Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προετοιμασία των ΗΠΑ για το χειρότερο φθινόπωρο, με τον κορωνοϊό να σαρώνει – Πάνω από 474 χιλ. οι νεκροί παγκοσμίως, 9,16 εκατ. τα κρούσματα

Προετοιμασία των ΗΠΑ για το χειρότερο φθινόπωρο, με τον κορωνοϊό να σαρώνει – Πάνω από 474 χιλ. οι νεκροί παγκοσμίως, 9,16 εκατ. τα κρούσματα
Έρχεται δύσκολο φθινόπωρο με παρουσία διπλών λοιμώξεων κορωνοϊού με στελέχη γρίπης - Νέα μελέτη από το Penn State University επιβεβαιώνει ότι ο κορωνοϊός Covid-19 είναι 80 φορές πιο μολυσματικός από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί
(upd3)Με αμείωτη επιθετικότητα συνεχίζει ο κορωνοϊός να πλήττει σοβαρά ιδιαίτερα τη Βόρεια και Νότια Αμερική, ενώ ανησυχητικό είναι το ρεκόρ κρουσμάτων που κατεγράφη σε μια ημέρα από την έναρξη της πανδημίας (Κυριακή 21/6) και η ταυτόχρονη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε πολυπληθείς χώρες ανά τον κόσμο, γεγονός που οδήγησε τους ειδικούς της υγείας στις ΗΠΑ Fauci, Redfield και Hahn να σπεύσουν να προετοιμάσουν τις ΗΠΑ για τη χειρότερη εποχή γρίπης που θα ζήσει η χώρα τους στην ιστορία της, το φθινόπωρο.
Στη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στη Βραζιλία εξακολουθεί να σαρώνει ο ιός, ενώ αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται σε μια σειρά από χώρες, όπως στην Χιλή και στο Περού (και οι δύο είναι στην πρώτη δεκάδα με τα περισσότερα κρούσματα) αλλά και στην Αργεντινή, στην Κολομβία, στη Βολιβία, στον Παναμά και στη Γουατεμάλα.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 120.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 2,3 εκατομμύρια, η κατάσταση παραμένει προβληματική μια και υπάρχει αύξηση σε αρκετές Πολιτείες, αν και δεν λείπουν και οι θετικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στη Νέα Υόρκη.
Στην Κίνα διαβεβαιώνουν πως έως το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει απότομη μείωση των κρουσμάτων στο Πεκίνο και η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο, στην Ευρώπη τα περισσότερα κράτη ετοιμάζονται για το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού από την 1η Ιουλίου, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όχι άδικα, αφού τα αυξημένα κρούσματα στη Γερμανία, ήδη οδήγησαν τις γερμανικές αρχές στη επιβολή lockdown και σε δεύτερη πόλη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Και ενώ η επιστημονική κοινότητα κινείται και αυτή με αντίστοιχους με την επιδημία, φρενήρεις ρυθμούς προκειμένου να βρει το εμβόλιο και την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, κινέζικη έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό Nature Medicine αναφέρει ότι μειώνονται ταχύτατα τα αντισώματα όσων ανέρρωσαν από κορωνοϊό 2 με 3 μήνες μετά τη μόλυνσή τους, κάτι που ισχύει τόσο για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς όσο και για αυτούς που εμφάνισαν συμπτώματα, γεγονός που με τη σειρά του εγείρει ερωτήματα για τη διάρκεια της ανοσίας από την Covid-19.
Την ίδια ώρα νέα μελέτη από το Penn State University επιβεβαιώνει ότι ο κορωνοϊός Covid-19 είναι 80 φορές πιο μολυσματικός από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 472.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 9,1 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 9.158.912
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 473.930
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 2.329.637 και σε νεκρούς με 120.927
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 51.271 και σε κρούσματα με 1.106.470  
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 42.731 και πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 307.682
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 599.705 και 8.359 νεκρούς
- Τέταρτη σε κρούσματα η Ινδία με 440.215 και 14.011 νεκρούς 
- Έκτο το Περού σε κρούσματα με 257.447 και 8.223 νεκρούς
- Έβδομη σε κρούσματα η Χιλή με 250.767 – Στους 4.502 οι νεκροί
- Όγδοη σε κρούσματα η Ισπανία με 246.752 και 28.324 νεκρούς
- Ένατη σε κρούσματα η Ιταλία με 238.833 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.657
- Στους 29.643 οι νεκροί στη Γαλλία, 197.381 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 192.480 και οι νεκροί σε 8.895
- Έβδομο σε νεκρούς το Μεξικό με 22.584 οι νεκροί στο Μεξικό – Στα 185.122 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.624 κρούσματα και 4.634 νεκροί
- Στους 5.001 οι νεκροί στην Τουρκία, 190.165 τα κρούσματα
Image
Νέα μελέτη από το Penn State University δείχνει ότι η πανδημία Covid-19 είναι 80 φορές πιο μολυσματικός από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί

Η πανδημία Covid-19 ενδέχεται να έχει εξαπλωθεί πολύ πιο γρήγορα στις ΗΠΑ -έως 80 φορές- από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, σύμφωνα με μελέτη του Penn State University.
Ως εκ τούτου είναι πιθανώς λιγότερο θανατηφόρα από ό, τι πιστεύεται.
Το αρχικό ποσοστό κρουσμάτων υποεκτιμήθηκε ίσως επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν πολλά διαγνωστικά τεστ, πολλοί ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ κάποιοι άλλοι παρουσίαζαν εναλλακτικά συμπτώματα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι επιδημιολόγοι του πανεπιστημίου.
Η μελέτη υπολόγισε το ποσοστό κρουσμάτων Covid-19 βάσει δεδομένων που έλαβε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Γρίπης (τα λεγόμενα ILI), για μια περίοδο που εκτεινόταν χρονικά σε μια περίοδο τριών εβδομάδων τον Μάρτιο του 2020.
Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών και Ιατρικής του Penn State, Justin Silverman, δήλωσε:
«Αναλύσαμε τις περιπτώσεις ILI κάθε πολιτείας για να εκτιμήσουμε τον αριθμό που δεν μπορούσε να αποδοθεί στη γρίπη και ήταν πάνω από τα εποχικά επίπεδα αναφοράς.
Όταν τα αφαιρούμε, μένουμε με αυτό που ονομάζουμε περίσσεια ILI, ήτοι περιπτώσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν ούτε από τη γρίπη ούτε από την τυπική εποχική παραλλαγή των αναπνευστικών ασθενειών».
Η περίσσεια ILI συσχετίζεται με την εξάπλωση του Covid-19 στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι το ILI «συλλαμβάνει» κρούσματα κορωνοϊού.
Φαίνεται, λοιπόν, πως οι μη επιβεβαιωμένες μολύνσεις είναι πολύ περισσότερες από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ενδέχεται να υπήρχαν 8,7 εκατομμύρια περιπτώσεις κορωνοϊού κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες του Μαρτίου, έναντι περίπου των 100.000 που αναφέρθηκαν.
Όπως επισημαίνει ο Silverman, «αρχικά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι οι εκτιμήσεις μας ήταν σωστές.
Αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι οι θάνατοι στις ΗΠΑ διπλασιάζονταν κάθε τρεις ημέρες και ότι η εκτίμησή μας για το ποσοστό κρουσμάτων ήταν συνεπής με τον διπλασιασμό των τριών ημερών από την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση που αναφέρθηκε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον στις 15 Ιανουαρίου».
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τουλάχιστον το 9% του πληθυσμού της Νέας Υόρκης είχε μολυνθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Η πολιτεία διαπίστωσε ποσοστό μόλυνσης 13,9% μετά τον έλεγχο αντισωμάτων 3.000 κατοίκων.


Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η ραγδαία εξάπλωση του ιού συνεπάγεται μικρότερο ποσοστό θανάτων.
Καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι ο ιός θα μπορούσε να ήταν ΗΠΑ νωρίτερα -και γρηγορότερα- από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Covid-19 ίσως να σχετίζεται λιγότερο με το ποσοστό των θανάτων που σημειώθηκαν.
Ωστόσο, δείχνουν πόσο μεταδοτικός είναι ο κορωνοϊός.
Ένα χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε συνδυασμό με τον υψηλότερο επιπολασμό των ασθενειών και την ταχεία ανάπτυξη των περιφερειακών επιδημιών παρέχει μια εναλλακτική εξήγηση για τον μεγάλο αριθμό θανάτων και τον συνωστισμό στα νοσοκομεία» καταλήγει η έρευνα.

ΗΠΑ: Στους 120.927 οι νεκροί από κορωνοϊό – Ανοίγει η Νέα Υόρκη, αύξηση κρουσμάτων σε Φλόριντα, Αριζόνα 


Στους 120.927 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 425 θάνατοι.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2,3 εκατομμύρια, με τις ΗΠΑ να είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε θανάτους και κρούσματα (σε απόλυτους αριθμούς).
Σημειώνεται ότι αν και καθημερινά, καταγράφονται περίπου 20.000 κρούσματα, όλες οι Πολιτείες έχουν άρει ή αίρουν τα περιοριστικά μέτρα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Νέα Υόρκη, η οποία από χθες Δευτέρα 22/6 επέτρεψε να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα.
Την ίδια πάντως στιγμή, σε πολλές άλλες Πολιτείες – κυρίως στο Νότο και στα δυτικά – καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων, με την Πολιτεία της Φλόριντα να ξεπερνά τα 100.000 κρούσματα και να καταγράφει μόλις το τελευταίο 24ωρο περισσότερα από 3.000 κρούσματα.
Στοιχεία από τα νοσοκομεία των ΗΠΑ δείχνουν πως ο αριθμός των μαύρων Αμερικάνων που χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω του κορωνοϊού είναι τετραπλάσιος από αυτόν των λευκών Αμερικάνων ενώ όπως έγινε γνωστό, δύο μέλη της εκστρατείας του προέδρου Trump που ήταν παρόντα στην προεκλογική συγκέντρωση στην Οκλαχόμα είναι θετικά στον ιό.
Οι εκτιμήσεις παραμένουν δυσοίωνες για την εξέλιξη της επιδημίας στις ΗΠΑ, καθώς γίνεται λόγος για περισσότερους από 201.000 νεκρούς έως τις αρχές Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτίμησε ότι θα πρέπει να αναμένονται τουλάχιστον 201.129 θάνατοι από τον κορωνοϊό περί τις αρχές του Οκτωβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εκτίμηση αυτή είναι αυξημένη κατά 18% από τους 169.890 θανάτους που προέβλεπε μέχρι πρότινος. 
Το Ινστιτούτο προειδοποιεί ότι η Φλόριντα θα είναι ανάμεσα στις πολιτείες που θα υποστούν τα βαρύτερα πλήγματα, καθώς αναμένει ότι θα καταγράψει 18.675 θανάτους (+186% από την 10η Ιουνίου, όταν προέβλεπε 6.559) ενώ παράλληλα αναθεωρεί προς το χειρότερο την εκτίμησή του για τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 στην Καλιφόρνια, όπου προβλέπει 15.155 θανάτους (+72% από τους 8.812 που ανέμενε ως εδώ) καθώς και στην Αριζόνα, όπου προβλέπει 7.415 (+56% από τους 4.762).

Fauci, Redfield και Hahn προετοιμάζουν τις ΗΠΑ για τη χειρότερη εποχή γρίπης στην ιστορία τους

Οι εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ Fauci, Redfield και Hahn προσπαθούν να προετοιμάσουν τη χώρα για μια από τις χειρότερες εποχές γρίπης στην σύγχρονη ιστορία τους, καθώς αναμένουν από φθινόπωρο, την ανάμιξη του νέου κορωνοϊού με τις... συνήθεις λοιμώξεις γρίπης, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια καταστροφική εμφάνιση διπλών λοιμώξεων, σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg.
Οπως ανέφερε ο σύμβουλος υγείας του Λευκού Οίκου, Δρ Αnthony Fauci, από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν περισσότερο από 30% σε σύγκριση με πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins – περίπου 5%, ενώ αύξηση σημειώνεται και σε ό,τι αφορά τους νοσηλευόμενους.
«Ανεβαίνουμε ξανά.
Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό για μένα.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» είπε ο Fauci, καταλήγοντας: «Δεν υπάρχει εμβόλιο.
Και όπως είχε ήδη κυκλοφορήσει από το πρωί, σε κοινή κατάθεσή τους προς το Κογκρέσο, ο Anthony Fauci, ως διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), ο Robert Redfield ως Διευθυντής Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και ο Επίτροπος Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) Stephen Hahn, με το ήδη τεντωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, την διάρκεια της πανδημίας άγνωστη και τα πενιχρά αποτελέσματα των δοκιμών των 130+ υποψήφιων εμβολίων για τον κορωνοϊό, η πιθανότητα ενός εμβολίου πριν από το τέλος του έτους παραμένει εξαιρετικά χαμηλή.
Σύμφωνα με όσα ανέλυσε ο κ. Fauci στο Κονγκρέσο χθες Τρίτη 23 Ιουνίου:
«Το περιμένουμε (σ.σ. το εμβόλιο) τον επόμενο χρόνο.
Όμως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.
Θα υπάρξει μεγάλη απογοήτευση αν το εμβόλιο αποδειχθεί μη αποτελεσματικό».
«Οι αυστηρές κλινικές δοκιμές που απαιτούνται για να καθοριστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να διατεθεί ένα εγκεκριμένο εμβόλιο SARS-CoV-2 στο ευρύ κοινό», σύμφωνα με την προετοιμασία της μαρτυρίας του NIAID.
Η απάντηση του Covid-19 επί του παρόντος επικεντρώνεται στις αποδεδειγμένες πρακτικές της δημόσιας υγείας για περιορισμό και μετριασμό.»
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επόμενη επίθεση, το CDC έχει αναπτύξει ένα τεστ που μπορεί να ελέγξει ταυτόχρονα και τους δύο ιούς.
Έχει ζητηθεί έγκριση έκτακτης ανάγκης από το FDA και πιθανότατα θα χορηγηθεί.
Η διοίκηση λαμβάνει ήδη μέτρα για να βοηθήσει τις πολιτείες να προετοιμαστούν για την επερχόμενη το φθινόπωρο δύσκολη εποχή της γρίπης.
Το CDC έδωσε 140 εκατ. δολάρια νωρίτερα αυτό το μήνα σε 64 αρμόδιους φορείς σε ολόκληρη τη χώρα, για να βοηθήσει τις πολιτείες να προετοιμαστούν για την εποχή της γρίπης σε μια προσπάθεια αύξησης του εμβολιασμού και της ανοσοποίησης και της διενέργειας περισσότερων τεστ μεταξύ μελών ευάλωτων πληθυσμών.


Image
Θερίζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Πάνω από 51 χιλ. οι νεκροί στη Βραζιλία

Εξακολουθεί να θερίζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία να είναι η πλέον πληττόμενη χώρα.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 22/6 ότι καταγράφηκαν 654 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, ενώ επιβεβαιώθηκαν 21.432 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά στη Βραζιλία έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό 51.271 άνθρωποι ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης έχουν φθάσει τα 1.106.470, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου. 
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στην Χιλή.
Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 22/6 ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 23 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.608 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 4.502 νεκρούς επί συνόλου 246.963 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Στη χώρα έγιναν ακόμη 18.645 τεστ, με το σύνολό τους να φθάνει τα 982.353 από τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Την ίδια στιγμή αυξάνονται θύματα και κρούσματα στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 759 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.577 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει έτσι τους 22.584 νεκρούς επί συνόλου 185.122 μολύνσεων.
Image
Κίνα: 22 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, τα 13 στο Πεκίνο

Συνολικά 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό επιβεβαιώθηκαν ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 22/6 στην ηπειρωτική Κίνα, τα 13 εξ αυτών στην πρωτεύουσα Πεκίνο, όπου από τις 11/6 έχουν επιβληθεί αυστηρά μέτρα περιορισμού μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε χονδρική αγορά τροφίμων.
Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 εξαιτίας αυτής της εστίας στην πρωτεύουσα της Κίνας ανέρχεται σε 249.
Οι κινεζικές αρχές διαβεβαιώνουν πως έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας τα κρούσματα κορωνοϊού θα καταγράψουν απότομη πτώση.
«Εάν ελέγξεις την πηγή και σπάσεις την αλυσίδα μετάδοσης, ο αριθμός θα καταγράψει απότομη πτώση» ανέφερε ο Wu Hao, ειδικός στον έλεγχο των λοιμώξεων από την Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Εκατομμύρια άνθρωποι στο Πεκίνο είδαν την καθημερινότητά τους να ανατρέπεται από την επανεμφάνιση του ιού τις τελευταίες 12 ημέρες, αν και έχει καταστεί σαφώς πως δεν πρόκειται να υπάρξει ένα ολικό lockdown.
«Το Πεκίνο δεν οδεύει προς σαρωτικό lockdown, σε αντίθεση με τις πρώτες προσπάθειες που έγιναν στην Ουχάν όταν δεν ήταν γνωστά πολλά πράγματα για τον ιό» τόνισε ο Wu Hao. 
Για να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του ιού, το Πεκίνο έχει έως τώρα προσδιορίσει τέσσερις γειτονιές ως περιοχές υψηλού ρίσκου και 37 ως περιοχές μεσαίου ρίσκου. 
Στις γειτονιές μεσαίου ρίσκου, οι κάτοικοι μπορούν να εξέλθουν και να εισέλθουν σε αυτές, υπό την προϋπόθεση να θερμομετρούνται και να καταγράφονται, αν και τα συγκροτήματα κατοικιών με δύο ή περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι σε απόλυτο αποκλεισμό. 
Στις γειτονιές υψηλού ρίσκου, ένα συγκρότημα κατοικιών τίθεται σε lockdown εάν υπάρχει ακόμα και ένα περιστατικό μόλυνσης στην κοινότητα. 
Προκειμένου να εντοπιστούν οι φορείς, το Πεκίνο διενεργεί τεστ σε αυτούς που θεωρεί ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια και οι διανομείς φαγητού και δεμάτων. 
Διενεργούνται επίσης τεστ σε κατοίκους ορισμένων περιοχών χαμηλού κινδύνου. 
Έως τις 20 Ιουνίου, περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι υποβλήθηκαν σε τεστ.

Tέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα κορωνοϊού η Ινδία

Τέταρτη παγκοσμίως όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι η Ινδία, η οποία καθημερινά από τις 12/6 καταγράφει περισσότερα από 10.000 κρούσματα.
Η Ινδία μετρά ήδη 440.215 κρούσματα ενώ οι νεκροί έχουν εκτοξευθεί σε 14.011.
Σχεδόν το ένα τρίτο των κρουσμάτων καταγράφεται στην κεντρική πολιτεία Μαχαράστρα (128.205), ενώ ακολουθούν η πολιτεία Τάμιλ Νάντου (56.845) και το Νέο Δελχί (56.746).

Ρωσία: Στα 600 χιλιάδες τα κρούσματα - Το φθινόπωρο πιθανή η έναρξη ανάπτυξης ενός εμβολίου

Τρίτη χώρα παγκοσίως όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι η Ρωσία, η οποία πάντως αναφέρει χαμηλό αριθμό θυμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 7.425 νέα κρούσματα του κορωνοϊού με το συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 599.705.
Παράλληλα μέσα στο τελευταίο 24ωρο πέθαναν από COVID-19 153 άνθρωποι ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 8.359. 
Από τα νέα κρούσματα τα 1.081 καταγράφηκαν στην Μόσχα.
Σε εθνικό επίπεδο έχουν ιαθεί 356.429 άνθρωποι.
Πάνω από 17,5 εκατομμύρια τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της επιδημίας και 312.000 άνθρωποι σε όλη την χώρα παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση ως ύποπτοι φορείς του ιού. 
Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι η Ρωσία πιθανόν να ξεκινήσει την παραγωγή ενός εμβολίου κατά της COVID-19 το φθινόπωρο.
Οι δοκιμές του εμβολίου γίνονται σε συνεργασία με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το Ερευνητικό Κέντρο Gamalei.
Image
Ανοίγει η Ευρώπη τα σύνορα της, ανησυχία στη Γερμανία

Τα σύνορα της άνοιξε αρχής γενομένης από τις 15/6 η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από τη φετινή τουριστική χρονιά ενώ πλέον στρέφει το βλέμμα της στην 1η Ιουλίου, όταν και αναμένεται περαιτέρω άνοιγμα των συνόρων.
Ωστόσο, ανησυχία επικρατεί ύστερα από την αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία, όπου μετά την έξαρση των κρουσμάτων σε Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου (R0) έχει διαμορφωθεί στο 2,76 όταν ο στόχος της κυβέρνησης Merkel είναι ο δείκτης αυτός να βρίσκεται κάτω από το 1.
Οι αρχές αποφάσισαν την επαναφορά του lockdown στην περιφέρεια Guetersloh της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, μετά την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού σε μονάδας επεξεργασίας κρέατος.
Πρόκειται για μονάδα συσκευασίας κρεάτων στο Guetersloh της Ανατολικής Γερμανίας, στην οποία μπήκε λουκέτο μετά τον εντοπισμό 1.000 κρουσμάτων κορωνοϊού.

Παρόλο αυτά οι ειδικοί επιστήμονες επιχειρούν να εμφανιστούν καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι ο δείκτης έχει φτάσει σε αυτόν τον αριθμό λόγω της έκρηξης κρουσμάτων στο κρατίδιο της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας και ότι στην υπόλοιπη χώρα η επιδημία είναι υπό πλήρη έλεγχο.
Στη Γαλλία, άνοιξαν εκ νέου από χθες Δευτέρα 22/6 οι κινηματογράφοι και τα καζίνο, ενώ τα γήπεδα θα υποδεχθούν εκ νέου κοινό από τις 11 Ιουλίου με μέγιστο αριθμό 5.000 θεατών.
Στο μεγάλο στοίχημα του τουρισμού υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων τους, π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία και Ελβετία ενώ σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου οι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία θα τίθενται σε καραντίνα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Ωστόσο, στη Γερμανία στην επιβολή lockdown και σε δεύτερη πόλη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία προχώρησαν οι γερμανικές αρχές χθες 23 Ιουνίου.
Η Τσεχία επιτρέπει χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις από και προς τα 26 κράτη της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το  Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορα της από τις 3 Ιουνίου, όπως και η Πολωνία, η οποία «άνοιξε» στις 13 Ιουνίου ενώ η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez επιτρέπει τις μετακινήσεις από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Ιουνίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, με την οποία οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.
Πάντως από τις 15/6 η Ισπανία επιτρέπει σε Γερμανούς πολίτες να επιτρέπονται τις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουριστικό της τομέα.
Η Αυστρία ήρε όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις από την Τρίτη 16/6 αν και θα υπάρχει απαγόρευση σε επισκέπτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα τους.
Τουρίστες από 12 ευρωπαϊκές χώρες, που θεωρούνται «ασφαλείς», ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος, θα είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στη Φινλανδία από τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη 23 Ιουνίου το Ελσίνκι, χωρίς να συμπεριλάβει προς το παρόν τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία στις χώρες αυτές.
Οι χώρες στους τουρίστες των οποίων ανοίγει τα σύνορά της η Φινλανδία είναι οι: Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα, Ελβετία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Λιχτενστάιν, Ιρλανδία, Κύπρος και Κροατία.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει καλέσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την 1η Ιουλίου και να συμφωνήσουν επί της σχετικής λίστας για τα ποιες θα είναι αυτές οι τρίτες χώρες, για τις οποίες θα αρθούν οι περιορισμοί.
Η Κομισιόν προτείνει η λίστα αυτή να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες.

Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι θάνατοι και τις 190 χιλ. τα κρούσματα

Η πανδημία της Covid-19 έχει οδηγήσει σε θάνατο συνολικά 5.001 ανθρώπους μεταξύ των 190.165 κρουσμάτων.
Για την ανάκαμψη της οικονομίας, η Τουρκία άρχισε τις τελευταίες εβδομάδες να αίρει περισσότερα από τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Ωστόσο, στα μέσα Ιουνίου, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τις αρχές του μήνα με περίπου 1.500 νέες μολύνσεις ανά ημέρα.
Ο Koca προειδοποίησε έπειτα τους συμπολίτες του να μην παραμελήσουν τον αγώνα κατά της πανδημίας.
Για να αποτρέψουν αυτήν την αύξηση, οι τουρκικές αρχές κατέστησαν στις 17 Ιουνίου υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους σε πολλές πόλεις, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, τις δύο μεγαλύτερες στη χώρα.

Αυστραλία: Έως τις 19/7 η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία της Βικτόρια

Να διατηρήσει κλειστά τα σύνορα της έως το 2021 προτίθεται η Αυστραλία σε μια προσπάθεια να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Simon Birmingham υποστήριξε ότι είναι μάλλον απίθανο η Αυστραλία να ανοίξει τα σύνορα της για τους διεθνείς επισκέπτες έως το 2021, αν και είπε πως είναι πιθανό να χαλαρώσουν κάποια μέτρα για την είσοδο στην χώρα των φοιτητών και άλλων ξένων που προτίθενται να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην χώρα.
Εν τω μεταξύ, επεκτάθηκε έως τις 19 Ιουλίου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βικτόρια της Αυστραλίας, λόγω έξαρσης του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, η Κυριακή 21/6 ήταν η πέμπτη συνεχόμενη ημέρα που καταγράφηκε διψήφιος αριθμός (19) κρουσμάτων, τα οποία ανέρχονται πλέον σε 1.836 στην δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ενώ αντιστοιχούν στο 1/4 όσων έχουν εντοπιστεί συνολικά στη χώρα.
Στη Βικτόρια απαγορεύεται πλέον να συγκεντρώνονται πάνω από πέντε άτομα σε σπίτια και πάνω από δέκα (έναντι 20 μέχρι πρότινος) σε εξωτερικούς χώρους.

Ελπίδες ΠΟΥ για παραγωγή εκατοντάδων εκατ. δόσεων εμβολίου το 2020 και 2 δισεκ. δόσεων το 2021

Την ελπίδα ότι μπορούν εντός του 2020 να παραχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κορωνοϊό και 2 δισεκ. δόσεις έως τα τέλη του 2021 εξέφρασε η Sumia Suaminathan, επιστήμονας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο ΠΟΥ επεξεργάζεται σχέδια για να βοηθήσει να ληφθεί η απόφαση για το ποιος θα πρέπει να λάβει τις πρώτες δόσεις μόλις εγκριθεί το εμβόλιο, δήλωσε η ίδια.
Η προτεραιότητα θα δοθεί στους εργαζομένους της πρώτης γραμμής, όπως τους υγειονομικούς, στις ευπαθείς ομάδες λόγω ηλικίας ή άλλων νοσημάτων, και σε αυτούς που εργάζονται ή ζουν σε περιβάλλον υψηλής μεταδοτικότητας, όπως φυλακές και γηροκομεία.
«Ελπίζω, είμαι αισιόδοξη.
Αλλά η ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι ένα περίπλοκο εγχείρημα, συνοδεύεται από πολλή αβεβαιότητα.
Το καλό είναι ότι έχουμε πολλά εμβόλια και πλατφόρμες, ούτως ώστε εάν το ένα αποτύχει, ή εάν και ένα δεύτερο αποτύχει, δεν θα πρέπει να χάσουμε την ελπίδα, να μην τα παρατήσουμε» υποστήριξε η Suaminathan.
Αυτή τη στιγμή γίνονται δοκιμές σε ανθρώπους περίπου 10 πιθανών εμβολίων, με την ελπίδα ότι τους επόμενους μήνες θα μπορέσει να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο.

Ταχύτατα μειώνονται τα αντισώματα όσων ανέρρωσαν από κορωνοϊό

Το επίπεδο των αντισωμάτων όσων ασθενών ανέρρωσαν από τον κορωνοϊό μειώθηκε σημαντικά 2 με 3 μήνες μετά τη μόλυνσή τους, κάτι που ισχύει τόσο για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς όσο και για αυτούς που εμφάνισαν συμπτώματα, αναφέρει κινεζική έρευνα που εγείρει ερωτήματα για τη διάρκεια της ανοσίας από την Covid-19.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine στις 18 Ιουνίου, φέρνει στο φως τους κινδύνους που ενέχει η δημιουργία «διαβατηρίων ανοσίας» για την Covid-19 και στηρίζει την παρατεταμένη εφαρμογή υγειονομικών μέτρων, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η απομόνωση των ομάδων υψηλού κινδύνου, αναφέρουν oi ερευνητές.
Η έρευνα, που εξέτασε 37 ασυμπτωματικούς ασθενείς και άλλους 37 που εμφάνισαν συμπτώματα, βρήκε ότι το 90% όσων βρέθηκαν θετικοί σε αντισώματα IgG εμφάνισαν μεγάλη μείωση στο ποσοστό τους σε διάστημα 2 έως 3 μηνών.
Η μέση ποσοστιαία μείωση ήταν μεγαλύτερη του 70% τόσο για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς όσο και για όσους εμφάνισαν συμπτώματα.
Στα εξουδετερωτικά αντισώματα, η μέση ποσοστιαία μείωση ήταν 11,7% για τους ασθενείς που εμφάνισαν συμπτώματα και 8,3% για τους ασυμπτωματικούς.
Την έρευνα διεξήγαγαν ερευνητές στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Chongging, παράρτημα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών και άλλα ινστιτούτα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης