Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MIT: Ανάκαμψη τύπου U για την οικονομία των ΗΠΑ έδειξε η απόσταση Mahalanobis

MIT: Ανάκαμψη τύπου U για την οικονομία των ΗΠΑ έδειξε η απόσταση Mahalanobis
Πιθανότητα ανάκαμψης τύπου U εκτιμά για τις ΗΠΑ το αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Massachusetts Institute of Technology
Πιθανότητα ανάκαμψης τύπου U «βλέπει», στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας βασισμένης σε προηγμένα μαθηματικά μοντέλα, το φημισμένο αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Massachusetts Institute of Technology.
Αναμφίβολα, οι αναλύσεις για το είδος της ανάκαμψης που θα ακολουθήσει την πανδημική κρίση του κορωνοϊού έχουν μετατραπεί σε μια «σούπα» μαγειρεμένη με όλα τα γράμματα του λατινικού αλφάβητου (V, U, W).
Ωστόσο, πλέον, φαίνεται πως επιστρέφουμε στο σημείο από το οποίο αρχίσαμε, καθώς ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων χτυπά απειλητικά την πόρτα της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, μια επιστημονική ομάδα του MIT, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά μαθηματικά μοντέλα, έδωσε στο όλο θέμα μια νέα προοπτική.
Η νέα έρευνα του ΜΙΤ υποδεικνύει ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ πιθανότατα θα έχει σχήμα U.
Να σημειωθεί πως οι συντάκτες της εν λόγω έρευνας είχαν εκτιμήσει τον Ιανουάριο του 2020, προτού ξεσπάσει η πανδημία, πως η αμερικανική οικονομία θα έμπαινε ύφεση.
Εν προκειμένω, η μελέτη εστίασε στην τριετή πορεία δύο οικονομικών δεικτών (ΑΕΠ και πληθωρισμό) και εξέτασε έξι οικονομικά σενάρια μετά την ύφεση:
Ανάκαμψη V, ρηχή ανάκαμψη V, ανάκαμψη U, ανάκαμψη W, στασιμότητα και ακραία ύφεση.
Image
Για την εκτίμηση των πιθανοτήτων κάθε σεναρίου, οι ερευνητές επιστράτευσαν μια στατιστική μέθοδο που ονομάζεται απόσταση Mahalanobis και η οποία αρχικά χρησιμοποιούνταν για την ανάλυση ανθρώπινων κρανίων.
«Δεδομένης της πρόσφατης οικονομικής εμπειρίας, πόσο ασυνήθιστο θα ήταν να επικρατήσει ένα σενάριο προς τα εμπρός έναντι ενός εναλλακτικού σεναρίου;
Το μέτρο είναι ισχυρό και βολεύει, γιατί ένας μόνον αριθμός χαρακτηρίζει την απόσταση μεταξύ δύο πολυπαραγοντικών παρατηρήσεων» ανέφεραν οι ερευνητές του ΜΙΤ.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανάκαμψη του U συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη πιθανότητα (30,1%).
Να σημειωθεί πως, στο σενάριο τύπου U, το ΑΕΠ συρρικνώνεται επί αρκετά διαδοχικά τρίμηνα και επιστρέφει με αργούς ρυθμούς στα επίπεδα ανάπτυξης προ κρίσης.
Η Αμερική είχε ύφεση και μετέπειτα ανάκαμψη τύπου U στις αρχές και έως τα μέσα της δεκαετίας του '70. Στις αρχές του 1973 η αμερικανική οικονομία άρχισε να συρρικνώνεται απότομα, ενώ βίωσε πολύ χαμηλή ανάπτυξη σχεδόν για μία διετία, για να επιστρέψει σε δυναμικούς ρυθμούς το 1975.
Η ανάκτηση «ρηχού» σχήματος V συγκεντρώνει 24% και η ανάκτηση ισχυρού V συγκεντρώνει 21,5%.
Η ανάκαμψη τύπου V είναι το πλέον καλό σενάριο.
Σε ένα σενάριο τύπου V, η ύφεση θα διαρκέσει λίγα τρίμηνα πριν από την επιστροφή σε ανάπτυξη, επαναφέροντας την οικονομία στα επίπεδα προ της πανδημίας του κορωνοϊού.
Κλασικό παράδειγμα ανάκαμψης τύπου V είναι η περίπτωση της Αμερικής το 1953, όταν τα υψηλά επιτόκια έβαλαν φρένο στη χρυσή περίοδο οικονομικής ανάπτυξης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά την απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ, ένα χρόνο μετά η οικονομία ήταν και πάλι σε άνθηση.
Το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή πληθωρισμού που δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής, η οποία μπορεί να μείνει στάσιμη, συγκεντρώνει 16,1%.
Ο στασιμοπληθωρισμός εμφανίζεται όταν το κόστος επένδυσης αυξάνεται, ώστε να διαχέεται στην αγορά, δημιουργώντας πληθωρισμό.
Ταυτόχρονα, αποτρέπει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περαιτέρω, άρα δεν αυξάνεται η αύξηση της προσφοράς αγαθών όπως προβλέπει ο νόμος της προσφοράς.
Σε χειρότερη περίπτωση αντί για νέες επενδύσεις κλείνουν μερικές επιχειρήσεις, ώστε να αυξάνεται η ανεργία.
Μια ανάκαμψη σχήματος W, σύμφωνα με την οποία η οικονομία θα ξαναχτυπηθεί από ύφεση, συγκεντρώνει 5,9%.
Τέλος, σύμφωνα με το ΜΙΤ, μια σοβαρή και μακρά υφεσιακή περίοδο δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή, καθώς έχει μόλις 2,9% πιθανότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης