Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επί τα χείρω αναθεωρεί την εκτίμηση για παγκόσμια ύφεση το ΔΝΤ - Στο -4,9% το 2020, από -3% στην προηγούμενη εκτίμηση - Η ευρωζώνη -10,2%

tags :
Επί τα χείρω αναθεωρεί την εκτίμηση για παγκόσμια ύφεση το ΔΝΤ - Στο -4,9% το 2020, από -3% στην προηγούμενη εκτίμηση - Η ευρωζώνη -10,2%
Χάθηκαν 300 εκατ. θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ
Στο -4,9% εκτιμά ότι θα είναι η παγκόσμια ύφεση το 2020 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από -3% που ήταν την προηγούμενη εκτίμηση, καθώς η κρίση του κορωνοϊού προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας.
Η εκτίμηση για ύφεση 4,9% στην παγκόσμια παραγωγή είναι πλέον η χειρότερη στην ιστορία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ.
«Η πανδημία COVID-19 είχε αρνητικότερο αντίκτυπο στη δραστηριότητα το πρώτο εξάμηνο του 2020 από ό, τι αναμενόταν και η ανάκαμψη προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η κατανάλωση και οι υπηρεσίες μειώθηκαν πέρα ​​από τις προσδοκίες και ενώ η πορεία της παγκόσμιας αγοράς εργασίας περιγράφεται ως «καταστροφική».
Η έκθεση προβλέπει ύφεση των ΗΠΑ να είναι της τάξεως του -8,0% το 2020, μια αξιοσημείωτη υποβάθμιση από τις προβλέψεις του Απριλίου για -5,9%.
Στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναγνώρισε τη συμβολή των ευρωπαϊκών μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, όπως βραχυπρόθεσμα προγράμματα εργασίας, αλλά μείωσε την πρόβλεψη 2020 για την παραγωγή σε -10,2%, από την πρόβλεψη του Απριλίου στο -7,5%.
Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10,2% φέτος και ανάκαμψη 6% το 2021, με την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες προοπτικές (12,8% ύφεση φέτος και ανάκαμψη 6,3% το 2021).
Ιδιαίτερα έντονες εκτιμώνται οι επιπτώσεις της κρίσης και για τη Γαλλία (12,5% ύφεση και 7,3% ανάκαμψη, αντίστοιχα), ενώ μικρότερο αναμένεται το πλήγμα για τη Γερμανία, όπου προβλέπεται ύφεση 7,8% φέτος και ανάκαμψη 5,4% το 2021.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε παρόμοια υποβάθμιση και προβλέπεται επίσης να σημειώσει οικονομική συρρίκνωση 10,2% φέτος.
Ωστόσο, το ΔΝΤ σημείωσε ότι θετικά οικονομικά στοιχεία, όπως η αύξηση των θέσεων εργασίας τον Μάιο, οδηγούν στην εκτίμηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ανακάμψει κατά 4,5% το 2021, από 4,7% που εκτιμήθηκε τον Απρίλιο.
Το ΔΝΤ προβλέπει μια παγκόσμια ανάκαμψη της τάξεως του 5,4% το 2021, η οποία όμως προϋποθέτει επίμονη κοινωνική απόσταση και χαμηλότερη παραγωγικότητα (λόγω της μετατόπισης πόρων προς την ασφάλεια και την υγιεινή στο χώρο εργασίας).
Η έκθεση προειδοποίησε ότι οι προβλέψεις της αντιμετωπίζουν ορισμένες αβεβαιότητες σχετικά με την εξάπλωση του ίδιου του ιού, προτρέποντας τις χώρες να δώσουν προτεραιότητα σε πόρους για το σύστημα υγείας και, στη συνέχεια, οικονομική στήριξη μέσω «σημαντικών, καλά στοχευμένων» δημοσιονομικών πολιτικών.
Σε γενικές γραμμές, το ΔΝΤ επικρότησε τις κεντρικές τράπεζες για τις «γρήγορες» ενέργειές τους προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις πολύ στενά.
Από τα 11 τρισ. δολάρια που εκτιμώνται τα μέτρα που πήραν όλες οι χώρες για τη στήριξη των οικονομιών τους, τα μισά (5,4 τρισ. δολάρια) αφορούν πρόσθετες δημόσιες δαπάνες και απώλειες δημόσιων εσόδων, ενώ τα υπόλοιπα μισά αφορούν τη στήριξη της ρευστότητας με δάνεια, συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων και εγγυήσεις.
Για τις χώρες της G20, τα δημοσιονομικά μέτρα αντιστοιχούν στο 6% του ΑΕΠ έναντι 3% τον περασμένο Απρίλιο.
Το μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα στον κόσμο εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος στο επίπεδο του 14% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019, ενώ για τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται να διευρυνθεί στο 16,5% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.
Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 11,7% για φέτος και 5,3% για το 2021, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος της να εκτιναχθεί στο 105,1% του ΑΕΠ φέτος για να υποχωρήσει ελαφρά στο 103% το 2021.
Το χρέος της Ιταλίας προβλέπεται να εκτιναχθεί σο 166,1% του ΑΕΠ φέτος, ενώ της Ισπανίας και της Γαλλίας εκτιμάται ότι θα φθάσει σε επίπεδα πολύ πάνω από το 100% (στο 123,8% και το 125,7%, αντίστοιχα).
Το ΔΝΤ συνιστά στις χώρες που χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορονοϊού να στρέψουν σταδιακά τις δημοσιονομικές πολιτικές τους από τη στήριξη των επιχειρήσεων προς μία καλύτερα στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της παραοικονομίας.
Τα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης πρέπει να ενθαρρύνουν την ασφαλή επιστροφή στην εργασία και να διευκολύνουν τις διαρθρωτικές μεταβολές στις αγορές εργασίας για να είναι πιο ανθεκτικές οι οικονομίες μετά την COVID-19, αναφέρει το ΔΝΤ.

Υποβαθμίσεις στην Ασία, τη Λατινική Αμερική

Το ΔΝΤ είχε προβλέψει προηγουμένως θετική ανάπτυξη στην Ασία, ως αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής στην Ινδία και την Κίνα.
Ωστόσο, η επιδεινούμενη κατάσταση με την εξάπλωση του COVID-19 στην Ινδία οδήγησε το ΔΝΤ να μειώσει δραματικά τις προβλέψεις του για την Ινδία στο -4,5%, μειώνοντας τις προσδοκίες για την αναδυόμενη και αναπτυσσόμενη περιοχή της Ασίας σε -0,8% για το 2020.
Η αναθεώρηση σημαίνει ότι το ΔΝΤ περιμένει τώρα κάθε περιοχή του κόσμου να συρρικνωθεί φέτος, αν και μεμονωμένες χώρες ενδέχεται να εξακολουθούν να βλέπουν ανάπτυξη.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί κατά 1,0% το 2020, σημειώνοντας μείωση από την πρόβλεψη του 1,2% τον Απρίλιο.
Ως η πρώτη χώρα που επλήγη από τον ιό, η Κίνα φέρεται να είδε μια «ισχυρότερη από την αναμενόμενη» ανάκαμψη των επενδύσεων και των υπηρεσιών, υποστηρίζοντας την εκτίμηση του ΔΝΤ για απότομη ανάκαμψη του ΑΕΠ 8,2% το 2021.
Στη Λατινική Αμερική, από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ είπε ότι οι περισσότερες χώρες «εξακολουθούν να αγωνίζονται να περιορίσουν τις λοιμώξεις».
Το ΔΝΤ αναμένει τώρα ότι η οικονομία της Βραζιλίας να συρρικνωθεί κατά 9,1% το 2020, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Απριλίου για μείωση 5,3%.
Το Μεξικό αναμένεται να σημειώσει συρρίκνωση 10,5% το 2020.

«Καταστροφικό» το χτύπημα στις αγορές εργασίας

«Η απότομη πτώση της δραστηριότητας κατάφερε ένα καταστροφικό πλήγμα στην παγκόσμια αγορά εργασίας», δήλωσε το ΔΝΤ, υποδεικνύοντας ότι η παγκόσμια μείωση των ωρών εργασίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι πιθανό να ισοδυναμεί με απώλεια άνω των 300 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
«Το χτύπημα στην αγορά εργασίας ήταν ιδιαίτερα έντονο για εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση που δεν έχουν την επιλογή να εργάζονται από το σπίτι.
Οι απώλειες εισοδήματος φαίνεται επίσης να είναι άνισες μεταξύ των φύλων, με τις γυναίκες μεταξύ ομάδων χαμηλού εισοδήματος να δέχονται το μεγαλύτερο βάρος του αντίκτυπου σε ορισμένες χώρες», δήλωσε το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης