Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Συνεργασία με την Ευρώπη για ασφαλή τρόπο επανέναρξης των ταξιδιών

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Συνεργασία με την Ευρώπη για ασφαλή τρόπο επανέναρξης των ταξιδιών
Pompeo: Συνεργαζόμαστε με Ευρώπη για ένα ασφαλή τρόπο επανέναρξης των ταξιδιών
Η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται με χώρες στην Ευρώπη και αλλού για το τρόπο ασφαλής επανέναρξης των ταξιδιών μετά από την αναστολή αυτών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo.
Εχθές 23/6, το πρακτορείο Reuters και η New York Times έφεραν στη δημοσιότητα προσχέδια καταλόγων της ΕΕ για ταξιδιώτες που μπορούν να γίνουν δεκτοί στο μπλοκ με βάση τα οποία θα απαγορευτεί η είσοδος Αμερικανών λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων στις ΗΠΑ.
«Εργαζόμαστε για να βρούμε τον σωστό τρόπο να το κάνουμε αυτό, την κατάλληλη στιγμή να το κάνουμε, τις σωστές τακτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε», δήλωσε ο Mike Pompeo σε συνέντευξη Τύπου.
«Σίγουρα δεν θέλουμε να προκαλέσουμε προβλήματα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος. Είμαι πολύ σίγουρος πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα το βρούμε, όχι μόνο μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων περιοχών του κόσμου».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει να ανοίξει ξανά τα σύνορα για ξένους με αφετηρία τον Ιούλιο, αλλά θα επανεξετάζει ανά δεκαπενθήμερο την κατάσταση των χωρών σχετικά με την Covid-19, σύμφωνα με διπλωμάτες και ένα έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, το οποίο καθορίζει κριτήρια που ενδέχεται να κρατήσουν εκτός της ΕΕ Αμερικάνους και Ρώσους.
Σχέδια συστάσεων από την τρέχουσα προεδρία της ΕΕ, την Κροατία, προτείνουν να επιτρέπεται η είσοδος σε υπηκόους κρατών εκτός Ένωσης με σταθερό ή μειωμένο αριθμό λοιμώξεων, καθώς και σε αυτούς με «συγκρίσιμη ή καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση» από την Ευρώπη.
Αυτά τα επιδημιολογικά κριτήρια ορίζονται από 16 έως 20 νέα κρούσματα ανά 100.000 άτομα που αναφέρθηκαν σε διάστημα 14 ημερών.
Τα κράτη θα αξιολογούνται επίσης για τις επιδόσεις τους στα τεστ, την ιχνηλάτηση επαφών και τις θεραπείες, την αξιοπιστία των δεδομένων και τις αμοιβαίες ρυθμίσεις ταξιδιών για τους Ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με το έγγραφο, που θα συζητηθεί αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες.
Με βάση δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η μεθοδολογία μπορεί να αποκλείσει ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής, τη Νότια Αφρική, τη Ρωσία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και το Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων.
Οι ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Donald Τrump απαγόρευσε την είσοδο στην χώρα Ευρωπαίων ταξιδιωτών στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, έχει μακράν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων και κρουσμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης