Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Με ντρίμπλα η Γερμανία θα αποφύγει τη διάλυση της ΕΕ

Bloomberg: Με ντρίμπλα η Γερμανία θα αποφύγει τη διάλυση της ΕΕ
«Στρίβειν διά του αρραβώνος» για τη Γερμανία, σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ΕΚΤ και του συνταγματικού δικαστηρίου της Καρλσρούης
Με ντρίμπλα η Γερμανία θα αποφύγει τη διάλυση της ΕΕ, σύμφωνα με άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.
Υπάρχει μια στερεοτυπική ιδέα για τους Γερμανούς, ότι είναι γκρινιάρηδες - συνήθως με αυτάρεσκη αγανάκτηση και ανατριχιαστική ανελαστικότητα.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου της Φρανκφούρτης, ο Γερμανοί, αφού συνειδητοποίησαν πόσο αβάσιμες είναι οι θέσεις τους, διαθέτοντας ικανότητα αλλά και εμπειρία, άλλαξαν… θέμα και προχώρησαν...
Αυτή η τακτική είναι συνήθης σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής.
Το περασμένο φθινόπωρο, οι Σοσιαλδημοκράτες, ο κυβερνητικός εταίρος της καγκελάριου Angela Merkel, ανέδειξαν νέα στελέχη στην ηγεσία του κόμματός τους, αφού προηγουμένως προσποιήθηκαν ότι θα διαλύσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το CDU.
Ωστόσο, μόλις συνειδητοποίησαν τις συνέπειες που θα μπορούσε να επισύρει μια τέτοια πράξη, απλά απέρριψαν την ιδέα και μίλησαν για άλλα πράγματα.
Με λίγη τύχη και προς όφελος ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί ξανά.
Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα το συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης εξαπέλυσε μια βόμβα για τη ζώνη του ευρώ, αμφισβητώντας τη νομιμότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Επίσης, οι δικαστές στην Καρλσρούη με την χαρακτηριστική κόκκινη αμφίεση, αποφάσισαν ότι μια ανώτερη αρχή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, είχε αποκλίνει από τις αρμοδιότητές του, εγκρίνοντας το πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (PSPP) της ΕΚΤ.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων και θα μπορούσε να φέρει σειρά συνεπειών.
Πρώτον, διακυβεύεται η συμμετοχή της Bundesbank, του μεγαλύτερου μέτοχου της ΕΚΤ, στο PSPP εάν η ΕΚΤ δεν μπορέσει να αποδείξει έως τις 5 Αυγούστου ότι το πρόγραμμα υπόκειται στην ευρωπαϊκή αρχή της αναλογικότητας.
Δεύτερον, έφερε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο χείλος μιας θεσμικής κρίσης, καθώς ένα εθνικό δικαστήριο θέλησε να «ελέγξει» Δικαστήριο της ΕΕ, δίνοντας έρεισμα σε δικαστές άλλων κρατών-μελών, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, να κάνουν το ίδιο.
Στο μεταξύ, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfG) υπέβαλε μήνυση κατά της γερμανικής κυβέρνησης με σκοπό να αχρηστεύσει ένα ακόμη εργαλείο της ΕΚΤ, το πρόγραμμα της πανδημίας (PEPP).
Το πρόγραμμα εγκρίθηκε ως απάντηση στην πανδημία του Covid-19 και αναμένεται να φθάσει το 1,35 τρισ. ευρώ μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.
Μια καταστροφική αντιπαράθεση είχε ξεκινήσει.
Αλλά τότε, όπως συμβαίνει συχνά στη Γερμανία, το σύστημα άρχισε να αντιδρά.
Σε πολιτικό επίπεδο, καθώς είχε γίνει κατανοητό πως η Καρλσρούη υπερέβη τον θεσμικό της ρόλο προσπαθώντας να ελέγξει τη νομισματική πολιτική, η Merkel άλλαξε άρδην κατεύθυνση.
Μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron ανακοίνωσαν ένα πρωτοφανές σχέδιο για τις χώρες – μέλη της ΕΕ, ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στη συνέχεια, έξι γνωστοί Γερμανοί οικονομολόγοι δημοσίευσαν μια μελέτη βάσει της οποίας αποδομούσαν την απόφαση του δικαστηρίου.
Κατά την επιχειρηματολογία τους, οι δικαστές εναντιώνονταν στη μακροχρόνια γερμανική ομοφωνία, η οποία είχε αποτελέσει τη βάση των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και έχει μοναδική υποχρέωση την τήρηση της σταθερότητας των τιμών μέσω της νομισματικής πολιτικής.
«Πριν από το ευρώ, η Bundesbank δεν απέδειξε ποτέ στο κοινοβούλιο της Γερμανίας ότι είχε σταθμίσει τον χαμηλότερο πληθωρισμό έναντι, για παράδειγμα, της υψηλότερης ανεργίας.
Γιατί η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να εξισορροπεί τους διαφορετικούς στόχους τώρα;» διερωτώντο οι ειδικοί.
Ως εκ τούτου, και εφόσον υπάρχει ομοφωνία, η εξέλιξη είναι απλά διαδικαστική.
Ο διοικητής της Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Jens Weidman, προσφέρθηκε εθελοντικά να συνδράμει παίρνοντας ρόλο αγγελιαφόρου.
Όταν η ΕΚΤ δημοσιεύσει τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης αυτήν την εβδομάδα –συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων που το συμβουλίου σταθμίζει την αναλογικότητα κατά την εφαρμογή του QE– θα τα διαβιβάσει στην αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής, η οποία θα τα βρει πειστικά.
Έτσι, η Βουλή θα μπορεί να διακόψει στο τέλος του μήνα τις εργασίες της για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Όταν οι βουλευτές επιστρέψουν, όλο αυτό το χάος θα έχει διευθετηθεί χωρίς δράματα, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι Γερμανοί.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης