Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Τα διαθέσιμα επαρκούν και για δεύτερο κύμα κορωνοϊού – Ύφεση 16% στο β’ τρίμηνο του 2020

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Τα διαθέσιμα επαρκούν και για δεύτερο κύμα κορωνοϊού – Ύφεση 16% στο β’ τρίμηνο του 2020
Σε δύο με τρεις εβδομάδες θα υπάρξει ώθηση από τις τράπεζες στις εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις είπε ο κ.Σταϊκούρας
Διαβεβαιώσεις πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν και για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού παρείχε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε ότι η ύφεση θα φτάσει στο 16% το β΄τρίμηνο του 2020.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι σε 2-3 εβδομάδες θα ξεμπλοκάρουν οι εκταμιεύσεις από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει σε όποιους τομείς και όποιες περιοχές κριθεί αναγκαίο με νέα μέτρα στήριξης ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.
«Υπάρχουν τμήματα της ελληνικής οικονομίας που έχουν πάρει μπρος, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που πηγαίνουν καλύτερα και περιοχές που δεν έχουν πάρει φόρα ακόμα όπως τα νησιά.
Ο τουρισμός στα νησιά δεν υφίσταται ή ξεκίνησε τώρα να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα.
Η εικόνα αυτή είχε ενσωματωθεί πλήρως στα στοιχεία για την εκτίμηση της ύφεσης που στείλαμε στους Ευρωπαίους.
Μιλάμε για ύφεση 16% στο β τρίμηνο» τόνισε ο κ.Σταϊκούρας.
«Υπάρχει ζήτημα με την εστίαση και είμαστε εδώ με πιο στοχευμένες ενέργειες να αντιδράσουμε στο άμεσο μέλλον για να στηρίξουμε επαγγελματικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος» υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.
«Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι μέχρι τέλος Ιουνίου ότι η ελληνική οικονομία θα λειτουργεί και από εκεί και πέρα περιμένουμε η χώρα να ξεκινήσει να εισπράττει γι' αυτό και προχωρήσαμε σε παράταση φορολογικών δηλώσεων χωρίς αλλαγή της ημερομηνίας πρώτης πληρωμής» ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος σχετικά με τις τράπεζες, υποστήριξε ότι «εκτιμούμε πως σε 2-3 εβδομάδες θα υπάρξει ώθηση προς την κατεύθυνση των εκταμιεύσεων» για τα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου και αρχικού κεφαλαίου.
Όπως εξήγησε ο κ.Σταϊκούρας, τα όποια προβλήματα μέχρι τώρα οφείλονται αφενός στο ότι υπάρχει μια ζήτηση που είναι πολλαπλάσια των προσφερόμενων πόρων και αφετέρου στο ότι όλες οι επιχειρήσεις υποβάλουν αίτηση ακόμα και επιχειρήσεις που κανονικά θα κόβονταν λόγω φερεγγυότητας ενώ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα ώστε να επιτραπεί η κρατική ενίσχυση και σε μεγαλύτερες προβληματικές επιχειρήσεις σημειώνοντας ότι «στην επιστρεπτέα 2 έχουμε εντάξει και τις προβληματικές επιχειρήσεις έως 31 Δεκεμβρίου 2019».

Στα 37,5 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα

Ως προς τα ταμειακά διαθέσιμα ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι έχουν φτάσει τα 37,5 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου γιατί, όπως είπε, «βγήκαμε δύο φορές με επιτυχία στις αγορές συν ότι κάναμε μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων και λάβαμε 5+2 δισ. ευρώ».
«Αν και το επόμενο χρονικό διάστημα Ιούνιο-Ιούλιο δεν θα βγούμε στις αγορές και δεν θα έχουμε εισροές, δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα ακόμα και αν υπάρξει δεύτερο κύμα.
Ήδη έχουμε καλύψει το 80% όσων είχαμε πει στις αρχές της χρονιάς ότι θα βγούμε στις αγορές, περίπου 8 δισ.
Τελικά τα 7 δισ. τα έχουμε ανάγκη για άλλους λόγους να καλύψουμε τις απαιτήσεις λόγω κορωνοϊού» είπε ο κ.Σταϊκούρας, αναφέροντας ότι «πρέπει να κρατάμε ταμειακά διαθέσιμα για το δεύτερο εξάμηνο γιατί δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν οι ευρωπαϊκοί πόροι».
«Μέχρι τώρα δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ προσδοκούμε τον Ιούλιο χρήματα από συγχρηματοδοτήσεις» υπογράμμισε ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, είπε ότι «είμαστε εδώ να τα δούμε όλα».
«Έχει τέτοια δυναμική η εικόνα της εγχώριας, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας που πρέπει να είσαι σε εγρήγορση για να αντιδράσεις» τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης