Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μεγάλες απώλειες με χαμηλό τζίρο – Υπό δοκιμασία οι 650 μονάδες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μεγάλες απώλειες με χαμηλό τζίρο – Υπό δοκιμασία οι 650 μονάδες
ΑΓΟΡΑ: Μεγάλες απώλειες και πάνω στην κρίσιμη στήριξη στο κλείσιμο. Ουσιαστικά κλείσαμε σε χαμηλά ημέρας και αν δούμε πως πάνε τα ξένα ίσως θα έπρεπε να είχαμε κλείσει λίγο καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση αύριο θα κριθούν πολλά. Αν οι ξένες αγορές αντιδράσουν όπως κάνουν λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ, ίσως αποφύγουμε τη διάσπαση των 650 μονάδων.

Θα μπορούσε να μας βάλει σε περιπέτειες και να πάμε προς τις 630 μονάδες. Εκεί που κοιτούσαμε προς τις 700 μονάδες τώρα κοιτάμε προς τις 630 μονάδες. Έτσι είναι οι αγορές. Τη μία μέρα κοιτάς προς τα πάνω και την άλλη ψάχνεις που θα βρει στήριξη. Ο τζίρος χαμηλός και αυτό δεν είναι κακό.

Μας προβλημάτισε η πορεία της Aegean με το -5% περίπου, ενώ διόρθωσε δυνατά και ο ΟΤΕ αλλά και ο ΟΠΑΠ. Κάτω και η Coca Cola κάτω και οι τράπεζες, κάτω γενικά. Άντεξε η Ελλάκτωρ, καθώς στο 1 ευρώ βγήκε στήριξη και οι αγοραστές παρέμειναν δυνατοί μέχρι το κλείσιμο. Μας άρεσε το κλείσιμο της ΕΥΔΑΠ και του Τιτάνα.

JUMBO: Η έκτακτη διανομή μερίσματος 0,2350 ευρώ ανά μετοχή θα γίνει στις 30/6. Εκείνη την ημέρα θα διαπραγματεύεται χωρίς το σχετικό δικαίωμα. Σήμερα η μετοχή έδινε μάχη με τον 200άρη και διαπραγματευόταν κάτω από αυτόν. Τελικά έκλεισε λίγο κάτω με υψηλό όγκο αλλά είχε και πακέτα.

ΕΛΠΕ: Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή. Υποχώρησε 0,80% και έκλεισε στα 6,18 ευρώ με αποτίμηση 1,88 δισ. ευρώ.

TITAN: Σύμφωνα με τη Beta η μετοχή παίζει με EV/EBITDA 6,6 φορές και σε discount με τον ιστορικό μέσο όρο. Τα αποτελέσματα των πέντε μηνών δείχνουν αντοχές και η ΑΧΕ είναι επιφυλακτικά αισιόδοξη για το τρίτο τρίμηνο που είναι και το πιο σημαντικό για την κερδοφορία του ομίλου. Λόγω της ενημέρωσης η μετοχή πήγε καλύτερα σήμερα και έκλεισε αμετάβλητη.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Επιθετικοί σήμερα οι πωλητές έβγαλαν αρκετά κομμάτια μέχρι και τα 0,2030 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 0,2110 ευρώ με απώλειες 8,26% και όγκο 91 χιλ. τεμάχια. Σε άλλα νέα στη γενική συνέλευση οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν αμοιβές Δ.Σ. για τη χρήση 2019 ύψους 300 εκατ. ευρώ και για τη χρήση 2020 450 χιλ .ευρώ δηλαδή αύξηση 50%.

NEWSPHONE: Βγήκαν πολλές μετοχές προς πώληση και μάλλον ούτε οι βασικοί μέτοχοι το περίμεναν με αποτέλεσμα να μείνει με πωλητές σε κάποια φάση μέσα στη συνεδρίαση, αλλά και να κάνει μερικές πράξεις κάτω από τη δημόσια πρόταση. Ποιοι έξυπνοι πούλησαν εκεί…

Ξαναλέμε πως για τη στήλη το τίμημα είναι χαμηλό. Τους λόγους τους εξηγήσαμε αναλυτικά. Αλλά όλα θα κριθούν από τους μετόχους που κρατάνε πολλά κομμάτια. Θα επιλέξουν να μείνουν ή να πάρουν ρευστότητα και να καλύψουν την απώλεια από άλλη μετοχή.

Η στήλη την έχει στις επιλογές της με τιμή 0,44 ευρώ. Επομένως δεν τη βάλαμε γιατί πιστεύαμε ότι το περιθώριο είναι μόλις 3 σεντς. Τώρα βέβαια τι θα ακολουθήσει αν δεν πετύχει, αυτό θα είναι σίγουρα η απαξίωση. Αλλά σάμπως πριν δεν ήταν; Με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια σήμερα και θέλει άλλα 6,5 εκατ. τεμάχια ακόμα για να πετύχει, αν όλα τα πήραν οι βασικοί μέτοχοι. Θα το μάθουμε αύριο.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Έκανε πολλά κομμάτια την πρώτη ώρα της συνεδρίασης και μετά… έκατσε. Μάλλον επειδή μπήκε πάλι μηχανάκι στα 1,57 ευρώ. Είχε πάει και μέχρι 1,60 ευρώ. Όμως προς το τέλος το μηχανάκι μάλλον τέλειωσε την εντολή του και η μετοχή έκλεισε στα 1,58 ευρώ με συνολικό όγκο 83 χιλ. τεμάχια.

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ: Βελτιωμένες οι πωλήσεις το 2019 και ανήλθαν στα 17,1 εκατ. ευρώ από 14 εκατ. ευρώ. Βελτιώθηκαν τα μικτά κέρδη αλλά και τα EBITDA, τα οποία ανήλθαν στα 1,1 εκατ. ευρώ από 415 χιλ. ευρώ. Συνέβαλε και το ΔΛΠ 16.

Οι ζημιές μειώθηκαν στις 239 χιλ. ευρώ από 875 χιλ. ευρώ. Επομένως θέλει κάτι παραπάνω σε τζίρο και EBITDA για να βγάλει κέρδη. Είχε και μεγάλες αποσβέσεις και χρηματοοικονομικά. Το καθαρό χρέος είναι στα 7,5 εκατ. ευρώ. Επιβαρύνεται με υψηλά επιτόκια και συνεχίζονται οι προσπάθειες μείωσης των δανείων

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Καλές είναι για να μαθαίνουμε που και που ποια είναι η αξία ή η υποτιθέμενη αξία μίας επιχείρησης. Γιατί λίγες μέρες πριν η Newsphone ήταν ακόμα και κάτω από τα 0,30 ευρώ και σήμερα είναι στα 0,47 ευρώ και έχουμε πάλι… παράπονο. Φανταστείτε τι αξία κρύβουν άλλα μικρά χαρτιά.

Άλλες εισηγμένες που δεν έχουν δάνεια, που έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, που οι διοικήσεις δεν αμείβονται παχυλά που βγάζουν λίγα κέρδη κτλ. κτλ. Αν δείτε ποιες εισηγμένες έχουν τώρα κεφαλαιοποίηση όση η Newsphone ή και χαμηλότερη θα βρείτε πολλές. Μην πέσουμε πάλι από τα σύννεφα αν σκάσει καμία καινούρια δημόσια πρόταση σε χαμηλή τιμή.

Έχουμε δει αναλύσεις για τιμές στόχους στο Θεό! Για εταιρείες που αναπτύσσονται μόνο με δάνεια. Δεν είδαμε όμως κάποιο αναλυτή να βγάζει τιμή στόχο σε κάποια αδάνειστη με ισχυρό ταμείο, τι θα γινόταν αν έκανε εξαγορές και αύξανε δανεισμό όπως άλλες που παρακολουθούν;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης