Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Η οικονομική κακουχία, η διαφθορά και η εργασιακή επισφάλεια, οι αιτίες των διαμαρτυριών

Roubini: Η οικονομική κακουχία, η διαφθορά και η εργασιακή επισφάλεια, οι αιτίες των διαμαρτυριών
Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες με αφορμή το θάνατο του G. Floyd συνιστούν επανάσταση ενάντια στην παγιωμένη πλουτοκρατία και ενός συστήματος που έχει αποτύχει, υποστηρίζει ο N. Roubini
Οι ιστορικές διαμαρτυρίες που έπληξαν την Αμερική καθυστέρησαν αρκετά να εκδηλωθούν, όχι μόνο ως απάντηση στον ρατσισμό και την αστυνομική βία, αλλά και ως εξέγερση ενάντια στην παγιωμένη πλουτοκρατία. 
Με τον αριθμό των Αμερικανών που υποβιβάζεται στην ανεργία και την οικονομική ανασφάλεια να βαίνει αυξανόμενος, ενώ οι μεγάλες εταιρείες παίρνουν τα πακέτα διάσωσης και μειώνουν το κόστος εργασίας, κάτι έπρεπε να δώσει τονίζει σε ανάλυσή του στο Project Syndicate o διακεκριμένος οικονομολόγος Nouriel Roubini.
Οι μαζικές διαμαρτυρίες μετά τη δολοφονία του George Floyd από αστυνομικό της Μινεάπολης αφορούν τον συστημικό ρατσισμό και την αστυνομική βαρβαρότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και πολλά άλλα. 
Εκείνοι που βγήκαν στους δρόμους σε περισσότερες από 100 αμερικανικές πόλεις διοχετεύουν μια ευρύτερη κριτική εναντίον του προέδρου Donald Trump και ό,τι αυτός εκπροσωπεί. 
Μια τεράστια κατηγορία των ολοένα και πιο χρεωμένων, κοινωνικά ακίνητων Αμερικανών - Αφροαμερικανών, Λατίνων και, όλο και περισσότερο, λευκών - επαναστατεί εναντίον ενός συστήματος που έχει αποτύχει.
Αυτό το φαινόμενο δεν περιορίζεται φυσικά στις ΗΠΑ. 
Μόνο το 2019, μαζικές διαδηλώσεις έπληξαν τη Βολιβία, τη Χιλή, την Κολομβία, τη Γαλλία, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδία, το Ιράν, το Ιράκ, τον Λίβανο, τη Μαλαισία και το Πακιστάν, μεταξύ άλλων χωρών. 
Αν και αυτά τα επεισόδια είχαν διαφορετικό έναυσμα, όλα αντανακλούσαν τη δυσαρέσκεια για την οικονομική κακουχία, τη διαφθορά και την έλλειψη οικονομικών ευκαιριών.
Οι ίδιοι παράγοντες βοηθούν στην εξήγηση της αυξανόμενης εκλογικής υποστήριξης των λαϊκιστικών και αυταρχικών ηγετών τα τελευταία χρόνια. 
Μετά την οικονομική κρίση του 2008, πολλές εταιρείες προσπάθησαν να αυξήσουν τα κέρδη τους μειώνοντας το κόστος, ξεκινώντας από την εργασία.
Αντί να προσλαμβάνουν εργαζόμενους σε επίσημες συμβάσεις εργασίας με καλές αμοιβές και παροχές, οι εταιρείες υιοθέτησαν ένα μοντέλο βασισμένο στην μερική απασχόληση, την ωριαία, την ελεύθερη εργασία και μέσω συμβάσεων, δημιουργώντας αυτό που ο οικονομολόγος Guy Standing αποκαλεί εργαζόμενους σε εργασίες «υψηλής επισφάλειας»
Μέσα σε αυτήν την ομάδα, εξηγεί, «οι εσωτερικές διαιρέσεις έχουν οδηγήσει στην κακοποίηση των μεταναστών και άλλων ευάλωτων ομάδων, και ορισμένες είναι ευαίσθητες στους κινδύνους του πολιτικού εξτρεμισμού».
Η εργαζόμενοι σε εργασίες «υψηλής επισφάλειας», είναι η σύγχρονη εκδοχή του προλεταριάτου του Καρλ Μαρξ: μια νέα τάξη αποξενωμένων, ανασφαλών εργαζομένων που είναι ώριμοι για ριζοσπαστικοποίηση και κινητοποίηση ενάντια στην πλουτοκρατία (ή αυτό που ο Μαρξ ονόμασε αστική τάξη). 
Αυτή η τάξη αναπτύσσεται για άλλη μια φορά, τώρα που οι εταιρείες με υψηλή μόχλευση ανταποκρίνονται στην κρίση COVID-19 όπως έπραξαν μετά την απασχόληση του 2008: λήψη εγγυήσεων για αποκατάσταση και επίτευξη των κερδών τους μειώνοντας το κόστος εργασίας.
Ένα τμήμα των εργαζόμενων σε εργασίες «υψηλής επισφάλειας» περιλαμβάνει νέους, λιγότερο μορφωμένους λευκούς, θρησκευόμενους, συντηρητικούς σε μικρές πόλεις και ημι-αγροτικές περιοχές που ψήφισαν τον Trump το 2016. 
Ήλπιζαν ότι θα έκανε πραγματικά κάτι για την οικονομική «σφαγή» που περιέγραψε στην εναρκτήρια ομιλία του. 
Όμως, ενώ ο Trump έτρεξε προς την εξουσία ως λαϊκιστής, κυβέρνησε σαν πλουτοκράτης, μειώνοντας τους φόρους για τους πλούσιους, απαλλάσσοντας τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, υπονομεύοντας τον νόμο περί προσιτής φροντίδας (Obamacare), και κατά τα άλλα υπέρ των πολιτικών που πλήττουν πολλούς από τους ανθρώπους που τον ψήφισαν.
Πριν το COVID-19 ή ακόμα και πριν ο Trump ανέβει στην πολιτική σκηνή, περίπου 80.000 Αμερικανοί πέθαναν κάθε χρόνο από υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών και πολλοί άλλοι έπεσαν θύματα αυτοκτονίας, κατάθλιψης, αλκοολισμού, παχυσαρκίας και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. 
Όπως δείχνουν οι οικονομολόγοι Anne Case και Angus Deaton στο βιβλίο τους Deaths of Despair and the Future of Capitalism, αυτές οι παθολογίες έχουν προσβάλει όλο και περισσότερο απελπισμένους, χαμηλής εξειδίκευσης εργαζόμενους, μη εργαζόμενους ή υποαπασχολούμενους λευκούς - μια κοόρτη στην οποία η θνησιμότητα στη μέση ζωή αυξάνεται.
Όμως, οι εργαζόμενοι σε εργασίες «υψηλής επισφάλειας», περιλαμβάνουν επίσης αστούς, κολεγιόπαιδες, προοδευτικούς, που έχουν κινητοποιηθεί τα τελευταία χρόνια πίσω από αριστερούς πολιτικούς, όπως οι γερουσιαστές Bernie Sanders του Βερμόντ και Elizabeth Warren από τη Μασαχουσέτη. 
Είναι αυτή η ομάδα που βγήκε στους δρόμους για να απαιτήσει όχι μόνο φυλετική δικαιοσύνη αλλά και οικονομικές ευκαιρίες (πράγματι, τα δύο ζητήματα είναι στενά συνδεδεμένα).
Αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει, δεδομένου ότι η ανισότητα εισοδήματος και πλούτου αυξάνεται εδώ και δεκαετίες, λόγω πολλών παραγόντων, όπως η παγκοσμιοποίηση, το εμπόριο, η μετανάστευση, ο αυτοματισμός, η αποδυνάμωση της οργανωμένης εργασίας, η άνοδος μιας αγοράς όπου ο «νικητής τα παίρνει όλα» και φυλετικές διακρίσεις
Ένα φυλετικό και κοινωνικά διαχωρισμένο εκπαιδευτικό σύστημα προάγει τον μύθο της αξιοκρατίας, ενώ εδραιώνει τη θέση των ελίτ, των οποίων τα παιδιά αποκτούν συνεχώς πρόσβαση στα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και στη συνέχεια συνεχίζουν να παίρνουν τις καλύτερες δουλειές (συνήθως παντρεύονται ο ένας τον άλλο, αναπαράγοντας έτσι τους όρους από τους οποίους επωφελήθηκαν οι ίδιοι).
Αυτές οι τάσεις, εν τω μεταξύ, έχουν δημιουργήσει βρόγχους πολιτικής ανατροφοδότησης μέσω πιέσεων, χρηματοδότησης εκστρατειών και άλλων μορφών επιρροής, παγιώνοντας περαιτέρω ένα φορολογικό και ρυθμιστικό καθεστώς που ωφελεί τους πλούσιους. 
Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι, όπως φημίζεται ο Warren Buffett, ο οριακός φορολογικός συντελεστής του γραμματέα του, είναι υψηλότερος από τον δικό του.
Ή, όπως έγραψε πρόσφατα σε ένα σατιρικό τίτλο του το The Onion: «Οι διαδηλωτές επικρίθηκαν για τη λεηλασία επιχειρήσεων χωρίς να σχηματίσουν πρώτα εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων». 
Πλουτοκράτες όπως ο Trump και οι όμοιοί του λεηλατούν τις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, χρησιμοποιώντας οικονομικά εργαλεία υψηλής τεχνολογίας, κενά φορολογικού και πτωχευτικού δικαίου και άλλες μεθόδους για την εξαγωγή πλούτου και εισοδήματος από τις μεσαίες και εργατικές τάξεις. 
Υπό αυτές τις συνθήκες, η οργή που εξέφρασαν οι σχολιαστές της Fox News για μερικές περιπτώσεις λεηλασίας στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα της ηθικής υποκρισίας.
Δεν είναι μυστικό ότι αυτό που είναι καλό για τη Wall Street είναι κακό για τη Main Street, και γι 'αυτό οι μεγάλοι δείκτες χρηματιστηρίου έχουν φτάσει σε νέα υψηλά καθώς η μεσαία τάξη έχει κρυφτεί και πέσει σε βαθύτερη απόγνωση. 
Με το πλουσιότερο 10% να κατέχει το 84% του συνόλου των μετοχών, και με το κατώτατο όριο το 75% να μην έχει καθόλου, ένα ανερχόμενο χρηματιστήριο δεν κάνει απολύτως τίποτα για τον πλούτο των δύο τρίτων των Αμερικανών.
Όπως δείχνει ο οικονομολόγος Thomas Philippon στο The Great Reversal, η συγκέντρωση της ολιγοπωλιακής δύναμης στα χέρια μεγάλων αμερικανικών εταιρειών επιδεινώνει περαιτέρω την ανισότητα και αφήνει τους απλούς πολίτες περιθωριοποιημένους. 
Μερικοί τυχεροί «μονόκεροι» (σ.σ. νεοσύστατες επιχειρήσεις αξίας 1 δισεκ. δολαρίων ή περισσότερο) που διευθύνονται από μερικούς τυχερούς των «είκοσι και κάτι» ετών, δεν θα αλλάξουν το γεγονός ότι οι περισσότεροι νέοι Αμερικανοί ζουν ολοένα και πιο επισφαλείς ζωές εκτελώντας δουλειές του ποδαριού.
Σίγουρα, το αμερικανικό όνειρο ήταν πάντα περισσότερο φιλοδοξία από την πραγματικότητα. 
Η οικονομική, κοινωνική και διαγενεακή κινητικότητα ήταν πάντα χαμηλότερη από αυτό που ο μύθος του αυτοδημιούργητου άνδρα ή γυναίκας θα οδηγούσε σε κάποιον να περιμένει. 
Αλλά με την κοινωνική κινητικότητα να μειώνεται τώρα καθώς αυξάνεται η ανισότητα, οι σημερινοί νέοι έχουν δίκιο να είναι θυμωμένοι.
Το νέο προλεταριάτο - οι εργαζόμενοι σε εργασίες «υψηλής επισφάλειας» («επισφαλείς»)- τώρα ξεσηκώνεται, επισημαίνει ο Ν. Roubini. 
Για να παραφράσω τον Marx και τον Friedrich Engels στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο: «Αφήστε τις τάξεις του Πλουτοκράτη να τρέμουν μια επανάσταση των «Επισφαλών». 
Οι «Επισφαλείς» δεν έχουν τίποτα να χάσουν παρά τις αλυσίδες τους. 
Έχουν έναν κόσμο για να κερδίσουν. 
«Eπισφαλείς» εργαζόμενοι όλων των χωρών, ενωθείτε!»

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης