Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ifop (Γαλλία-Δημοσκόπηση): Ο πρωθυπουργός Ε.Philippe πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο Ε. Macron

Ifop (Γαλλία-Δημοσκόπηση): Ο πρωθυπουργός Ε.Philippe πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο Ε. Macron
Σε σκέψεις ο Macron ενώπιον ενός σοβαρού «διλήμματος»
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron αντιμετωπίζει ένα νέο δίλημμα που θα μπορούσε ακόμη και να βλάψει τις πιθανότητές του για επανεκλογή το 2022, αφού ο πρωθυπουργός Edouard Philippe είναι πιο δημοφιλής από τον ίδιο.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία δημοσκόπησης Ifop τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός απολάμβανε την αποδοχή των Γάλλων κατά 50% - πολύ πάνω από το Macron, του οποίου η αποδοχή μεταξύ των πολιτών, μόλις που έφτασε το 38%.

Σε ένα πολιτικό σύστημα όπου ο πρόεδρος είναι η κύρια πολιτική προσωπικότητα και επιλέγει τον πρωθυπουργό, ο οποίος στη συνέχεια σχηματίζει κυβέρνηση, ο Macron μελετά τις πολιτικές του εναλλακτικές.
«Σίγουρα μπαίνει στον πειρασμό να κάνει μια αλλαγή», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της ερευνητικής εταιρείας Eurasia Group, στο CNBC, εν μέσω εικασιών ότι ο Macron σκέφτεται να αλλάξει πρωθυπουργό.
«Αλλά, ο Philippe είναι πολύ δημοφιλής, η απόρριψή του (ακόμη και φιλικά) θα ήταν επικίνδυνη.
Η διατήρησή του είναι επίσης προβληματική, εάν η δημοτικότητά του θέτει τον Macron στη σκιά».
Το Elysee, η επίσημη κατοικία του προέδρου, δεν ήταν διαθέσιμο για σχόλιο όταν επικοινώνησε το CNBC για σχολιασμό.
Μια γαλλική εφημερίδα ανέφερε στις αρχές του Ιουνίου ότι ο Macron σκεφτόταν να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε νέες εκλογές για την ανανέωση της προεδρίας του μετά τον κορωνοϊό, το γραφείο του ωστόσο αρνήθηκε το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Macron εξελέγη το 2017 με μια φιλοευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική ατζέντα, υποσχόμενος να κάνει την αγορά εργασίας της Γαλλίας λιγότερο άκαμπτη.
Δημιούργησε το δικό του κεντρώο κόμμα «En Marche!» ως εναλλακτική λύση για το συντηρητικό Les Republicains και το Σοσιαλιστικό Κόμμα - τις δύο κύριες ομάδες που είχαν κυριαρχήσει στη γαλλική πολιτική σκηνή μέχρι τότε.
Ο Edouard Philippe, σχετικά άγνωστος στο κοινό πριν διοριστεί από τον Macron, είναι κεντροδεξιός πολιτικός.
«Νομίζω ότι ο Macron αντιμετωπίζει ένα δίλημμα.
Η κρίση του Covid-19 αύξησε την αποδοχή του Philippe, οπότε η αντικατάστασή του θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή αρνητικά από το κοινό», δήλωσε στο CNBC ο Antonio Barroso, διευθύνων σύμβουλος της ερευνητικής εταιρείας Teneo.
«Αλλά ο Philippe βρίσκεται σαφώς στην κεντροδεξιά, κάτι που θα δυσκόλευε τον Macron να επεκτείνει τη βάση υποστήριξής του, εάν δεν αλλάξει τον πρωθυπουργό του».

Ο δρόμος προς το 2022

Τους επόμενους μήνες, ο Macron είναι πιθανό να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάκαμψη προκειμένου να ενισχύσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των ψηφοφόρων πριν από τις εκλογές του 2022.
«Ο Macron πιθανότατα θα προσπαθήσει να μετατρέψει την οικονομική επιβράδυνση σε πλεονέκτημα, πιέζοντας για πολιτικές που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να θεωρηθεί ως αποτελεσματικός διαχειριστής κρίσεων», δήλωσε ο Barroso μέσω email.
Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να είναι δύσκολο, δεδομένης της αβεβαιότητας της πανδημίας και του γεγονότος ότι κανένας πρόεδρος δεν έχει κερδίσει δεύτερη θητεία από το 2002.
«Ο Macron θέλει να δώσει προτεραιότητα σε φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και μια πιο «κοινωνική» προσέγγιση σε θέματα όπως οι δαπάνες για την υγεία.
Επιμένει όμως ότι ο πυρήνας της αρχικής του πολιτικής - να καταστήσει τη Γαλλία πιο ανταγωνιστική διεθνώς, με την απορρύθμιση και τον περιορισμό των φόρων, διευκολύνοντας τους ξένους, όπως τους νέους και τους άνεργους, να βρουν κατάρτιση και θέσεις εργασίας - δεν θα εγκαταλειφθεί», δήλωσε ο Rahman.
Η γαλλική οικονομία τα πήγε καλά τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του Macron, καταγράφοντας ανάπτυξη 2,3% το 2017 και 1,8% το 2018.
Το 2019 επεκτάθηκε κατά 1,5%.
Το ποσοστό ανεργίας, εν τω μεταξύ, μειώθηκε στο 8,5% το 2019, από 9,4% το 2017.
Ωστόσο, η πανδημία έχει πλέον εκτροχιάσει την οικονομία, με το ΑΕΠ της Γαλλίας να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, σύμφωνα με την Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης