Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mersch (ΕΚΤ): Η παγκόσμια οικονομία μεταμορφώνεται – Το PEPP πρέπει να παραμείνει

Mersch (ΕΚΤ): Η παγκόσμια οικονομία μεταμορφώνεται – Το PEPP πρέπει να παραμείνει
Δηλώσεις του μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Yves Mersch
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) πρέπει να παραμείνει «προσωρινά» ως ένα εργαλείο για την επικείμενη κρίση, αναφέρει σε σημερινές (25/6) του δηλώσεις -στο Reinventing Bretton Woods Committee Webinar Series- ο Yves Mersch, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
«Η παγκόσμια οικονομία μεταμορφώνεται.
Η άμεση ανταπόκριση της ΕΚΤ στον COVID-19 ήταν κρίσιμη για τη διατήρηση της λειτουργίας της αγοράς και του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Μείωσε την πτώση της δραστηριότητας και απέτρεψε μια καθοδική πορεία στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η σταθερότητα των τιμών παραμένει το επίκεντρο των μέτρων πολιτικής μας, και αυτή τη στιγμή συνεπάγεται την υποστήριξη της ανάκαμψης, η οποία καλύπτεται από έναν εξαιρετικό βαθμό αβεβαιότητας.
Τα υπάρχοντα μακροοικονομικά μοντέλα είναι ακατάλληλα για την πρόβλεψη της εξέλιξης της πανδημίας και την αξιολόγηση της οικονομικής της επίδρασης.
Έχουμε σχεδιάσει τα μέτρα πολιτικής μας ώστε να είναι ανάλογα με τόσο υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας.
Η εγγενής ευελιξία εντός του PEPP μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε τις ροές αγορών σε ενδεχόμενες κρίσεις.
Το PSPP, το οποίο ακολουθεί προκαθορισμένες μηνιαίες ροές, θα συνεχίσει να είναι το κύριο μέσο της πολιτικής μας στάσης.
Αν και ο βραχυπρόθεσμος οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης είναι σημαντικός και απαιτεί άφθονη στήριξη της νομισματικής πολιτικής, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι πολύ λιγότερο σίγουρες.
Εξαρτάται ιδίως από το βαθμό στον οποίο οι συνέπειες της κρίσης ασκούν παρατεταμένη πίεση στις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης, και από την ισχύ και την ταχύτητα των απαντήσεων της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Mersch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης