Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πρόκληση από Τουρκία μετά τις δηλώσεις Δένδια και Borrell: Ελλάδα και Κύπρος να σταματήσουν να ονειρεύονται - Νέα πρόσκληση για διάλογο

Πρόκληση από Τουρκία μετά τις δηλώσεις Δένδια και Borrell: Ελλάδα και Κύπρος να σταματήσουν να ονειρεύονται - Νέα πρόσκληση για διάλογο
Εκνευρισμό προκάλεσε στην Τουρκία, η επίσκεψη του Επιτρόπου  Εξωτερικών, Josep Borrell, στον Έβρο και η συνάντηση του με Δένδια και Μητσοτάκη
Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσαν οι δηλώσεις από τον Έβρο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του επιτρόπου Εξωτερικών, Josep Borrell.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, εκτόξευσε νέες κατά της Ελλάδας ότι η συμμαχία κατά της Τουρκίας δεν ωφελεί κανένα, ενώ επανήλθε στα περί «καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Μάλιστα, ο Aksoy κάλεσε την Ελλάδα και την Κύπρο να σταματήσουν να ονειρεύονται καθώς η Τουρκία σκοπεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, η Άγκυρα απηύθυνε νέα πρόσκληση για διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση.

Η δήλωση του Aksoy

Πιο αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει στη δήλωση του:
«Τα σχόλια από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Borrell χθες στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι πάνω απ’ όλα μια απόδειξη της προσπάθειας της Ελλάδας να καλύψει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα σε βάρος αιτούντων άσυλο υπό τη σκέπη της Ε.Ε..
Υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά, σε αυτούς που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας ότι η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εξηγεί ότι “προστατεύοντας την τιμή των προσφύγων είναι ηθική και νομική υποχρέωση που ένα κράτος μέλος πρέπει να σέβεται”.
Αντί να ρίχνουν ευθύνες στην Τουρκία, καλούμε, για άλλη μια φορά, την Ε.Ε. και την Ελλάδα να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να σεβαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.
Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα.
Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να ξεχάσουν τα όνειρά τους πως η Τουρκία θα περιορίσει τις ακτές και πως αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο.
Το να δημιουργήσει μια συμμαχία κατά της Τουρκίας, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα.
Αντίθετα, πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα, να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα μέσω διαλόγου με την Τουρκία αντί με το να παραπονιέται για εμάς. Αυτό απαιτούν το διεθνές διεθνές δίκαιο και οι κανόνες καλής γειτονίας».

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Borrell

Την απόφασή τους να προστατεύσουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα έναντι των απειλών της Τουρκίας εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, J. Borell, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες (24/6/2020) το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- τονίστηκε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φυλάσσονται με μεγάλη αποφασιστικότητα και ότι η στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα θα είναι διαρκής όπως εκδηλώθηκε -με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο- και τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε στις δηλώσεις του, την ικανοποίησή του για το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας «καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ενώ από την πλευρά του ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε με έμφαση στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα ελληνικά και Ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα».
Ο κ. Borell -ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε επισκεφτεί τις Καστανιές Έβρου και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην περιοχή και τον βαθμό ετοιμότητας των ελληνικών δυνάμεων- είπε επίσης ότι είναι καθήκον του να επισκέπτεται την Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στην προστασία της κυριαρχίας της χώρας μας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ότι «η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας ότι "εμείς αναζητούμε πάντα μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές μας, κυρίως την Τουρκία.
Η εμπιστοσύνη χρειάζεται δύο, και για να ξεκινήσει να οικοδομείται η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς επίσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται αντιμέτωπες με μία κατάσταση στην οποία παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι προσβλέπει πάντοτε στη συνεισφορά της ΕΕ αναφορικά με την επίλυση μιας, αντικειμενικά, πολύπλοκης κατάστασης.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης