Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 380 δισ. η απομείωση κεφαλαίου των τραπεζών της Ευρώπης από κορωνοϊό - Τι σημαίνει αυτό για τις ελληνικές τράπεζες

Στα 380 δισ. η απομείωση κεφαλαίου των τραπεζών της Ευρώπης από κορωνοϊό - Τι σημαίνει αυτό για τις ελληνικές τράπεζες
Μαζικές πιστωτικές απώλειες θα  χτυπήσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2ο τρίμηνο του 2020 και το 2021, ιδιαίτερα όταν αρθούν τα μορατόριουμ χρέους.
Μαζικές πιστωτικές απώλειες θα  χτυπήσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2ο τρίμηνο του 2020 και το 2021, ιδιαίτερα όταν αρθούν τα μορατόριουμ χρέους.
Ενα κεφαλαιακό χτύπημα της τάξεως των 380 δισ. ευρώ αναμένουν οι αρχές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες συνεπεία του covid.
Μέσα στις τράπεζες που θα πληγούν κεφαλαιακά περισσότερο συγκαταλλέγονται όλες οι τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου μεταξύ αυτών και οι Ελληνικές
Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου των περισσότερων μεγάλων τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης θα αποκαλύψουν περαιτέρω αυξήσεις στις αναμενόμενες πιστωτικές απώλειες, καθώς οι οικονομικές προοπτικές έχουν «εξασθενήσει ουσιαστικά από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου», σύμφωνα και με την Fitch Ratings στην τελευταία της έκθεσή της .Αυτό θα ασκήσει σημαντική πίεση στη λειτουργική κερδοφορία του κλάδου
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν ήδη πρόβλημα κερδοφορίας πριν από την έναρξη της κρίσης. Την τελευταία φορά που η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων ( δείκτης ROE) στον κλάδο έφτασε το όριο του 10%, το οποίο θεωρείται γενικά ως ένα υγιές ελάχιστο, ήταν το 2007, όταν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδό τους. Έκτοτε, η μέση απόδοση των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν πλησίασε καν τα επίπεδα αυτά.
Ο δείκτης ROE ήταν αρνητικός  τα τρία στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν την κορύφωση των τιμών των μετοχών το 2007: Συγκεκριμένα ήταν αρνητικό   το 2008, 2011 και 2012, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες ανέφεραν αρνητικά καθαρά έσοδα.
Πολλές τράπεζες θα συγχωνεύονταν ή θα έκαναν bail out. Ο δείκτης  ROE άρχισε να κινείται προς τα πάνω το 2013, φτάνοντας σε υψηλό 11 ετών στο 7% το 2019.
Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο, ο Covid χτύπησε, αναγκάζοντας πολλές τράπεζες να πάρουν προβλέψεις για αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές με αποτέλεσμα ο ROE του κλάδουνα υποχωρήσει στο 4%. Πολλές μεγάλες τράπεζες ανέφεραν απότομη πτώση στα κέρδη. Πέντε μεγάλες τράπεζες - HSBC, Deutsche Bank, Unicredit, BBVA και Societe Generale - παρουσίασαν καθαρές ζημίες.
 Κατά το δεύτερο τρίμηνο, περισσότερες τράπεζες θα μπορούσαν να δεχθούν ένα πλήγμα εάν οι λεγόμενες «χρεώσεις απομείωσης δανείου» (LICs) - ένα ποσό που βάζει στην άκρη  μια τράπεζα σε περίπτωση που οι πελάτες της δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες αποπληρωμές  του δανείου -  αυξηθούν απότομα, προειδοποιούσε η Fitch στην έκθεσή της.
Στις 20 τράπεζες στην ανάλυση της  Fitch, οι δείκτες  LIC σχεδόν τριπλασιάστηκαν από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο, σε περίπου 24 δισεκατομμύρια ευρώ, καταναλώνοντας περισσότερο από το 55% των λειτουργικών κερδών πριν από την απομείωση (σε σύγκριση με λιγότερο από 20% το 2019).
Η Fitch εκτιμά ότι περίπου τα μισά LIC «προέκυψαν από τις αναμενόμενες πιστωτικές απώλειες εν μέσω ασθενέστερων μακροοικονομικών προβλέψεων και διαχειριστικών επικαλύψεων σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια δανείων υψηλότερου κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων εταιρικών τομέων και της μη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης των καταναλωτών»  όπως για παράδειγμα οι πιστωτικές κάρτες
Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι τράπεζες δεν ανέφεραν σημαντική αύξηση των απομειωμένων δανείων.
Αλλά ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι η οικονομική κατάρρευση από το lock down είχε μόλις αρχίσει.
Όπως προειδοποιεί η Fitch, τα απομειωμένα δάνεια είναι «πιθανό να αυξηθούν σημαντικά» κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και έως το 2021, ειδικά όταν αρθούν τα μορατόριουμ του χρέους.
Τα επισφαλή δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα σε πολλά μέρη της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, μια μακροχρόνια κληρονομιά της τελευταίας κρίσης. Εκδίδονται επίσης προειδοποιήσεις για μια ξαφνική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στην Ανατολική Ευρώπη. Η πρωτοβουλία «Βιέννη», ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο συντονισμού των τραπεζών που δημιουργήθηκε μετά την τελευταία κρίση με σκοπό τη διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας των αναδυόμενων οικονομιών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι οι τράπεζες στην περιοχή θα πληγούν σύντομα από ένα κύμα επισφαλών δανείων που μπορεί να διαρκέσει μετά το 2021.
Η πρωτοβουλία της Βιέννης προβλέπει τρία κύματα επισφαλών δανείων: ένα πρώτο κύμα afor;a το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς λήγουν τα μέτρα καταπολέμησης του Covid και οι αγωνιζόμενοι δανειολήπτες αρχίζουν να χρεοκοπούν. ένα δεύτερο, πιο αργό και πιο ektetam;eno  κύμα  μπορεί να ακολουθήσει το πρώτο εξάμηνο του 2021 • και ένα τρίτο κύμα, που προκύπτει από τις μεταδοτικές επιπτώσεις των αποτυχιών σε διάφορα μέρη της οικονομίας και των αλυσίδων εφοδιασμού, είναι πιθανό να εμφανιστεί προς το τέλος του 2021.
Καθώς οι δείκτες κακών δανείων αυξάνονται, οι δείκτες κεφαλαίου θα συνεχίσουν να μειώνονται στο 2ο τρίμηνο για πολλές τράπεζες, προειδοποιεί h Fitch.
Αναμένει όμως ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα διατηρήσουν επαρκή αποθέματα ασφαλείας πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις, τα οποία έχουν χαλαρώσει λόγω της κρίσης.
Με τα παραπάνω συμφωνεί η ΕΒΑ. Παρόλο που αναμένει ότι οι τράπεζες θα δεχθούν  ένα κεφάλαιο έως και 380 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποτέλεσμα της οικονομικής διαταραχής από τον κοροναϊό, η ΕΒΑ  πιστεύει ότι η κεφαλαιακή θέση των περισσότερων τραπεζών είναι πολύ ισχυρότερη από ό, τι πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Στο τέλος του 2019, οι τράπεζες είχαν κατά μέσο όρο κεφάλαιο ισοδύναμο με σχεδόν το 15% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων τους, σε σύγκριση με λίγο πάνω από 5% το 2011.
«Η αρχική θέση των τραπεζών ήταν  πολύ καλή στο τέλος του περασμένου έτους και τα μέτρα που ελήφθησαν από την περασμένη κρίση έχουν αποδώσει.
742 μπήκαν στο πρόγραμμα 1,3 τρισ. της ΕΒΑ.
Ο μέσος όρος απολήψεως ανά τράπεζα διαμορφώνεται στο 1,8 δισ. ευρώ που είναι ποσό διπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ του Δεκεμβρίου του 2011.
Πάνω από το μισό των χρημάτων αυτών θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή προηγούμενων δανείων της ECB που σύντομα θα ωριμάσουν.
Αυτά τα δάνεια με αρνητικό επιτόκιο -1% θα έχουν ως αποτέλεσμα μια μαζική μεταβίβαση στις τράπεζες ύψους 15 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης