάδος, αναμένεται να υποφέρουν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Macron, ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο ώστε το κράτος να καλύψει μεγάλο μέρος του κόστους ενός εργαζομένου επί μακρό χρονικό διάστημα – γίνεται λόγος για δύο χρόνια.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζει ότι, λόγω των αυξανόμενων μολύνσεων, η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα συμβαδίσει με αλλεπάλληλα lockdowns.
Επομένως, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ακόμη χειρότερες από ό, τι πριν από μερικούς μήνες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, θα σημειωθεί το 2020 παγκόσμια ύφεση -4,9%.
Τον Απρίλιο η ύφεση παγκοσμίως είχε εκτιμηθεί στο εύρος του -3%.
Επίσης, η ανάπτυξη το 2021 θα φτάσει το 5,4%, από 5,8% που είχε εκτιμηθεί αρχικά
Η ανάπτυξη θα είναι φτωχική.
Η κληρονομιά που θα αφήσει ο κορωνοϊός (ανεργία, χρέος και μόνιμες διαρθρωτικές αλλάγες) θα υπονομεύει τις προοπτικές για μεγάλο διάστημα.
Αυτό το σπάνιο σκηνικό κινδύνου φέρνει το δολάριο ΗΠΑ στο επίκεντρο και τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερες ώστε να συμβαδίζουν με τις μετοχές.
Αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει;
Η Rabobank υποστηρίζει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες κάτι καθησυχαστικό θα έχουν να πουν.
Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι, πράγματι, καταρτίζουν σχέδια:
Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού, του τυριού, των ελιών και των αεροσκαφών.
Φυσικά, η ΕΕ θα απαντήσει.
Η Ινδία σχεδιάζει να επιβάλει «αυστηρά μέτρα ποιοτικού ελέγχου» και υψηλότερους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές χημικών προϊόντων, χάλυβα, καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη, βαριά μηχανήματα, έπιπλα, χαρτί, βιομηχανικά μηχανήματα, είδη από καουτσούκ, γυαλί, μέταλλο, φαρμακευτικά προϊόντα και λιπάσματα.
Η Ινδία εξαρτάται επί του παρόντος σε μεγάλο βαθμό από τις εν λόγω εισαγωγές - αλλά με τα σωστά κίνητρα μπορεί να είναι οικονομικά αποδοτική η παραγωγή εγχωρίως ή οι εισαγωγές από άλλες χώρες.
Την ίδια στιγμή, το Πεντάγωνο μόλις δημιούργησε μια λίστα από 20 κινεζικές εταιρείες οι οποίες, όπως σημειώνεται, συνεργάζονται με τον κινεζικό στρατό και ως εκ τούτου πρέπει να υπόκεινται σε περιορισμούς - συμπεριλαμβανομένης της Huawei.
Η ώθηση σε αυτό το τεχνολογικό μέτωπο έχει σημαντικές επιτυχίες:
Η Σιγκαπούρη επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει την Huawei για το δίκτυό της 5G, ακολουθώντας βασικές δυτικές οικονομίες - και τώρα και την Ινδία.
Τέλος, συνεχίζεται το chicken game μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με φόντο τη διεκδίκηση της παγκόσμιας ηγεμονίας. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης