Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποτέ στην ιστορία ένα Ταμείο… που δημιουργήθηκε για την σταθερότητα των τραπεζών… δεν ζημίωσε με 44 δισ. τους φορολογούμενους

Ποτέ στην ιστορία ένα Ταμείο… που δημιουργήθηκε για την σταθερότητα των τραπεζών… δεν ζημίωσε με 44 δισ. τους φορολογούμενους
Ποτέ στην ιστορία ένα Ταμείο… που δημιουργήθηκε για την σταθερότητα των τραπεζών… δεν ζημίωσε με 44 δισ. τους φορολογούμενους
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για τους μη μυημένους είναι το Ταμείο που δημιουργήθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση με στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Για τους μυημένους το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί διαχρονικά μηχανισμό αποτυχημένης επενδυτικής στρατηγικής καθώς ενώ επενδύθηκαν συνολικά 44 δισεκ. ευρώ η τρέχουσα αξία είναι 950 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ.
Η σταθερότητα κόστισε 44 δισεκ. και ενώ σήμερα δεν κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους μετόχους και ομολογιούχους, δεν υπάρχει κίνδυνος για bail in, στην πράξη τα NPEs των 71 δισεκ. ευρώ συνεχίζουν να αποτελούν δομικό πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος.
Ποτέ στην ιστορία ένα Ταμείο… που δημιουργήθηκε για την σταθερότητα των τραπεζών… δεν ζημίωσε με 44 δισ. τους φορολογούμενους.
Με όρους κεφαλαίων στην Εθνική το ΤΧΣ που ελέγχει το 40,3% είχε επενδύσει 8,46 δισεκ. ευρώ – δεν περιλαμβάνονται τα 2 δισεκ. Cocos μετατρέψιμα ομόλογα που αποπληρώθηκαν –
Στην Πειραιώς που κατέχει το 26% επένδυσε 8,84 δισεκ. ευρώ μαζί με τα Cocos των 2 δισεκ. ευρώ.
Στην Eurobank 5,72 δισεκ. κεφάλαια έχει επενδύσει το ΤΧΣ και στην Alpha bank που ελέγχει το 11% επένδυσε 3,96 δισεκ.
Συνολικά 27 δισεκ. ευρώ με όρους κεφαλαίων επένδυσε στις ελληνικές τράπεζες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.  
 
Τα 4 προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών

Συνολικά 4 προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης υλοποιήθηκαν στις ελληνικές τράπεζες.
Πρώτο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του 2009 με προνομιούχες μετοχές 5 δισεκ. του νόμου Αλογοσκούφη, έχουν αποπληρωθεί από Αγροτική τράπεζα, Πειραιώς, Εθνική ενώ η  Eurobank, Attica bank μετέτρεψαν τις προνομιούχες μετοχές σε ομόλογα tier 2.  
Δεύτερο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του 2013 έφθασε στα 50 δισεκ. τα 25 δισεκ. χρησιμοποιήθηκαν στα κεφάλαια και 15 δισεκ. για κάλυψη funding gap διαχωρισμένων σε good και bad bank τραπεζών.
Τα 10 δισεκ. του πακέτου των 50 δισεκ. επεστράφησαν στον ESM.
Τρίτο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του 2014 οι ιδιώτες επένδυσαν 8,3 δισεκ. και μαζί με τα 3 δισεκ. που είχαν επενδύσει το 2012 συνολικά επένδυσαν περί τα 11 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες.
Τέταρτο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του 2015 ήταν 13,8 δισεκ.
Άρα έχουμε 5 δισ. το 2009, 40 δισ. το 2013, περί τα 8,3 δισ. το 2014 και περίπου 13,8 στο τέλος του 2015.
Αθροιστικά επενδύθηκαν 67 δισεκ. ευρώ.
Με όρους κεφαλαίου από αυτά τα 67 δισεκ. τα 46-52 δισεκ. ενίσχυσαν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… το μέλλον

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πλέον έχει περισσότερο τυπικό παρά ουσιαστικό ρόλο.
Στρατηγικά έχει καθυστερήσει η διαδικασία αποεπένδυσης.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που ελέγχει στρατηγικά ποσοστά στις ελληνικές τράπεζες θα αποεπενδύσει όταν τα NPEs φθάσουν στο 5% με 7%, είχε αναφέρει πρόσφατα το bankingnews.
Το ΤΧΣ
-Κατέχει 40,3% της Εθνικής τράπεζας και συμμετέχει με 6 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.
-Κατέχει το 26% της τράπεζας Πειραιώς
-Κατέχει το 11% της Alpha bank
-Κατέχει το 1,37% της Eurobank.
Ο ρόλος του ΤΧΣ είναι να ελέγχει την πρόοδο μείωσης των προβληματικών δανείων, την πορεία εξυγίανσης των ισολογισμών και επίσης να ελέγχει την πολιτική μισθοδοσίας των διοικήσεων.
Πηγές στον SSM στον Μόνιμο Μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ αναφέρουν στο bankingnews ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Ελλάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει την διαδικασία αποεπένδυσης των ποσοστών που κατέχει όταν τα NPEs υποχωρήσουν στο 5% με 7% δηλαδή πολύ κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης που προ κορωνοιού ήταν στο 3,5% επί του συνόλου των δανείων.
Σήμερα η τρέχουσα αποτίμηση των μετοχών του ΤΧΣ ανέρχεται περίπου στα 950 εκατ ευρώ με την Εθνική να αποτιμάται περίπου στα 500 εκατ ευρώ.
Για να φθάσουν οι τράπεζες στο 5% με 7% στα NPEs συμπεριλαμβανομένων και των νέων προβληματικών ανοιγμάτων που θα δημιουργηθούν λόγω ύφεσης και κορωνοιού θα το πετύχουν στο τέλος του 2021 τουλάχιστον η Eurobank και Εθνική τράπεζα και θα χρειαστούν και το 2022 η Πειραιώς και Alpha bank.
Η περίπτωση της Eurobank είναι πιο απλή άπαξ και το ποσοστό είναι πολύ περιορισμένο.
Το ΤΧΣ έχει επενδύσει συνολικά μαζί κεφάλαια και funding gap κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού περίπου 15 δισεκ. ευρώ στην Eurobank και η τρέχουσα αξία της επένδυσης είναι 21 εκατ ευρώ.
Κάποια στιγμή το 2021 με placement θα μπορούσε να αποεπενδύσει από την Eurobank που θα είναι η πρώτη τράπεζα από την οποία θα αποχωρήσει.
Η Εθνική που επίσης θα βρεθεί πιο γρήγορα στον στόχο του 5% με 7% στα NPEs η διάθεση του 40,3% είναι πιο περίπλοκη υπόθεση καθώς μόνο με τμηματικά placement θα μπορούσε να αποχωρήσει.
Το βασικό πρόβλημα και πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ΤΧΣ στο μέλλον είναι το δίλημμα
1)Να υποστεί dilution – απίσχναση όταν οι τράπεζες υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου καθώς το ΤΧΣ δεν μπορεί να συμμετάσχει;
2)Να προχωρήσει πριν τις αυξήσεις κεφαλαίου σε placement και να αποχωρήσει από τις τράπεζες;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εάν δεν αποφασιστεί να μπουν κρατικά κεφάλαια στις τράπεζες, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υποστεί μεγάλη ζημία το ΤΧΣ που αποτελεί ένα παθητικό επενδυτή και στην Εθνική λόγω ποσοστού μετριάζει αισθητά το free float δηλαδή την διασπορά μετοχών.
Συνολικά το ΤΧΣ σε κεφάλαια και funding gap έχει επενδύσει 44 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες με την τρέχουσα αποτίμηση αυτής της επένδυσης στα 950 εκατ ευρώ.
Δυστυχώς η πολιτική των warrants και του μοντέλου ανακεφαλαιοποίησης δεν απέδωσε, ήταν ένα καθολικά αποτυχημένο μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης 3 φορές μάλιστα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ευθύνη φέρουν οι άτολμες κυβερνήσεις που δεν κρατικοποίησαν τις τράπεζες προσωρινά κατά το αμερικανικό μοντέλο και εν συνεχεία επήλθε πλήρης ιδιωτικοποίηση με placement που απέδωσε σημαντικά κέρδη στους αμερικανούς φορολογουμένους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης