Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αυξημένη πίεση σε τράπεζες, λίγα λόγια για τις δημόσιες προτάσεις

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αυξημένη πίεση σε τράπεζες, λίγα λόγια για τις δημόσιες προτάσεις
ΑΓΟΡΑ: Η πορεία των διεθνών αγορών θα καθορίσει την πορεία της σημερινής συνεδρίασης. Ξεκίνησε με καλές απώλειες και τις τράπεζες να υποχωρούν σημαντικά. Η στήριξη των 650 μονάδων μάλλον θα δοκιμαστεί σήμερα.

DAX: Υποχωρεί σήμερα και βρίσκεται γύρω από τις 12.000 μονάδες. Στις 11.820 μονάδες περίπου είναι ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών. Θα μπορούσαμε να δούμε μία υποχώρηση μέχρι εκεί και να περιμένουμε την αντίδρασή του για ασφαλέστερα συμπεράσματα. Ο αντίστοιχος κινητός των 100 αλλά και των 50 ημερών είναι στις 11.650 μονάδες περίπου.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Άνω του 4% οι απώλειες για τις τράπεζες στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Εκεί που λέγαμε άντε επιτέλους, τώρα αρχίζουμε να βάζουμε χάρακες για να βρούμε στηρίξεις.

JUMBO: Σήμερα η γενική συνέλευση καλείται να αποφασίσει τη διανομή έκτακτου μερίσματος ύψους 0,235 ευρώ ανά μετοχή.

ΤΙΤΑΝ: Μετά την ενημέρωση της εταιρείας για την πορεία των εργασιών στο πρώτο πεντάμηνο και μέσα δηλαδή στην κρίση, θα περιμέναμε σταδιακά να βελτιωθεί η ορατότητα της μετοχής. Στα 11 ευρώ μάλλον είναι τσάμπα. Στο ξεκίνημα βέβαια υποχωρεί λίγο κάτω από τα 11 ευρώ.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Είναι μέρες όπως η σημερινή, όπου η αγορά απαντά σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι τα μικρά δεν έχουν αξία, γιατί δεν μπορείς να αγοράσεις και να πουλήσεις. Είναι μέρες όπως η σημερινή που δίνεται η απάντηση σε εταιρείες που κάποιοι λένε «ζημιές έβγαλε δεν αξίζει, τι και αν έχει υψηλή καθαρή θέση».

Είναι μέρες όπως η σημερινή όπου οι μικρομέτοχοι φαίνεται πως μπορούν να πετύχουν κάτι παραπάνω. Δε φταίει ο βασικός μέτοχος που δίνει χαμηλό τίμημα. Φταίμε όλοι εμείς και φυσικά οι επενδυτές του ΧΑ που δεν έχουν «αναγνωρίσει» την αξία κάποιων εταιρειών και να τις οδηγήσουν εκεί που πρέπει.

Κοιτάνε μόνο τις τιμές στόχους των τραπεζών, ακολουθούν τις παροτρύνσεις χρηματιστών και αναλυτών και κατευθύνονται μόνο σε 5-10 μετοχές γιατί μπαίνουν και βγαίνουν. Σήμερα δίνεται η απάντηση για το πόσο εύκολα βγαίνεις από μία μετοχή μέσα στην κρίση με αξιόλογη απόδοση από τα χαμηλά της. Θα επιχειρηθεί όμως να βγει μία εταιρεία τσάμπα από το ΧΑ.

NEWSPHONE: Μην κοιτάτε τις ζημιές που έβγαλε. Αν η διοίκηση και τα στελέχη έπαιρναν λιγότερα και δεν αμείβονταν με 1,3 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που είναι τεράστιο για τις υπηρεσίες τους, η εταιρεία θα έβγαζε καλά κέρδη. Όμως είναι αδάνειστη και έχει να λάβει ακόμα πολλά από το δημόσιο. Και σταδιακά τα παίρνει. Άρα θα επιχειρηθεί να φύγει με αποτίμηση στο ύψος του ταμείου της του μελλοντικού.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα αποτιμήθηκε αλλά εμείς βλέπουμε πως αποτιμάται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη πολλά στοιχεία. Εδώ είναι που χρειάζεται η αγορά δυνατούς μετόχους να βάλουν πλάτη και να μην την αφήσουν να φύγει. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος μελλοντικά να την απαξιώσουν χειρότερα. Γι΄ αυτό λέμε χρειάζεται δυνατούς μετόχους-επενδυτές.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε δημόσια πρόταση να γίνεται χαμηλά. Καλά κάνουν. Ποιος θέλει να αγοράσει κάτι ακριβά. Όλοι στο ΧΑ αυτό θέλουν. Να αγοράσουν φθηνά και να πουλήσουν ακριβά. Δεν κατηγορούμε τους βασικούς μετόχους. Κατηγορούμε την έλλειψη επενδυτών στο ΧΑ.

Και η Καράτζης τσάμπα έφυγε, αλλά σε τέτοιο περιβάλλον τη δεχθήκαμε τη δημόσια πρόταση, γιατί είχε μία λογική και είχε και ένα παρασκήνιο, όπου ο βασικός μέτοχος είχε καλή διάθεση να πληρώσει περισσότερα από αυτά που τον συμβούλευαν να δώσει. Και υπήρχαν και κάποιοι ισχυροί μέτοχοι που έστειλαν το μήνυμα που έπρεπε. Για να δούμε τι θα γίνει στη Newsphone, γιατί κάτι μαθαίνουμε για κάποιους μετόχους.

ΝΙΟΥΣ: Στο +44,17% με ανεκτέλεστο 2 εκατ. τεμάχια και όγκο 261 χιλ. τεμάχια. Στα 0,47 ευρώ η μετοχή στην τιμή δηλαδή της δημόσιας πρότασης. Δεν άφησε τα όρια ανοικτά το ΧΑ. Τι να πούμε…

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένει αδύναμη η μετοχή αφού δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και υπάρχει πωλητής.

ΔΕΗ: Στα 3,60 ευρώ υποχωρεί και αυτή λίγο πάνω από 1%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στα πρώτα λεπτά κάνει πράξεις κοντά στο 1 ευρώ.

ΕΧΑΕ: Κάτω από τα 3,30 ευρώ εκτιμούμε πως δίνει ξανά ευκαιρίες εισόδου. Στα 3,2550 ευρώ και στο -2,40%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης