Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιχείρηση εξόδου της Newsphone από το ΧΑ με εξευτελιστικό τίμημα για τους μικρομετόχους

tags :
Επιχείρηση εξόδου της Newsphone από το ΧΑ με εξευτελιστικό τίμημα για τους μικρομετόχους
Στελέχη και διοίκηση με υψηλές αμοιβές και οι μέτοχοι ζημιές – Αδάνειστη και με κρυφούς άσσους η εισηγμένη
Λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα του BN στις 22/6, όπου είχε ανακοινωθεί ο συντονισμός μετόχων της Newsphone και βάσει νομοθεσίας και προηγούμενης… εμπειρίας θα οδηγούσε σε δημόσια πρόταση, η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση αποτίμησης και τη δημόσια πρόταση επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα.  
Σύμφωνα με την αποτίμηση το περιθώριο ανόδου της μετοχής είναι σημαντικό και αρκετά υψηλότερο από τη μέση τιμή εξαμήνου που είναι τα 0,37 ευρώ περίπου.
Η μετοχή χθες 24/6 είχε κλείσει στα 0,3260 ευρώ με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να οδηγήσουν τη μετοχή υψηλότερα της μέσης τιμής.
Ωστόσο, η εταιρεία είχε δημοσιεύσει και την πορεία τετραμήνου, όπου το σημαντικό δεν είναι η πορεία των μεγεθών, αλλά η πορεία του ταμείου.
Η εισηγμένη έχει αρνητικό δανεισμό και πολύ καλό track record στις απαιτήσεις που έχει από φορείς του δημοσίου.
Όπως και στο παρελθόν έτσι και πρόσφατα συνεχίζει να εισπράττει απαιτήσεις μετά από αρκετά χρόνια αναμονής και δικαστικών αντιπαραθέσεων.
Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση χρήσης 2019 είχε απαιτήσεις από δημόσιο και φορείς περίπου 12 εκατ. ευρώ και μέσα στο 2020 εισέπραξε 3 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό χθες είχε αποτίμηση 9 εκατ. ευρώ (όσα οι απαιτήσεις από το δημόσιο) και ο αποτιμητής δίνει δίκαιη αποτίμηση 12,6 εκατ. ευρώ ή 0,45 ευρώ ανά μετοχή.
Οι βασικοί μέτοχοι προσφέρουν 0,47 ευρώ, ένα μικρό premium δηλαδή πάνω στη δίκαιη τιμή.
Σημειώνεται όμως ότι το σύνολο των απαιτήσεων υπερβαίνει τα 22,5 εκατ. ευρώ και μετά τις απομειώσεις ανέρχεται στα 16,1 εκατ. ευρώ.
Ο αποτιμητής, δηλαδή η Deloitte, χρησιμοποιεί ως μέθοδο αποτίμησης την προεξόφληση ταμειακών ροών με στάθμιση 70%, τη μέθοδο δεικτών κεφαλαιαγοράς με στάθμιση 15% και τη μέθοδο συγκρίσιμων συναλλαγών με στάθμιση 15%.
Σημειώνει επίσης την αξία της Levante Ferries, την οποία έχει δανείσει με 2,5 εκατ. ευρώ και συμμετέχει με 18,55% και έχει αξία 4,1 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία επίσης διαθέτει ακίνητα αξίας 2,7 εκατ. ευρώ, μηχανήματα αξίας 17,5 εκατ. ευρώ και έπιπλα και μεταφορικά μέσα αξίας 2,5 εκατ. ευρώ.
Στην τιμή όμως της δημόσιας πρότασης των 0,47 ευρώ η αποτίμηση ανέρχεται στα 13 εκατ. ευρώ σημαντικά χαμηλότερα από τα ίδια κεφάλαια, αλλά και από το ταμείο συν τις απαιτήσεις από το δημόσιο.
Τι θα γίνει στην περίπτωση που εισπράξει τις απαιτήσεις από το δημόσιο ή ένα μεγάλο μέρος αυτών;
Σημειώνεται πως στον ισολογισμό αναφέρεται πως «εκκρεμεί η ρευστοποίηση επίδικης απαίτησης της Εταιρείας από το ευρύτερο Ελληνικό Δημόσιο.
Η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι η έκβαση της υπόθεσης θα είναι επιτυχής, γιατί στηρίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία του «καλώς έχειν» των υπηρεσιών της προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Την άποψη αυτή συμμερίζεται η Διοίκηση και ο νομικός σύμβουλος της Εταιρείας».
Σήμερα με καθαρό δανεισμό αρνητικό κατά περίπου 3 εκατ. ευρώ, αν εισπράξει τα 6 εκατ. ευρώ από τα υπόλοιπα 9 εκατ. ευρώ των απαιτήσεων, οι βασικοί μέτοχοι θα διαθέσουν περίπου 5,5 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν το υπόλοιπο 45% της εισηγμένης και λαμβάνουν την επιχείρηση δωρεάν.
Να σημειωθεί ότι η εισηγμένη έχει δανείσει συνδεδεμένη εταιρεία με το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ και επιτόκιο πάνω από 7%.
Αν προστεθούν και αυτά τα χρήματα στα ταμειακά διαθέσιμα, τότε το τίμημα δείχνει εξαιρετικά μικρό.
Αξίζει επίσης να τονιστούν οι υψηλές αμοιβές της διοίκησης και των διευθυντικών στελεχών οι οποίες ξεπερνούν τα 1,3 εκατ. ευρώ και αν ήταν σε πιο λογικά επίπεδα θα μπορούσε η εταιρεία να βγάζει σημαντικά κέρδη και να είχε καλύτερους δείκτες αποτίμησης, όπου μετά ο αποτιμητής θα έβγαζε άλλα νούμερα.
Η τιμή της δημόσιας πρότασης απέχει από το χθεσινό κλείσιμο 44%, επομένως σήμερα θα δούμε μία σημαντική άνοδο αλλά και πάλι η τιμή θα είναι χαμηλή μπροστά στη εκτιμώμενη αξία της εταιρείας.
Ο λόγος είναι στους μετόχους και κυρίως σε αυτούς που έχουν σημαντικό ποσοστό από την ελεύθερη διασπορά…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάποια στιγμή οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να επιτρέψουν στους μετόχους που θέλουν να μπλοκάρουν τις δημόσιες προτάσεις να μπορέσουν να το κάνουν.
Με όριο στο ύψος της δημόσιας πρότασης χάνεται μία μέρα και ένας πολύτιμος αριθμός μετοχών, αφού δεν μπορεί κάποιος να βάλει εντολή αγοράς πάνω από τη δημόσια πρόταση.
Ας αφήσουν λοιπόν ελεύθερα τα όρια…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης