Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Zombies οι τίτλοι κρατικού χρέους - Σε ελεύθερη πτώση η απόδοση των ομολόγων

JP Morgan: Zombies οι τίτλοι κρατικού χρέους - Σε ελεύθερη πτώση η απόδοση των ομολόγων
Διευρύνουν την πτώση τους οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους, υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan
Σε zombie έχουν μετατραπεί οι τίτλοι κρατικού χρέους, λόγω της αποφασιστικής παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών, μέσω πράξεων ανοιχτής αγοράς, με αποτέλεσμα η απόδοση της αγοράς ομολόγων να είναι σε ελεύθερη πτώση, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan.
Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ το 2019 στοιχημάτισε πως η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων θα βυθιστεί, αγγίζοντας την περιοχή του 0%.
Τα κέρδη που αποκόμισε ήταν μεγάλα.
Ωστόσο, φαίνεται πως δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για πετυχημένες κινήσεις στην αγορά ομολόγων.
Η JP Morgan έχει μειώσει την έκθεσή της σε ομόλογα στο μισό.
Αναμένει στάσιμες αποδόσεις καθώς οι ανά τον κόσμο οικονομίες ανακάμπτουν από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού, ενώ βρίσκει ελκυστικούς τίτλους που συνδέονται με εταιρικό και κρατικό χρέος των αναδυόμενων αγορών.
Από την άλλη, οι κεντρικοί τραπεζίτες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Αυστραλία μετατρέπουν το δημόσιο χρέος σε ομόλογα «ζόμπι», καθιστώντας τα λιγότερο ελκυστικά για τους traders.
Θα «κολλήσουμε» σε χαμηλές αποδόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, υποστηρίζει αναλυτής της JP Morgan.
Οι κεντρικές τράπεζες θα ελέγχουν το επίπεδο των αποδόσεων.
Το κόστος ευκαιρίας μάς σπρώχνει προς άλλες επενδυτικές περιοχές, συμπληρώνει.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς και άλλες κεντρικές τράπεζες, έχουν διοχετεύσει τρισεκατομμύρια, στο πλαίσιο προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, για να στηρίξουν τις οικονομίες που επλήγησαν από την πανδημία.
Ως εκ τούτου, οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να υποχωρήσουν και άλλο.
Μόνο ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων θα «εκκινούσε μια πτήση προς πιο ποιοτικά ομόλογα», τα οποία θα λειτουργούσαν ως ασφαλή καταφύγια.
Treasuries had a winning run, but gains have started to slow
Η JP Morgan δεν περίμενε πως ο κορωνοϊός θα σταματούσε την οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο είχε προβεί στην εκτίμηση πως οι τράπεζες θα μείωναν τα επιτόκια και θα επέκτειναν τους ισολογισμούς τους, προς αντιμετώπιση του κλιμακούμενου υφεσιακού κύματος.
Παρότι τα ομόλογα που διακρατά η τράπεζα είναι λίγα σε σχέση με δύο χρόνια πριν, η έκθεση σε κίνδυνο επιτοκίου ή σε μακροχρόνιο χρέος έχει αλλάξει λίγο.
«Διατηρούμε περίπου την ίδια διάρκεια στα ομόλογα που έχουμε στην κατοχή μας επειδή αναμένουμε πως οι αποδόσεις θα εξακολουθήσουν να μειώνονται, παρόλο που η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διασφαλίσουν αυτό το ενδεχόμενο» δήλωσε αναλυτής της JP Morgan.
Η JP Morgan Asset «βλέπει» 80% πιθανότητα για ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο.
Η τράπεζα έχει αναθεωρήσει την πιθανότητα ύφεσης σε 10%, από 55%.
Η αισιόδοξη εκτίμησή της για την οικονομία είναι ένας λόγος που η JP Morgan τάσσεται υπέρ της τιτλοποιημένης πίστωσης - μια επιλογή που εξέπληξε ορισμένους πελάτες της εταιρείας επειδή συνδέεται με καταναλωτικά δάνεια.
«Αν και τα δεδομένα για την ανεργία φαίνονται τρομακτικά, λόγω της πολιτικής ανταπόκρισης υπάρχει ρευστότητα.
Η εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη, επισκιάζοντας ακόμα και τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος Covid-19, αλλά και του αποτελέσματος των εκλογών των ΗΠΑ.
«Οι εκλογές έρχονται και φεύγουν.
Μπορούν να προκαλέσουν τριγμούς, αλλά η αγορά προσαρμόζεται,
Στον αντίποδα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου που εισέρχονται σε έναν ψυχρό πόλεμο και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία αποτελούν έναν μακροπρόθεσμο κίνδυνο που εμπνέει μεγαλύτερη ανησυχία» καταλήγει η JP Morgan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης