Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Τα «κόλπα» στον ισολογισμό του Συνεγγυητικού - Ολόκληρη έκθεση του ορκωτού ελεγκτή

Αποκάλυψη: Τα «κόλπα» στον ισολογισμό του Συνεγγυητικού - Ολόκληρη έκθεση του ορκωτού ελεγκτή
Σήμερα η Γενική Συνέλευση- Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία του Κεφαλαίου Εξασφάλισης των Χρηματιστηριακών Συναλλαγών
Σε βαρύ κλίμα αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα 25/6 η Γενική Συνέλευση του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών καθώς στον Ισολογισμό - Κατάσταση Αποτελεσμάτων της χρήσεως 2019 το νομικό πρόσωπο εμφάνισε για ακόμη μια οικονομική χρήση ζημίες και μάλιστα ύψους 2.660.145 ευρώ ενώ την ίδια στιγμή ο ορκωτός ελεγκτής στην έκθεση ελέγχου που αποκαλύπτει ολόκληρη σήμερα το bankingnews θέτει ουκ ολίγα ζητήματα.
Ειδικότερα ο ορκωτός διατυπώνει μεταξύ άλλων Γνώμη με επιφύλαξη για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει πρόβλεψη πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων που θα καταλογιστούν σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο αλλά και ότι από τον έλεγχό του δεν κατάφερε να αποκτήσει εύλογη διασφάλιση για την εκτίμηση του ύψους που τυχόν απαιτείται.
Επιπλέον διατυπώνει έμφαση θέματος επισημαίνοντας ότι το Συνεγγυητικό δεν έχει σχηματίσει πρόβλεψη για ζημίες για αποζημιώσεις που θα προκύψουν από τις υποβληθείσες αναγγελίες επενδυτών για μέλη του που έχουν τεθεί σε εκκαθάριση με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπολογίσει το ύψος των αποζημιώσεων που θα προσδιοριστεί από την Επιτροπή Αποζημιώσεων!!! Το ύψος των υποβληθεισών αναγγελιών ανέρχεται σε 1,634 εκ ευρώ!!!
Γίνεται όμως πιο αποκαλυπτικός στη συνέχεια όπου αναφέρεται σε πρόβλεψη 2,44 εκ ευρώ μετά από αμετάκλητη δικαστική απόφαση (πριν δεν γινόταν καμία πρόβλεψη) για αποζημιώσεις επενδυτών της ΓΕΝΕΣΙΣ Χρηματιστηριακή αλλά και σε αγωγές 1,8 εκ ευρώ (σ.σ. αφορούν κυρίως στην ίδια υπόθεση και συγκεκριμένα 1 εκ περίπου από τα 1,8)  για τις οποίες επίσης δεν σχηματίστηκε πρόβλεψη λαμβάνοντας υπό όψιν και την άποψη του νομικού συμβούλου (σ.σ. είναι ο ίδιος που είχε γνωμοδοτήσει περί του αντιθέτου και στην τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου για τα 2,44 εκ ευρώ).
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο Συνεγγυητικό είναι το γεγονός ότι διατάχθηκε από την ΑΑΔΕ το Μάιο του 2019 μερικός φορολογικός έλεγχος για τη χρήση 2017 και αμέσως μετά η διοίκηση του (το Μάρτιο του 2020) αποφάσισε να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις για τις χρήσεις 2016, 2017 και 2018!!!
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το Συνεγγυητικό κατά τη σύνταξή των οικονομικών του καταστάσεων συντάσσει τις οικονομικές του καταστάσεις με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα ως πολύ μικρή οντότητα λαμβάνοντας υπό όψιν ότι ο τζίρος της είναι μηδενικός !!!! Και αυτό όταν τα μέλη του συντάσσουν καταστάσεις κατά ΔΛΠ
Η καθαρή του θέση το 2019 εμφανίζεται να είναι 27 εκ ευρώ και απέχει από την πραγματική δεδομένου ότι όπως αναφέρει ο ορκωτός δεν έχουν γίνει προβλέψεις για αποζημιώσεις επενδυτών, εκκρεμείς δίκες και φορολογικούς ελέγχους. Και φαίνεται με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται είτε κάποιοι να παίρνουν χρήματα πίσω είτε άλλοι να καταβάλλουν λιγότερα.
Επιπλέον είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν αναφέρονται ούτε καν από τον ορκωτό οι τράπεζες στις οποίες είναι κατατεθειμένα τα κεφάλαια του Συνεγγυητικού με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για καταθέσεις σε Συνεταιριστική Τράπεζα που έχουν προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των μελών του ΔΣ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία του Συνεγγυητικού είναι ζημιογόνα τα τελευταία χρόνια και στην έκθεση των ορκωτών ελεγκτών αναφέρεται ότι  έχει σωρευμένες ζημιές ύψους 17.907.293 ευρώ.
Ζημιές όπως φαίνεται καταγράφει το Συνεγγυητικό από το 2013 χωρίς να έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αντιστρέψει αυτήν την πορεία.
Ο τρόπος που λειτουργεί το Συνεγγυητικό έχει ήδη οδηγήσει την κυβέρνηση στην δημιουργία νομοπαρασκευαστικής επιτροπής (Απόφαση Γιώργου Ζαβού) που θα εκσυγχρονίσει τη λειτουργία του. Επικεφαλής στην Επιτροπή είναι η κα Ελένη Βρέντζου.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2019 ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΗΤΙΚΟΥ
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης