Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha bank: Πιθανή παράταση για τις δεσμευτικές προσφορές για το Galaxy 10 δισ NPEs μετά τις 29 Ιουνίου

tags :
Alpha bank: Πιθανή παράταση για τις δεσμευτικές προσφορές για το Galaxy 10 δισ NPEs μετά τις 29 Ιουνίου
Πιθανή μια μικρής κλίμακας παράταση στις μη δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα Galaxy 10 δισ της Alpha που αναμενόταν στις 29 Ιουνίου 2020
Πιθανόν να μην υποβληθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για το Galaxy 10 δις NPEs στις 29 Ιουνίου και η Alpha bank να πάρει μικρή παράταση
Αν και δεν είναι ακόμη σαφές τι θα συμβεί ωστόσο η παράταση δεν φαίνεται να αλλάζει το βασικό χρονοδιάγραμμα της Alpha bank.
Πάντως παρά τον αριθμό των ενδιαφερομένων μόνο η Pimco φαίνεται να έχει ζωηρό ενδιαφέρον.
Όπως έχει τονιστεί 5 ενδιαφερόμενοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για το πρόγραμμα τιτλοποίησης Galaxy με NPLs ύψους 10 δισ., με προοπτική να ολοκληρωθεί η πώληση του χαρτοφυλακίου έως το τελευταίο τρίμηνο του 2020.
Ειδικότερα, η Alpha Bank βρίσκεται σε συνομιλίες με τουλάχιστον πέντε εταιρίες επενδύσεων και hedge funds,
-την Cerberus που έχει ελάχιστες πιθανότητες
-την PIMCO που είναι το φαβορί,
-την Bain Capital Credit που ενώ έχει κεφάλαια δεν είναι πιθανό να εμπαλκεί,
την Apollo που δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες
-την Centerbridge που επίσης έχει ελάχιστες πιθανότητες.  
- Ιταλική Cervel Credit Management που διαχειρίζεται 45 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην Ιταλία, όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews, θα είναι μέσα στους υποψηφίους αλλά οι πιθανότητες δεν είναι μεγάλες.  
Το χαρτοφυλάκιο, γνωστό ως Galaxy, αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων λιανικής αξίας 7,6 δισ. ευρώ και δάνεια σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το εκτιμώμενο τίμημα υπολογίζεται σε 330 με 350 εκατ από αρχική εκτίμηση 420 εκατ. ευρώ.
Η Alpha ξεκίνησε τη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την πώληση της πλατφόρμας εξυπηρέτησης δανείων Cepal, στις αρχές του 2020, αλλά διέκοψε τις διαπραγματεύσεις λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Ωστόσο, κάλεσε τους υποψηφίους να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές αλλά η ημερομηνία 29 Ιουνίου είναι πιθανόν να παραταθεί.
Η Alpha bank ακολουθεί το μοντέλο Eurobank με απόσχιση δραστηριοτήτων και τιτλοποίηση μαζί με παράλληλη πώληση της υφιστάμενης εταιρίας διαχείρισης NPEs.
Η Alpha bank θα τιτλοποιήσει 10 δισεκ. προβληματικά δάνεια εκδίδοντας κύριο ομόλογο 3,2 δισεκ. για το οποίο θα πάρει κρατική εγγύηση.
Η Alpha bank εκτιμάται ότι για την τιτλοποίηση θα υποστεί κεφαλαιακή ζημία περίπου 2,5 με 2,6 δισεκ. ευρώ παραπλήσια δηλαδή με την κεφαλαιακή ζημία των 2,5 δισεκ. που είχε η τράπεζα αναφέρει όταν σχεδίαζε το Galaxy να είναι 12 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Όπως αναλυτικά έχει αναφέρει το bankingnews όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα θα κάνουν χρήση του σχεδίου Ηρακλής δηλαδή τιτλοποίηση και παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο στα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
Τιτλοποίηση σχεδιάζει και η Εθνική 6-7 δισεκ. την οποία πιθανότατα θα πουλήσει στην DoValue Ελλάδος, ενώ δύο τιτλοποιήσεις σχεδιάζει και η Πειραιώς 7 δισεκ. εντός του 2020.
Όλες οι ελληνικές τράπεζες θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα Ηρακλής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης