Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με σφοδρότητα πλήττει ο κορωνοϊός ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ρωσία, Ινδία – Στους 479 χιλ. οι νεκροί, στα 9,3 εκατ. τα κρούσματα

Με σφοδρότητα πλήττει ο κορωνοϊός ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ρωσία, Ινδία – Στους 479 χιλ. οι νεκροί, στα 9,3 εκατ. τα κρούσματα
Συναγερμός στην Ευρώπη ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού την 1η Ιουλίου - Περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Με σφοδρότητα και ραγδαίους ρυθμούς εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον πλανήτη η επιδημία του κορωνοϊού, παρά τα όποια περιοριστικά μέτρα και τις συστάσεις των επιστημόνων προς τους πολίτες να μην εφησυχάζουν και να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων προστασίας και τον ΠΟΥ να υποστηρίζει πως η πανδημία δεν έχει αγγίξει το αποκορύφωμά της.
Στη Λατινική Αμερική, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100.000 και τα κρούσματα τα 2,1 εκατομμύρια, με τη Βραζιλία να σφυροκοπείται σε τέτοιο βαθμό που δικαστής έδωσε εντολή στον πρόεδρο Jair Bolsonaro να φορά υποχρεωτικά μάσκα κατά τη διάρκεια των δημόσιων εμφανίσεων του.
Την υποχρεωτική χρήση μάσκας ζητούν ολοένα και περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς σε τουλάχιστον 26 καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας τη στιγμή που οι κορυφαίοι Αμερικανοί επιδημιολόγοι επισημαίνουν πως αν και όλοι έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τελικά «ο ιός γονάτισε το έθνος», τονίζοντας ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την πορεία της επιδημίας στην χώρα.
Στην Ευρώπη, τα περισσότερα κράτη ετοιμάζονται για το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού από την 1η Ιουλίου αλλά το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα να επανέρχεται η καραντίνα ακόμα και στο Βερολίνο, έρχεται να υπενθυμίσει πόσο εύθραυστη είναι η επόμενη ημέρα και η προσπάθεια επιστροφής σε κανονικούς ρυθμούς.
Στην Κίνα εξακολουθούν να καταγράφονται κρούσματα στο Πεκίνο παρά τις διαβεβαιώσεις ότι έως τα τέλη της εβδομάδας θα υπάρξει κατακόρυφη πτώση των κρουσμάτων, στην Ιαπωνία ανακοινώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων εδώ και ενάμιμη μήνα ενώ η Αυστραλία ύστερα από έναν μήνα ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από τον κορωνοϊό.
Την ίδια ώρα νέα μελέτη από το Penn State University επιβεβαιώνει ότι ο κορωνοϊός Covid-19 είναι 80 φορές πιο μολυσματικός από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 479.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 9,3 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 9.326.423 
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 479.310
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 2.366.961 και σε νεκρούς με 121.746
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 52.645 και σε κρούσματα με 1.145.906  
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 43.011 και πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 308.334
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 606.881 και 8.513 νεκρούς
- Τέταρτη σε κρούσματα η Ινδία με 456.183 και 14.476 νεκρούς 
- Έκτο το Περού σε κρούσματα με 260.810 και 8.404 νεκρούς
- Έβδομη σε κρούσματα η Χιλή με 254.416 – Στους 4.505 οι νεκροί
- Όγδοη σε κρούσματα η Ισπανία με 246.752 και 28.325 νεκρούς
- Ένατη σε κρούσματα η Ιταλία με 247.086 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.675
- Στους 29.723 οι νεκροί στη Γαλλία, 197.885 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 192.871 και οι νεκροί σε 8.914
- Έβδομο σε νεκρούς το Μεξικό με 23.377 – Στα 191.410 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.340 κρούσματα και 4.634 νεκροί
- Στους 5.001 οι νεκροί στην Τουρκία, 191.657 τα κρούσματα
Image
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η πανδημία δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της στην Αμερική

Οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό στην Αμερική δεν έχουν φτάσει στο ανώτατο σημείο τους, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες χώρες στην Αμερική ακόμη δεν έχουν φτάσει στην κορυφή και δεν έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο».
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 133.326 την Τρίτη 23 Ιουνίου.
Περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών των περιπτώσεων προήλθαν από το Μεξικό, τη Χιλή, το Περού, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ανέφεραν συνολικά 58.583 νέες περιπτώσεις σε μία μέρα, σύμφωνα με την ΠΟΥ.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο, με περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια κρούσματα και τουλάχιστον 121.746 θανάτους την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

ΗΠΑ: Πάνω από 121.000 οι θάνατοι από κορωνοϊό – Αύξηση κρουσμάτων σε πολλές Πολιτείες

Πάνω από 121.000 είναι οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότεροι από 800 θάνατοι.
Συνολικά τα θύματα ανέρχονται σε 121.225 με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να υπολογίζονται σε 2.347.022, τη στιγμή πάντως που ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αναφέρουν αύξηση των κρουσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία 24ωρα οι Πολιτείες της Αριζόνα, της Καλιφόρνια, του Μισισίπη, της Νεβάδα και του Τέξας ανακοίνωσαν νέο ρεκόρ κρουσμάτων.
Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον, η οποία είδε τα κρούσματα να αυξάνονται κατά 35% σε διάστημα μιας εβδομάδας, ζήτησε από τους πολίτες να φορούν υποχρεωτικά μάσκα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.
«Έχει να κάνει με το να σώσουμε ζωές.
Έχει να κάνει με την επανεκκίνηση της οικονομίας μας.
Έχει να κάνει με το να δείχνουμε σεβασμό και φροντίδα στο συνάνθρωπο μας» είπε ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον, Jay Inslee αναφερόμενος στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας.
Αν και οι ΗΠΑ φαινόταν πως είχαν καταφέρει να περιορίσουν και να ελέγξουν την εξάπλωση της νόσου, την τελευταία εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 25%, με τουλάχιστον 10 Πολιτείες να αναφέρουν μια αύξηση της τάξης του 50% στα νέα κρούσματα.
Εκτιμάται ότι περίπου 12 Πολιτείες και αρκετές μεγαλουπόλεις έχουν καταστήσει υποχρεωτική την χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως ο ιός πλέον διεισδύει σε αγροτικές περιοχές και σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν είχε κάνει την εμφάνιση του.
Image
Αμερικάνοι επιδημιολόγοι: Ο ιός γονάτισε τις ΗΠΑ - Fauci: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων

Τη θέση ότι αν και οι ΗΠΑ έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού, ο ιός τελικά γονάτισε το έθνος διατύπωσε ο Robert Redfield, επικεφαλής του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων των ΗΠΑ, τη στιγμή που ο κορυφαίος επιδημιολόγος Anthony Fauci εξέφρασε την ανησυχία του για τη νέα έξαρση κρουσμάτων στις ΗΠΑ και υποστήριξε πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τον περιορισμό των κρουσμάτων αυτών.
Οπως ανέφερε ο σύμβουλος υγείας του Λευκού Οίκου, Αnthony Fauci, από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν περισσότερο από 30% σε σύγκριση με πριν από μια εβδομάδα,, ενώ αύξηση σημειώνεται και σε ό,τι αφορά τους νοσηλευόμενους.
«Ανεβαίνουμε ξανά.
Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό για μένα.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» είπε ο Fauci, καταλήγοντας: «Δεν υπάρχει εμβόλιο.
Και όπως είχε ήδη κυκλοφορήσει από το πρωί, σε κοινή κατάθεσή τους προς το Κογκρέσο, ο Anthony Fauci, ως διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), ο Robert Redfield ως Διευθυντής Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και ο Επίτροπος Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) Stephen Hahn, η πιθανότητα ενός εμβολίου πριν από το τέλος του έτους παραμένει εξαιρετικά χαμηλή.
«Το περιμένουμε (σ.σ. το εμβόλιο) τον επόμενο χρόνο.
Όμως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.
Θα υπάρξει μεγάλη απογοήτευση αν το εμβόλιο αποδειχθεί μη αποτελεσματικό.
Οι αυστηρές κλινικές δοκιμές που απαιτούνται για να καθοριστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να διατεθεί ένα εγκεκριμένο εμβόλιο SARS-CoV-2 στο ευρύ κοινό.
Η απάντηση του Covid-19 επί του παρόντος επικεντρώνεται στις αποδεδειγμένες πρακτικές της δημόσιας υγείας για περιορισμό και μετριασμό» είπε ο Fauci.


Image
Ξεπέρασαν τους 100.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική – Στο κόκκινο η Βραζιλία


Η πλέον πληττόμενη περιοχή του πλανήτη από την επιδημία του κορωνοϊού είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή η Λατινική Αμερική, με την Βραζιλία να βρίσκεται πραγματικά στο κόκκινο.
Ήδη οι νεκροί από τον κορωνοϊό έχουν ξεπεράσει τους 100.000 χιλιάδες στη Λατινική Αμερική ενώ έχουν αναφερθεί περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια κρούσματα.
Πέρα από τη Βραζιλία, η οποία μετρά περισσότερους από τους μισούς θανάτους και κρούσματα της περιοχής, ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα έχουν δεχθεί επίσης το Μεξικό, το Περού και η Χιλή.
Η Βραζιλία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 1.374 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 39.436 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ανέρχεται πλέον σε 52.645 νεκρούς επί συνόλου 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. 
Είναι χαρακτηριστικό πως ο δικαστής διέταξε τον πρόεδρο της Βραζιλίας, J. Bolsonaro να φορά μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του.
Εξίσου απελπιστική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό.
Το Μεξικό ανακοίνωσε χθες Τρίτη 23/6 ότι κατέγραψε 793 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και νέο θλιβερό ρεκόρ 6.288 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό στη χώρα να φθάνει τους 23.377 νεκρούς επί συνόλου 191.410 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Η εξάπλωση του ιού μοιάζει εξάλλου να επιταχύνεται και στην περιοχή της κεντρικής Αμερική. 
Οι υγειονομικές αρχές της Γουατεμάλας ανακοίνωσαν χθες ότι κατέγραψαν νέο θλιβερό ρεκόρ 700 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 35 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των νεκρών στη χώρα να φθάνει τους 582.

Κίνα: 12 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα 7 στο Πεκίνο το τελευταίο 24ωρο

Δώδεκα νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 7 στο Πεκίνο, ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι από τα 12 νέα κρούσματα, τα 3 ήταν εισαγόμενα, δηλαδή αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεψαν από το εξωτερικό.
Ως χθες τα μεσάνυχτα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης ανερχόταν σε 83.340 στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων νοσηλεύονται 368, οι 12 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση. 
Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 παραμένει αμετάβλητος, στους 4.634.
Στο Πεκίνο, όπου οι αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την εμφάνιση εστίας μόλυνσης σε αχανή χονδρική αγορά τροφίμων, έχουν διαγνωστεί συνολικά 256 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, την 11η Ιουνίου.
Οι κινεζικές αρχές διαβεβαιώνουν πως έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας τα κρούσματα κορωνοϊού θα καταγράψουν απότομη πτώση.
«Εάν ελέγξεις την πηγή και σπάσεις την αλυσίδα μετάδοσης, ο αριθμός θα καταγράψει απότομη πτώση» ανέφερε ο Wu Hao, ειδικός στον έλεγχο των λοιμώξεων από την Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Εκατομμύρια άνθρωποι στο Πεκίνο είδαν την καθημερινότητά τους να ανατρέπεται από την επανεμφάνιση του ιού τις τελευταίες 12 ημέρες, αν και έχει καταστεί σαφώς πως δεν πρόκειται να υπάρξει ένα ολικό lockdown.
«Το Πεκίνο δεν οδεύει προς σαρωτικό lockdown, σε αντίθεση με τις πρώτες προσπάθειες που έγιναν στην Ουχάν όταν δεν ήταν γνωστά πολλά πράγματα για τον ιό» τόνισε ο Wu Hao. 
Για να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του ιού, το Πεκίνο έχει έως τώρα προσδιορίσει τέσσερις γειτονιές ως περιοχές υψηλού ρίσκου και 37 ως περιοχές μεσαίου ρίσκου. 
Στις γειτονιές μεσαίου ρίσκου, οι κάτοικοι μπορούν να εξέλθουν και να εισέλθουν σε αυτές, υπό την προϋπόθεση να θερμομετρούνται και να καταγράφονται, αν και τα συγκροτήματα κατοικιών με δύο ή περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι σε απόλυτο αποκλεισμό. 
Στις γειτονιές υψηλού ρίσκου, ένα συγκρότημα κατοικιών τίθεται σε lockdown εάν υπάρχει ακόμα και ένα περιστατικό μόλυνσης στην κοινότητα. 
Προκειμένου να εντοπιστούν οι φορείς, το Πεκίνο διενεργεί τεστ σε αυτούς που θεωρεί ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια και οι διανομείς φαγητού και δεμάτων. 
Διενεργούνται επίσης τεστ σε κατοίκους ορισμένων περιοχών χαμηλού κινδύνου. 
Έως τις 20 Ιουνίου, περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι υποβλήθηκαν σε τεστ.
Image
Tέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα κορωνοϊού η Ινδία

Τέταρτη παγκοσμίως όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι η Ινδία, η οποία καθημερινά από τις 12/6 καταγράφει περισσότερα από 10.000 κρούσματα.
Η Ινδία μετρά ήδη 456.183 κρούσματα ενώ οι νεκροί έχουν εκτοξευθεί σε 14.476.
Οι πλέον πληττόμενες περιοχές είναι η Βομβάη, η οποία μετρά περισότερα από 68.000 κρούσματα και το Νέο Δελχί, όπου και αναφέρθηκαν τουλάχιστον 4.000 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.
Συνολικά στο Νέο Δελχί, το οποίο εμφανίζει τον υψηλότερο αριθμό μετάδοσης κρουσμάτων, εκτιμάται ότι έχουν καταγερεί περισσότερες από 66.000 μολύνσεις από τον ιό.

Ρωσία: Ξεπέρασαν τα 600 χιλιάδες τα κρούσματα 

Τρίτη χώρα παγκοσίως όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι η Ρωσία, η οποία πάντως αναφέρει χαμηλό αριθμό θυμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 7.176 νέα κρούσματα του κορωνοϊού με το συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 606.881.
Παράλληλα μέσα στο τελευταίο 24ωρο πέθαναν από COVID-19 154 άνθρωποι ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 8.513. 
Σε εθνικό επίπεδο έχουν ιαθεί 356.429 άνθρωποι.
Πάνω από 17,5 εκατομμύρια τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της επιδημίας και 312.000 άνθρωποι σε όλη την χώρα παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση ως ύποπτοι φορείς του ιού. 
Image

Ανοίγει η Ευρώπη τα σύνορα της, συναγερμός στη Γερμανία

Τα σύνορα της άνοιξε αρχής γενομένης από τις 15/6 η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από τη φετινή τουριστική χρονιά ενώ πλέον στρέφει το βλέμμα της στην 1η Ιουλίου, όταν και αναμένεται περαιτέρω άνοιγμα των συνόρων.
Ωστόσο, συναγερμός έχει σημάνει στη Γερμανία όπου καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων όχι μόνο στη
 Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία αλλά και στο Βερολίνο όπου σε καραντίνα τέθηκε ένα ολόκληρο κτιριακό συγκρότημα.
Το Ινστιτούτο Robert Koch εκτιμά ότι ο δείκτης R0 που δείχνει το ρυθμό μετάδοσης του ιού είναι στο 2,02, πολύ πάνω δηλαδή από το όριο του 1, που σημαίνει ότι ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται και ενώ για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφονται σε ημερήσια βάση περισσότερα από 500 κρούσματα.
Στη Γαλλία, άνοιξαν από τη Δευτέρα 22/6 οι κινηματογράφοι και τα καζίνο, ενώ τα γήπεδα θα υποδεχθούν εκ νέου κοινό από τις 11 Ιουλίου με μέγιστο αριθμό 5.000 θεατών ενώ χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τις 4/7 ανακοίνωσε και το Ηνωμένο Βασίλειο διαμηνύοντας πως από αυτήν την ημερομηνία ανοίγουν παμπ, εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, βιβλιοθήκες, μουσεία, ζωολογικοί κήποι και θεματικά πάρκα.
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι η ΕΕ εξετάζει να προχωρήσει στην απαγόρευση εισόδου ταξιδιωτών που προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Στο μεγάλο στοίχημα του τουρισμού υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων τους, π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία και Ελβετία ενώ σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου οι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία θα τίθενται σε καραντίνα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Ωστόσο, στη Γερμανία στην επιβολή lockdown και σε δεύτερη πόλη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία προχώρησαν οι γερμανικές αρχές χθες 23 Ιουνίου.
Η Τσεχία επιτρέπει χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις από και προς τα 26 κράτη της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το  Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορα της από τις 3 Ιουνίου, όπως και η Πολωνία, η οποία «άνοιξε» στις 13 Ιουνίου ενώ η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez επιτρέπει τις μετακινήσεις από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Ιουνίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, με την οποία οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.
Πάντως από τις 15/6 η Ισπανία επιτρέπει σε Γερμανούς πολίτες να επιτρέπονται τις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουριστικό της τομέα.
Η Αυστρία ήρε όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις από την Τρίτη 16/6 αν και θα υπάρχει απαγόρευση σε επισκέπτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα τους.
Τουρίστες από 12 ευρωπαϊκές χώρες, που θεωρούνται «ασφαλείς», ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος, θα είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στη Φινλανδία από τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη 23 Ιουνίου το Ελσίνκι, χωρίς να συμπεριλάβει προς το παρόν τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία στις χώρες αυτές.
Οι χώρες στους τουρίστες των οποίων ανοίγει τα σύνορά της η Φινλανδία είναι οι: Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα, Ελβετία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Λιχτενστάιν, Ιρλανδία, Κύπρος και Κροατία.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει καλέσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την 1η Ιουλίου και να συμφωνήσουν επί της σχετικής λίστας για τα ποιες θα είναι αυτές οι τρίτες χώρες, για τις οποίες θα αρθούν οι περιορισμοί.

Αυστραλία: Πρώτος θάνατος μετά από ένα μήνα - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 19/7 στην Πολιτεία της Βικτόρια

Τον πρώτο θάνατο ύστερα από ένα μήνα ανακοίνωσαν οι αρχές της Αυστραλίας, ενώ στην Πολιτεία της Βικτόρια, όπου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί έως τις 19 Ιουλίου, καταγράφηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων για όγδοη συνεχόμενη ημέρα.
Όπως έγινε γνωστό, τη ζωή του έχασε ένας άνδρας ηλικίας άνω των 80 ετών.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας στην πολιτεία Βικτόρια διευκρίνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 20 νέες μολύνσεις — είχαν ανακοινωθεί 17 την Τρίτη και 16 τη Δευτέρα — και ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πλέον ανέρχεται σε σχεδόν 1.900 στην περιοχή ευθύνης του.
Η έξαρση των κρουσμάτων στη Βικτόρια πυροδοτεί την ανησυχία για το λεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τη στιγμή που οι Αρχές προσπαθούν να φρενάρουν την εξάπλωση σε περίπου έξι συνοικίες στη Μελβούρνη.
Το Σαββατοκύριακο, παρέτειναν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έως τις 19 Ιουλίου και επέβαλαν εκ νέου περιορισμούς στις συναθροίσεις.

Ιαπωνία: 55 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και ενάμιση μήνα

Τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί σε μια ημέρα εδώ και ενάμιση μήνα (συγκεκριμένα από τις 5/5) ανακοίνωσαν οι αρχές της Ιαπωνίας, τονίζοντας ότι το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 55 κρούσματα.
Η αύξηση των κρουσμάτων αφορά μια νέα εστία σε χώρο εργασίας στο Τόκιο, όπου και είχε επιβληθεί καραντίνα έως τις 25/5.
Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες Αρχές του Τόκιο είχαν αναφέρει πως μπορεί να επιβάλλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα εάν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων πάνω από 50
Σε όλη την Ιαπωνία, περίπου 18.000 άνθρωποι έχουν διαγνωσθεί θετικοί στο νέο κορωνοϊό και 965 έχουν πεθάνει από την νόσο που προκαλεί, την Covid-19.

Νέα μελέτη από το Penn State University δείχνει ότι ο κορωνοϊός είναι 80 φορές πιο μολυσματικός από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί

Η πανδημία Covid-19 ενδέχεται να έχει εξαπλωθεί πολύ πιο γρήγορα στις ΗΠΑ -έως 80 φορές- από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, σύμφωνα με μελέτη του Penn State University.
Ως εκ τούτου είναι πιθανώς λιγότερο θανατηφόρα από ό, τι πιστεύεται.
Το αρχικό ποσοστό κρουσμάτων υποεκτιμήθηκε ίσως επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν πολλά διαγνωστικά τεστ, πολλοί ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ κάποιοι άλλοι παρουσίαζαν εναλλακτικά συμπτώματα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι επιδημιολόγοι του πανεπιστημίου.
Η μελέτη υπολόγισε το ποσοστό κρουσμάτων Covid-19 βάσει δεδομένων που έλαβε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Γρίπης (τα λεγόμενα ILI), για μια περίοδο που εκτεινόταν χρονικά σε μια περίοδο τριών εβδομάδων τον Μάρτιο του 2020.
Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών και Ιατρικής του Penn State, Justin Silverman, δήλωσε:
«Αναλύσαμε τις περιπτώσεις ILI κάθε πολιτείας για να εκτιμήσουμε τον αριθμό που δεν μπορούσε να αποδοθεί στη γρίπη και ήταν πάνω από τα εποχικά επίπεδα αναφοράς.
Όταν τα αφαιρούμε, μένουμε με αυτό που ονομάζουμε περίσσεια ILI, ήτοι περιπτώσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν ούτε από τη γρίπη ούτε από την τυπική εποχική παραλλαγή των αναπνευστικών ασθενειών».
Η περίσσεια ILI συσχετίζεται με την εξάπλωση του Covid-19 στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι το ILI «συλλαμβάνει» κρούσματα κορωνοϊού.
Φαίνεται, λοιπόν, πως οι μη επιβεβαιωμένες μολύνσεις είναι πολύ περισσότερες από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ενδέχεται να υπήρχαν 8,7 εκατομμύρια περιπτώσεις κορωνοϊού κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες του Μαρτίου, έναντι περίπου των 100.000 που αναφέρθηκαν.
Όπως επισημαίνει ο Silverman, «αρχικά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι οι εκτιμήσεις μας ήταν σωστές.
Αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι οι θάνατοι στις ΗΠΑ διπλασιάζονταν κάθε τρεις ημέρες και ότι η εκτίμησή μας για το ποσοστό κρουσμάτων ήταν συνεπής με τον διπλασιασμό των τριών ημερών από την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση που αναφέρθηκε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον στις 15 Ιανουαρίου».
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τουλάχιστον το 9% του πληθυσμού της Νέας Υόρκης είχε μολυνθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Η πολιτεία διαπίστωσε ποσοστό μόλυνσης 13,9% μετά τον έλεγχο αντισωμάτων 3.000 κατοίκων.


Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η ραγδαία εξάπλωση του ιού συνεπάγεται μικρότερο ποσοστό θανάτων.
Καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι ο ιός θα μπορούσε να ήταν ΗΠΑ νωρίτερα -και γρηγορότερα- από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Covid-19 ίσως να σχετίζεται λιγότερο με το ποσοστό των θανάτων που σημειώθηκαν.
Ωστόσο, δείχνουν πόσο μεταδοτικός είναι ο κορωνοϊός.
Ένα χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε συνδυασμό με τον υψηλότερο επιπολασμό των ασθενειών και την ταχεία ανάπτυξη των περιφερειακών επιδημιών παρέχει μια εναλλακτική εξήγηση για τον μεγάλο αριθμό θανάτων και τον συνωστισμό στα νοσοκομεία» καταλήγει η έρευνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης